Trečiadienį įvyko paskutinis šios socialdemokrato A. Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės posėdis ir pasitarimas.

Tačiau, anot laikinojo Premjero, paskutinis posėdis buvęs toks pat kaip ir eiliniai posėdžiai, nesijautė jokios nostalgijos, ministrų veiduose nebuvo matyti liūdesio.

"Paskutinio posėdžio metu irgi elgėmės labai atsakingai - visi klausimai, kurie iki galo nebuvo suderinti, į darbotvarkę nebuvo įtraukiami. Nebuvo jokio noro, kad dar čia, paskutiniame posėdyje, kažkokius klausimus įtrauktume papildomai, tarsi būtų galima juos užbaigti ir priimti, ir tikrai to principo netaikėme", - žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Laikinasis Premjeras tikėjosi, kad jo pradėtus darbus užbaigs kita, jau Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė.

A. Butkevičius pagrindiniais jo vadovaujamo Ministrų kabineto darbais įvardijo Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai 2013 metais, euro įvedimą, energetinę šalies nepriklausomybę, derybas dėl stojimo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją, naująjį Darbo kodeksą ir socialinį modelį, kuris, kaip pripažino A. Butkevičius, politiškai pakenkė Lietuvos socialdemokratų partijai. Taip pat nueinančios Vyriausybės vadovas paminėjo minimalios mėnesinės algos, neapmokestinamojo pajamų dydžio ir pensijų didinimą. Kai kurie iš šių darbų esą buvo nedaromi du dešimtmečius, o per jo valdymo laikotarpį, ketverius metus, šalyje gyvenimas gerėjo. Klausiamas, kokį pažymį parašytų savo Vyriausybei, laikinasis Premjeras įvertino aštuonetu.

"Aš parašyčiau aštuonis", - teigė jis.

Vis dėlto A. Butkevičius apgailestavo, kad nepavyko įgyvendinti dviejų tikslų - sveikatos apsaugos sistemos ir mokslo ir studijų pertvarkos.

"Manau, kad tie įstatymų projektai, kurie buvo svarstomi Seime, labai ilgai užsitęsė, ir čia, manau, yra vienas svarbiausių Lietuvai uždavinių žiūrint į perspektyvą jaunoje Vyriausybėje", - kalbėjo kadenciją baigiantis Ministras Pirmininkas.

Šešioliktoji socialdemokrato A. Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė darbą pradėjo 2012 metų gruodžio 13 d., kai Ministras Pirmininkas ir visi kabineto ministrai prisiekė Seime, primena ELTA. Tuomet valdančiąją daugumą po 2012 metų spalį vykusių Seimo rinkimų sudarė Lietuvos socialdemokratų, Darbo, "Tvarkos ir teisingumo" partijos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Antradienį paskirtasis Premjeras S. Skvernelis Seimui Seimui pristatė 17-osios Vyriausybės programą.

Kaip numato Seimo statutas, Ministras Pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą. Po pateikimo Vyriausybės programą svarsto Seimo frakcijos ir Seimo komitetai. Jie turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos. Seimo komitetai ir frakcijos savo išvadas dėl Vyriausybės programos turi parengti ne vėliau kaip per 10 dienų nuo jos pateikimo.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą.

Jeigu Vyriausybės programai nepritarta arba ji grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turi būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo Statuto nustatyta tvarka.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai.

Vyriausybės nariai prisiekia Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.