„Planų yra daug. Manau, kad Tėvynei galima tarnauti ne tik su uniforma, galima tarnauti ir su kostiumu ir kaklaraiščiu. Kadangi esu baigęs Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir diplomatijos magistro studijas, bandysiu dėti šitą diplomą ant stalo ir ieškotis kitos tarnybos“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Pocius.

Kariuomenės vadas sakė, kad per jo vadovavimo laikotarpį krašto apsaugai trūko lėšų, todėl „didelė dalis ambicijų liko neįgyvendintos“.

„Tikiuosi, kad būsimajam kariuomenės vadui pasiseks atstatyti resursus, kuriuos mes išnaudojome per sunkmetį. Manau, kad prasidės įsigijimai, kurių mes nesugebėjome įgyvendinti dėl lėšų stokos“, - sakė A.Pocius.

Jis pranešė, kad Lietuvai jau pradėtas gaminti paieškai ir gelbėjimui skirtas sraigtasparnis „Eurocopter“, iš viso jų planuojama pirkti tris.

„Vėliau kariuomenė turėtų pereiti prie transportinių sraigtasparnių, kurie galės atlikti įvairias užduotis“, - tvirtino A.Pocius.

Jis sutiko, kad pastaruosius metus nepakankamai dėmesio skirta kariuomenės rezervo rengimui. Tačiau, pasak kariuomenės vado, tai lėmė lėšų trūkumas.

„Rezervo kariai pagal galimybes buvo kviečiami į mokymus. Manau, kad svarbu yra išsaugoti smegenis ir griaučius, o raumenis galima užsiauginti. Smegenis - kaip karininkiją, griaučiai tai yra kaip puskarininkiai, seržantai, o raumenys - tai kariai, būtent mobilizacinis rezervas. Tas organizmas gali nuolat padidėti ar sumažėti. Žvelgiant į ateitį, manyčiau, kad rezervo parengimas turėtų pagerėti, turėtų jam atsirasti didesnis dėmesys, bet kad jo nebuvo nenorėčiau tuo sutikti. Turime aktyvųjį rezervą, tik jis yra per mažas“, - kalbėjo A.Pocius.

Jis pabrėžė, kad nepaisant sunkmečio Lietuva pilnai vykdė prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus. Kariuomenės vadas džiaugėsi, kad „karštuose taškuose“ pavyko išvengti didesnių aukų.

„Aš jaučiuosi tikrai atlikęs savo pareigą, įvykdęs savo kario priesaiką, kurią daviau 1991 metų sausio 11 dieną būtent čia, parlamente, kuris gyveno čia ant grindų pusę metų per tuos Sausio įvykius, per rugpjūčio pučą. Išeinu kaip kariuomenės vadas, kuris davęs priesaiką ginti ir saugoti Lietuvos valstybę. Aš manau, kad savo pareigą atlikau ir garbingai palieku šias pareigas“, - Seime kalbėjo A.Pocius.

Seimas ketvirtadienį pritarė kariuomenės vado generolo leitenanto A.Pociaus atleidimui iš pareigų pasibaigus kadencijai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skirti naujuoju kariuomenės vadu siūlo generolą majorą Joną Vytautą Žuką.

Įstatymai nenumato galimybės antrą kadenciją eiti Lietuvos kariuomenės vado pareigas.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.