„Nuoširdžiai sveikinu Donaldą Tuską, pelniusį Europos vadovų pripažinimą ir pasitikėjimą. Džiaugiuosi, kad prie Europos Sąjungos vairo stoja patyręs ir išmintingas kaimyninės šalies politikas, į Europos Sąjungos ateitį žvelgsiantis iš Vidurio ir Rytų Europos šalių perspektyvos“, - rašoma Vyriausybės vadovo sveikinime.

Lietuvos Vyriausybės vadovas taip pat su aukštu paskyrimu pasveikino Europos socialistų atstovę, ministrę F.Mogherini. Premjeras Italijos politikei palinkėjo „kuo geriausios sėkmės imantis šios nelengvos, bet ypač svarbios misijos kalbėti pasaulyje mūsų visų vardu“.

ES lyderiai šeštadienį išsirinko Lenkijos premjerą D.Tuską naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, o Italijos užsienio reikalų ministrę F.Mogherini bloko išorės politikos vadove.

57 metų Lenkijos premjeras, tapo pirmuoju Rytų Europos politiku, kuris užims tokį aukštą bloko postą.

„Atvykau į Briuselį iš šalies, kuri giliai tiki Europos reikšmingumu“, - pareiškė D.Tuskas.

Baltieji rūmai nusiuntė sveikinimus D. Tuskui ir F. Mogherini

Baltieji rūmai šeštadienį nusiuntė sveikinimus Lenkijos premjerui Donaldui Tuskui ir Italijos užsienio reikalų ministrei Federicai Mogherini, kurie buvo išrinkti į vienus svarbiausių postų Europos Sąjungoje (ES).

„Prezidentas sveikina Lenkijos premjerą Donaldą Tuską su jo išrinkimu Europos Vadovų Tarybos pirmininku ir Italijos užsienio reikalų ministrę Federicą Mogherini su išrinkimu aukštąja įgaliotine užsienio reikalams ir saugumo politikai“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

„Skatindamos saugumą ir klestėjimą visame pasaulyje Jungtinės Valstijos neturi svarbesnio partnerio už Europą“, – sakoma jame.

„Laukiame glaudaus bendradarbiavimo su pirmininku Tusku ir aukštąja įgaliotine Mogherini, taip pat – su (Europos) Komisijos pirmininku (Jeanu-Claude'u) Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir visais naujaisiais komisarais“, – priduria Baltieji rūmai.

D. Tuskas savo uždaviniu vadina kompromisų paiešką

Būsimasis Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo uždaviniu naujose pareigose vadina "nuolatinę naujų kompromisų paiešką". Kadenciją baigiantį savo pirmtaką Hermaną van Rompuy jis pavadino „kompromisų meistru“. Svarbiausia bus „į pirmą vietą iškelti Europos interesus“, - teigė D. Tuskas po paskyrimo lenkiškai pasakytoje savo kalboje.

D. Tuskas sakė esąs iš šalies, kuri tvirtai tiki suvienyta Europa. "80 proc. mano tautiečių tiki Europa ir neieško alternatyvų", - kalbėjo jis.

Kartu Lenkijos premjeras pripažino, kad yra didžiulių problemų, 'kurios iki gruodžio neišnyks". Kaip vieną jų jis minėjo euro krizę.

D. Tuskas kalbėjo ir apie iššūkius užsienio politikos srityje. Esą svarbu yra, kad ES kalbėtų viena kalba.

D. Tuskas pabrėžė darysiąs viską, kad išlaikytų Didžiąją Britaniją ES sudėtyje. Bendrija be Londono būtų "juodasis scenarijus, kurio aš nenoriu įsivaizduoti", pridūrė jis.