"Yra lyg numatyti keturi papildomi etatai, kad būtų nuolat vykdomas monitoringas apsisaugant nuo kibernetinių atakų", - ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, šį klausimą planuojama svarstyti kitą savaitę per Vyriausybės posėdį.

Trečiadienį kibernetinio saugumo klausimus svarstęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) pabrėžė, kad tai nacionalinio saugumo reikalas.

"Tai nacionalinio saugumo klausimas, nes puolama žiniasklaida, puolamas bankas, institucijos, kurios lemia žmonių gyvenimą. Ypač prieš pirmininkavimą ES Tarybai yra svarbus signalas", - trečiadienį žurnalistams po komiteto posėdžio Seime sakė A.Paulauskas.

Jis priminė, kad komitetas ne kartą į šią problemą bandė atkreipti Vyriausybės dėmesį, bet nesėkmingai.

NSGK yra raginęs nacionaliniam Elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinyje Lietuvoje įkurti keturis papildomus etatus - tiek reikėtų, kad specialistai budėtų ir savaitgaliais bei po darbo valandų.

Praėjusią savaitę prieš naujienų portalą DELFI ir kai kurias kitas svetaines pradėtos vykdyti kibernetinės atakos. Vienas didžiausių Lietuvos interneto portalų atakuotas programišių, kai paskelbė, kaip "Eurovizijos" dainų konkurso balsavime Lietuvoje organizuotai perkami balsai už Rusijos atstovę.

Atakos tipas informacinių technologijų terminais įvardijamas kaip DDoS. Jos pobūdis yra toks, kad interneto svetainę vienu metu užplūsta daug į tinklą sujungtų kompiuterių, kurie nori prisijungti ir taip blokuoja kelią kitiems vartotojams.

Policija dėl šio išpuolio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Portalas taip pat kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą dėl galimybės ateityje užkirsti kelią panašioms atakoms.