Jo vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija Seimo rinkimuose iškovojo 17 mandatų ir pripažino pralaimėjimą. Tačiau partija derasi su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, laimėjusia 56 mandatus, dėl koalicijos.

Po rinkimų partijos viduje kilo diskusijos, kodėl socialdemokratams nepasisekė, iškilo lyderystės klausimas. Premjeras A. Butkevičius partijos nariams pažadėjo nebekelti savo kandidatūros, kai pavasarį bus renkamas pirmininkas.

„Pirma noriu pasakyti, kad esu atsakingas už politinį stabilumą partijoje. Jei būtų aiškiai deklaruojama, kad man reikia trauktis, taip, bet tokių reikalavimų nesulaukiau. Antra, kai kurių mano pavaduotojų pareiškimai, kurie buvo padaryti, vadinu juos kaip specialiai nusiteikusiais prieš mane. Kai kurie mano pavaduotojai dirbo taip, kad pirmininką kritikuodavo, džiaugdavosi nepasiektais rezultatais“, – nuoskaudos neslėpė A. Butkevičius.

Jaučia spaudimą

Jis prisiminė praėjusius rinkimus, kai socialdemokratai gavo ir po 10 mandatų, tačiau to meto partijos lyderiai esą nebuvo taip stipriai kritikuojami ir verčiami iš posto.

„Mes gal pernelyg pripratome būti reitingų viršūnėse, galvoti, kad situacija tęsis iki Seimo rinkimuose nieko nedarant – nevažinėjant, neagituojant“, – klaidą, kuri buvo padaryta šiemet, įvardijo premjeras.

„Mes galvojome, kad Vyriausybė atlieka darbus. Tie, kurie yra pozityvūs, matomi, teigiami. Bet, pasirodo, reikia skirti didesnį dėmesį viešiesiems ryšiams. Visa tai, ką tu nuveiki ir padarai, kartais reikia pakartoti ir 10 kartų. Kita, mes nedalinome jokių populistinių pažadų<..>. Elgiamės kaip ūkininkai, bet čia buvo padaryta tam tikra klaida“, – kas galėjo pakišti koją laimėti rinkimus, toliau vardijo jis.

Įvardijo galimus naujus partijos pirmininkus

Jo teigimu, pirmasis balsavimas už pirmininką bus visuotinis. Vėliau bus išrinkti du daugiausiai balsų surinkę kandidatai, už kuriuos bus balsuojama suvažiavime.

„Norime išbandyti ir kitus variantus. Norime paskatinti aktyviau dirbti skyrius, vertinti kolegų darbą, ar tikrai jie pažįsta partijų lyderius, gal kai kurie tik įstoję, bet aktyvumo nematyti<...> Manau, tai bus demokratiškesnis procesas“, – kodėl pasikeitė partijos pirmininko rinkimo sistema, aiškino pašnekovas.

Paklaustas apie galimus naujus socialdemokratų lyderius, A. Butkevičius įvardijo net kelias pavardes.

„Buvau įvardijęs 3 jaunus kandidatus. Man labai gaila Juro Poželos, laikiau ji naujosios kartos Nr.1. Kiti – Mindaugas Sinkevičius, Gintautas Paluckas, Justas Pankauskas“, – pavardes vardijo jis.

Jo teigimu, niekas negali paneigti, kad ir Vilija Blinkevičiūtė yra populiari – A. Butkevičius tikisi, kad ir ji pretenduos į pirmininko postą. Jo teigimu, norinčių turėtų būti 8-9.

Pradėjo nagrinėti programą

Kalbant apie derybas dėl koalicijos, A. Butkevičius neslėpė, kad kai kurių socialdemokratų partijos atstovų derybose LVŽS matyti nenorėjo, jie tiksliai įvardijo pavardes.

Neoficialiais duomenimis, socialdemokratai valstiečiams žaliesiems nekelia jokių reikalavimų. Tačiau A. Butkevičius aiškino kol kas nekėlęs klausimų dėl ministrų pasiskirstymų, tačiau tikino kovojęs už tai, kad dėmesys būtų koncentruojamas į bendros programos sukūrimą.

„Pavedėme politiniams komitetams, aš ryte – savo patarėjams. Programą „Darni Lietuva“ bus pagrindas, kiekvienas skyrius bus analizuojamas, o mes pateiksime savo matymą, ką reikėtų papildyti, išsakysime savo nuomonę, kokioms pozicijoms nepritariame. Ten, kur mums nepavyks surasti kompromiso, esame sutarę, tai aiškiai įvardinsime, bet sutarėme, kad tais klausimais nekovosime, paliksime spręsti Seimui, laikydamiesi savo pozicijų“, – aiškino jis.

Mato, kad nuostatos greitai įgyvendintos nebus

Pasidomėjus, gal įžvelgia, kur nuostatos gali kirstis, A. Butkevičius tikino, kad apie tai šiuo metu diskutuojama.

„Iš mūsų pusės, Rimantas Vaitkus jau vakar padirbėjo, peržiūrėjo švietimo ir mokslo programą, pateikė, kokios nuostatos turėtų būti pateiktos. Kai kurios nuostatos, mūsų manymu, 2017 m. jau tikimės, kad nebus įgyvendintos. Dėl to, kad kitų metų biudžeto projektas jau pateiktas Seimui. Manome, kad tos nuostatos bus įgyvendintos tik 2018 ar 2019 m. Pavyzdys – mokinių krepšeliai“, – sakė premjeras.

Tačiau jo asmenine nuomone, mokinių krepšelių sistema jau neatitinka dabartinių tendencijų.

Užsiminė apie galimus ministrus

A. Butkevičius aiškino nebijantis, kad socialdemokratai tiesiog „ištirps“ bendroje koalicijoje su Valstiečiais ir žaliaisiais, jo teigimu, partijoje yra daug kompetentingų žmonių, tad tai tikrai negresia.

„Jei konservatoriai būtų kartu ėję su LVŽS, mes tikrai į koaliciją nebūtume ėję. Tačiau kai mes pamatėme, kad Valstiečiai ir žalieji su konservatoriais negali susitarti, sukvietėme partiją, pasakėme nenorintys valstybėje krizės, kad mažumos gyvavimo laikotarpis būtų ne daugiau kaip 6 mėnesiai, taip pat gerbiame rinkėjų pasirinkimą ir esame pasirengę įgyvendinti bendrą programą, kaip pagrindą laikant „Darnią Lietuvą“, – dėstė jis.

Pašnekovas aiškino kol kas nenumatęs jokių galimų ministrų į postus. Tačiau A. Butkevičius aiškino sutiksiantis, jei užsienio reikalų ministru vėl būtų Linas Linkevičius.

„Pajuokausiu, nors, vargu, ar tai įmanoma pasiekti, ir V. Blinkevičiūtė galėtų sugrįžti į ministrės postą. Rasa Budbergytė irgi jau užsirekomendavusi. Bet mes turime ir kitų, užaugusių būti ministrais“, – tikino jis.

Įvardijo, kas jau sutarta

A. Butkevičius įvardijo ir dėl ko su LVŽS jau sutarta.

„Mes dabar sutarėme, kad iki lapkričio 10 turi būti užbaigtas programos rengimas. Aišku, ji gal bus tobulinama. Tačiau iki tol turi būti pasirašyta koalicijos sutartis, kurią pasirašys partijų lyderiai. Buvo iškeltas ir klausimas, kad viceministrai nebūtinai būtų iš kitų partijų. Sutikau, kad ministras pats gali pasirinkti viceministrus, tačiau tai buvo tik diskusija, dėl to nesutarta“, – aiškino jis.

Vis dėlto aklai nusileisti LVŽS A. Butkevičius aiškino neketinantis. Esą jei šios partijos atstovų siūlymai bus populistiniai ir nerealūs, tarkime, fiskalinį deficitą padidinti iki 3 proc., jie toliau gali ir nebesiderėti.

Kritikavo prezidentę

Paklaustas, kaip vertina prezidentės pareiškimus prieš rinkimus, A. Butkevičius neslėpė nuoskaudos.

„Ji tikrai neišlaikė šališkumo testo. To tikrai nebijau pasakyti. Prezidentai taip neturi ir negalėtų elgtis. Tai akivaizdžiai buvo matoma“, – kritikos prezidentei negailėjo politikas.

Pasak A. Butkevičiaus, dar kai formavosi valdančioji dauguma, esą buvo daug neigiamų atsiliepimų, spėjimų, kiek pavyks „pratempti“.

„Manau, tai buvo gerai paruošta strategija, panaudojant tam tikrus strateginius žodžius – atsinaujinimas, permainos. Kita kryptis – korupcija, valgys, neįgali Vyriausybė. Kai tu kone metus šiuos žodžius kartoji, nenuostabu, kad dalis žmonių tuo patiki“, – mano jis.

Premjeru mato S. Skvernelį

Tačiau politikas prisiminė, kad kadaise su prezidente sutardavo ir to linkėjo naujam premjerui. A. Butkevičius neabejojo, kad juo taps Saulius Skvernelis.

„Kokie bus santykiai būsimo ministro pirmininko, neabejoju, juo bus Saulius Skvernelis, sunku pasakyti. Norėčiau, kad jie būtų normalūs. Nors, pirma, tam tikrais prioritetiniais klausimais, kad būtų palaikymas iš Prezidentūros“, – lūkesčiais dalijosi jis.

A. Butkevičiaus teigimu, socialdemokratai turėtų kandidatą į Seimo pirmininko postą, tačiau jis aiškino manantis, kad į šį postą asmenį greičiausiai paskirs LVŽS.