"Tokio pavadinimo ir turinio įsakymas mums yra žinomas, jame minimos pavardės tikros. Tai paskutinis to pobūdžio KGB vadovo įsakymas", - BNS sakė Lietuvos Ypatingąjį archyvą, kur saugomos sovietinio saugumo bylos, tyrinėjęs A.Anušauskas.

Istoriko teigimu, lenkiškame vertime yra klaidų, nors "didžioji dalis atitinka įsakymą žodis žodin".

Anksčiau Seimo laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas Skirmantas Pabedinskas BNS sakė, kad sąrašas turi autentiškumo, tačiau smarkiai "praretintas". S.Pabedinsko teigimu, preliminariais duomenimis, lenkų skelbiamame sąraše trūksta mažiausiai 15 pavardžių.

S.Pabedinsko teigimu, Lenkijos portale skelbiami duomenys bus aptariami ketvirtadienį rengiamame Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdyje.

Dešiniųjų jėgų pažiūras reiškianti interneto svetainė Lenkijoje paskelbė lietuvių, priklausiusių KGB karininkų rezervui, sąrašą. Dabar jį nori persispausdinti Lietuvos žiniasklaida, rašo trečiadienio numeryje Lenkijos dienraštis "Gazeta Wyborcza". Lenkijos interneto svetainėje ABCnet.com.pl paskelbtame sąraše yra kelios dešimtys pavardžių, tarp jų - jau žinomų.

Lenkų, baltarusių ir ukrainiečių kalbomis veikiančioje svetainėje "abcnet" sausio 13 dieną patalpintas į lenkų kalbą išverstas dokumentas, kaip teigiama, 1989 metų gruodžio 26 dieną tuometinio Lietuvos SSR Valstybės saugumo komiteto pirmininko Edmundo Eismunto pasirašytas įsakymas ir keli ankstesni jo potvarkiai dėl Sovietų Armijos karininkų įtraukimo į KGB rezervą.

Saraše skelbiami asmenų kariniai laipsniai, pavardės, vardai, tėvavardžiai bei kodai skaitmenimis, matyt, bylos numeriai. Minėtame sąraše yra 61 asmuo, tarp jų - ir dabartinis Lietuvos Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius.

Lietuvoje iki šiol niekas neskelbė KGB rezervistų sąrašo, kadangi jis yra konfidencialus. Bet, neoficialiais duomenimis, sąrašas jau cirkuliuoja tarp žurnalistų ir politikų, pažymi "Gazeta Wyborcza".

Kai vienas Lietuvos televizijos kanalas parodė sąrašo fragmentą, jis susilaukė griežtos politikų kritikos. Bet po "debiuto" Lenkijoje ir Lietuvos žiniasklaida nusprendė jį paskelbti. Savaitraštis "Veidas" žadėjo perspausdinti sąrašą ketvirtadienį.

"Tai informacija apie faktą. Po to, kai šis sąrašas bus paviešintas, visos diskusijos, šiuo klausimu vykstančios tarp Lietuvos institucijų, praras bet kokią prasmę", - BNS sakė A.Bačiulis.

Jo teigimu, "kolegos lenkai visus sąrašus tikriausia jau gavo, ir juos paskelbs, tai tik laiko klausimas".

Paklaustas, ar neabejoja svetainėje "abcnet" skelbiamų duomenų patikimumu, A.Bačiulis sakė, jog jie tikriausia "daugiau kaip 90 proc. patikimi", "o vienintelis būdas tai patikrinti - paskelbti Ypatingajame archyve saugojamus KGB rezervistų sąrašus".

Seimo specialiai komisijai, tiriančiai aukštų valstybės pareigūnų įtraukimo į KGB rezervą aplinkybes, vadovaujantis Skirmantas Pabedinskas įspėja, kad nereikėtų skubėti skelbti šio sąrašo. Anot jo, tai tik pakenks visuomenei, kadangi sąrašas yra netikslus, o vietomis netgi akivaizdžiai suklastotas.

Sąraše be kitų, minima Edmundo Šimkaus pavardė. Sąrašo komentaruose rašoma, kad šis asmuo buvo kandidatu į vidaus reikalų viceministro pareigas, tačiau "pasitraukė, kai pasirodė informacija apie jo praeitį".

Edmundas Šimkus nuo 2004 metų yra Tauragės apskrities viršininkas, vietinio Darbo partijos skyriaus pirmininkas. E.Šimkas oficialioje, internete skelbiamoje biografijoje nurodoma, kad 1983 m. jis dirbo Lietuvos komunistų partijos Tauragės rajono komiteto Pramonės ir transporto skyriaus instruktoriumi, 1985-1987 m. mokėsi Vilniaus aukštojoje partinėje mokykloje, ją baigęs grįžo dirbti į kompartijosTauragės rajono komitetą, dirbo Pramonės ir transporto skyriaus vedėju.

Šiuo metu Seimo laikinoji tyrimo komisija nagrinėja aplinkybes, kuriomis sovietmečiu į KGB rezervą buvo įtraukti dabartiniai užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, VSD vadovas A.Pocius ir Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas. Komisija turi nustatyti, ar jų buvimas dabartinėse pareigose nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui, taip pat, ar aukštuose postuose nėra daugiau rezervistų.

Pagal Lietuvos įstatymus, būti įrašytam į KGB rezervą nereiškia sąmoningo bendradarbiavimo su šia sovietų represine struktūra, tačiau visuomenėje diskutuojama, ar tokie asmenys turi moralinę teisę eiti aukštas valstybines pareigas.

Istorikai Seimo komisijai pateikė KGB rezerve buvusių keliolikos asmenų sąrašą, tačiau jis neviešinamas.

Istorikų žiniomis, Ypatingajame archyve yra duomenų apie 415-420 asmenų priklausymą KGB rezervui.