"Visas pasaulis juda į priekį legalizavimo prasme, o mes grįžtame atgal ir norime suvaržyti moters teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą. Moters pasirinkimo teisė gimdyti ar ne yra įtvirtinta tarptautinėje teisėje. Tokie siūlymai kelia pagrįstas abejones dėl atitikimo tarptautinėms konvencijoms, kurias, beje, yra ratifikavusi ir Lietuva", - teigia Seimo narys A. Mazuronis, kuris balsuodamas dėl Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projekto susilaikė.

Jo duomenimis, šalyse, kuriose anksčiau galiojo abortų draudimas, pvz., Rumunijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Rusijoje, smarkiai padidėjo nėščių moterų mirtingumas, nes moterys, ieškodamos galimybių nutraukti nėštumą, kreipdavosi į nemedicinines įstaigas, kuriose mirdavo, būdavo suluošinamos ar ateityje visai nebegalėdavo susilaukti vaikų.

Pasak parlamentaro A. Mazuronio, ne draudimais turėtų būtų reguliuojamas abortų skaičius, o investuojant į jaunimo lytinį švietimą, šeimų informavimą šeimos planavimo klausimais, skatinant kontracepcijos prieinamumą.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimas po pateikimo pritarė Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektui, kuriuo siekiama apginti gyvybę nuo jos pradėjimo. Pagal Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos inicijuotą projektą, nutraukti nėštumą gali tik gydytojas, kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai ir kai yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Už siūlomą įstatymo projektą ir lydimuosius dokumentus po pateikimo antradienį balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo 19, susilaikė 25 parlamentarai.

Toliau pateiktus projektus svarstys Seimo komitetai, į Seimo plenarinių posėdžių salę jie turėtų sugrįžti tik rudens Seimo sesijoje.