„Sausio 13-ąją Lietuva lenkiasi Laisvės gynėjams, primindama mums visiems dėl šio didingo tikslo gyvybes paaukojusiųjų vardus. Nusprendę gyventi laisvėje buvome vieningi, todėl ir galingi.

Mes tvirtai pasakėme, jog laisvė – pamatinė žmogaus ir tautos vertybė, visaverčio gyvenimo šaltinis. Mūsų nepriklausomybės metai akivaizdžiai paliudijo, kad tik būdami laisvi galime kurti demokratišką, modernią ir veržlią Lietuvą. Esame savo šalies šeimininkai ir atsakingai suvokiame, kad laisvė suteikia ne tik teises, bet ir pareigas Tėvynei.

Pagerbdami žuvusiuosius ir nukentėjusius už Lietuvos Nepriklausomybę, minėdami visus Laisvės gynėjus, įsipareigokime savo kasdieniais darbais stiprinti valstybę, oriai tarti bei garsinti jos vardą visame pasaulyje. Ir sykiu visada prisiminti: „tas laisvės nevertas, kas negina jos“, – kalbėjo premjeras A. Butkevičius.

„Buvome tada, kur reikėjo būti, padarėme, ką reikėjo padaryti“

Laisvės gynėjų dienos išvakarėse, Seimo Kovo 11-osios Akto salėje įvyko tradicinis Lietuvos valstybės gynėjų susitikimas.

Renginio dalyvius pasveikino Seimo Pirmininko pavaduotojai Petras Auštrevičius ir Algirdas Sysas, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, 1991 metų barikadų dalyvių Marupės bendrijos vadovas, Nacionalinės gvardijos narys Janis Ozolas (Jānis Ozols). Maldos žodį tarė kunigas Robertas Grigas.

„Tai ir tragiška diena, ir mūsų pergalės pradžios diena“, – pažymėjo Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas, prisimindamas 1991 m. Sausio13-ąją. „Didžiuojamės Jumis, nes Jūs buvote čia, drąsiai gynėte Lietuvą“, – sakė A. Sysas.

Seimo Pirmininko pavaduotojas Petras Auštrevičius Laisvės gynėjams linkėdamas sveikatos ir ryžto, kvietė juos būti aktyviais, bendrauti su jaunimu, kalbėti tiesos žodžius, kelti dvasią.

„Lietuvos Nepriklausomybė ir Laisvė niekam negrasina, niekas negali mums uždrausti būti laisviems, tačiau tai nereiškia, kad nėra jokių grėsmių, tai nereiškia, kad dėl jos nereikia kovoti dabar“, -sakė P. Auštrevičius.

„Buvome tada, kur reikėjo būti, padarėme, ką reikėjo padaryti. Tai dovana, kurią ne kiekvienas patiria. Mums taip klostėsi. Ir istorinės aplinkybės, ir dvasinis paveldas, paliktas mūsų pirmtakų, mūsų tėvų ir anksčiau už Lietuvą žuvusiųjų įpareigojimas“, – sakė pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis sveikindamas Laisvės gynėjus.

Prisiminimais apie laisvės gynimą pasidalijo 1991 metų barikadų dalyvių Marupės bendrijos vadovas, Latvijos Nacionalinės gvardijos narys Janis Ozolas (Jānis Ozols), fotografas Alfredas Girdziušas, Alytaus, Marijampolės ir Tauragės savanoriai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto studentas Paulius Kruopis perskaitė pranešimą „Nuo ko šiandien turime saugoti laisvės kovų istoriją?“

Laisvės gynėjai po susitikimo Seimo Kovo 11-osios Akto salėje stojo į tradicinę rikiuotę Parlamento galerijoje.