A. Kubilius išreiškė susirūpinimą energetikos situacija, kuri buvo apibūdinta žodžiais - mes statėme energetinę nepriklausomybę, dabartinė valdžia griauna. Kaip paskutinius tokio griovimo pavyzdžius įvardijo "Chevron" pasitraukimą ir "Hitachi" veiklos sustabdymą referendumu. Stebėdamas vidinius procesus partijos pirmininkas teigė nenustebsiąs, jei kitu taikiniu bus pasirinktas suskystintų gamtinių dujų terminalas, kadangi šiuo metu sudaryta Artūro Skardžiaus komisija šį projektą siekia apipinti įvairiausiais skandalais ir gandais.

A. Kubilius teigė, kad susiklosčius dabartinei situacijai, ne vieną kartą buvo išsakytas siūlymas socialdemokratams bendradarbiauti dėl Rusijos puolimo ar dėl svarbiausių strateginių projektų įgyvendinimo, tačiau jie ištiestą pagalbos ranką dažniausiai arogantiškai atmeta ir to pasekmės - strateginių projektų ir visos politinės sistemos erozija, tarpinstituciniai karai ir labai palanki aplinka Rusijai didinti savo įtaką.

Partijos pirmininko teigimu, dabartinė valdžia akivaizdžiai demonstruoja vis labiau provincialėjančią politiką, seklią, populistinę, negalinčią pasiekti jokių rezultatų, atbaidančią užsienio investicijas ir aiškiai rodančią, kad ji nėra modernios, vakarietiškos, dinamiškos valstybės trajektorijos pusėje: "Vakarų link tikrai neartėjame, Rytų įtakoms daromės labiau pažeidžiami. Toks yra šios valdžios esminis rezultatas. Todėl ji ir vienijasi prieš D. Grybauskaitę, nes tai paskutinis barjeras, kuris neleidžia visai prarasti tos vakarietiškos ateities perspektyvos. Ji yra padariusi klaidų, bet nematyti ateinančiuose rinkimuose to esminio pasirinkimo mes negalėsime".

Baigdamas kalbą politikas išreiškė nerimą dėl nusigręžimo nuo siekio kurti su Vakarais susietą Lietuvos ateitį, nes kitokiu atveju mato grėsmę, kylančią iš Rusijos. Taip pat dabartinę valdžią kritikavo dėl intelektinių pajėgų stokos.