Pirmajame rinkimų ture socialdemokratai surinko 19,03 proc. balsų. Tai reiškia, kad savo balsą už juos atidavė 218 015 rinkėjai, partija iškovojo 356 mandatus savivaldybių tarybose.

8 socialdemokratų kandidatai tapo merais pirmajame ture, antrajame ture, remiantis A. Butkevičiaus turimais duomenimis, pirmauja dar 8 partijos kolegos.

„Bet manęs netenkina regionų partijos įvaizdis“, - sako socialdemokratų lyderis.

Jis paaiškino, kad Vilniuje socialdemokratų jėgos išseko dėsningai, nes ilgą laiką skyriui vadovavo netinkamas asmuo. Pats A. Butkevičius yra ne kartą kritikavęs ilgametį Vilniaus skyriaus pirmininką Romą Adomavičių, kuris šiuo metu eina Vilniaus vicemero pareigas, bet dėl teisėsaugos atliktų tyrimų jau senokai nušalintas nuo vadovavimo partijos Vilniaus skyriui.

Kaune, pasak A. Butkevičiaus, skyrius nusilpo iš partijos išėjus Gintautui Labanauskui ir išsivedus dalį skyriaus kolegų.

Panevėžyje stagnacija, kuri jau reikalauja pokyčių“, - pabrėžė A. Butkevičius. Panevėžio miesto skyriui vadovauja Rimantas Petuskauskas. Socialdemokratai šiame mieste iškovojo 4 mandatus.

Nelabai socialdemokratams sekėsi ir Šiaulių mieste. Socialdemokratų kandidatas, meras Justinas Sartauskas nepateko į antrą rinkimų turą, bet socdemai laimėjo 6 mandatus miesto taryboje.

„Jeigu Edvardas Žakaris būtų dalyvavęs sąraše, būtų buvęs didesnis vietų skaičius, bet dėl J. Sartausko reikia pripažint, kad Šiaulių miestas prarado gerą vadovą, kuris pasižymi dideliu darbštumu, padarė daug pokyčių mieste, sukūrė darbo vietų, pritraukė investicijų. Bet jo tokios savybės: jis kultūringas, padorus, kaip sakoma, nelipdavo ant tos bačkos ir nerėkdavo. Bet rinkimai parodė, kad kai kada ir emocinių dalykų“, - sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, ar apskritai yra patenkintas savivaldos reforma, kuri leido merus rinkti tiesiogiai, premjeras teigė, kad, jo nuomone, tiesioginiai rinkimai tik į gera. Tačiau dabar, pasak A. Butkevičiaus, rinkėjai turės būti aktyvūs ir kontroliuoti tiesiogiai išrinktų merų darbą, o merai – privalės tiesiogiai atsiskaityti rinkėjams bei informuoti apie savo nuveiktus darbus.