Tiesa, skubėti nėra kur. Vyriausybės kanceliarija jau pradėjo statybininkų, apsiimsiančių atlikti baigiamuosius rezidencijos rekonstrukcijos darbus, paieškas, tačiau darbų pabaiga numatoma tik 2014 m. Be to, statybų kaina gali ir viršyti anksčiau įvardintą 600 tūkst. Lt sumą.

Vyriausybės kanceliarija jau paskelbė premjero apartamentų rekonstrukcijos techninę specifikaciją. Tai pirmasis žingsnis, po kurio turėtų sekti ir rangovo paieškos konkursas.

Kanceliarijos paskelbtuose dokumentuose – keraminių, akmens masės ar ąžuolinių grindų montavimas, židinio įrengimas, vidaus ir išorės apdailos darbai, vonios ir virtuvės įranga. Taip pat numatoma sutvarkyti rezidencijos aplinką: perkamas dalies medžių išpjovimas ir naujų pasodinimas, akmenimis grįsto takelio paklojimas ir t.t.

Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis DELFI teigė, jog techninės specifikacijos paskelbimas toli gražu nereiškia, jog jau netrukus A. Butkevičius galės kraustytis iš buto į Turniškes. Mat šiemet darbų apmokėjimui reikalingų pinigų sukrapštyti veikiausiai nepavyks.

„Tiesiog procedūras atliksime. O tų pinigėlių mes kol kas neturime. Kiek sutaupysime iš metinio kanceliarijos biudžeto. Kitą dalį kitais metais tikimės“, - kalbėjo A. Mačiulis.

Pasak jo, jei viskas vyks sklandžiai, šiais metais pavyks rasti rangovą, o statybos darbai bus baigti ir galutinai apmokėti 2014 m.

A. Butkevičiaus pirmtakas Andrius Kubilius premjero rezidencija nesinaudojo, rekonstrukcijai pabaigti reikalingi pinigai neskirti dėl taupymo politikos. Dabar Vyriausybės kanceliarija jau ruošiasi papildomoms išlaidoms dėl įšaldytų statybų. „ Atsižvelgiant į tai, kad nuo 2010 metų pastato rekonstrukcijos darbai nevyko ir pastatas stovėjo neeksploatuojamas, gali būti perkami papildomi darbai atsiradusiems defektams taisyti. Papildomus darbus (esant būtinybei) planuojama pirkti apklausos būdu, neskelbiant apie pirkimą“, - teigiama techninės specifikacijos dokumentuose.

A. Mačiulio nuomone, taip ankstesnė valdžia demonstravo ne taupumą, o neūkiškumą. Esą gali būti, kad dėl suprastėjusios pastato būklės už rekonstrukcijos darbus teks sumokėti daugiau nei anksčiau planuota 600 tūkst. Lt suma.

„Puikiai turbūt suprantate, kad tik viešieji pirkimai parodys galutinę kainą. Tikrai negaliu pasakyti, už kiek konkurso dalyvis pasiūlys pabaigti tą pastatą, kuris treji metai stovi ir irsta jau. Čia yra turbūt didžiausias neūkiškumo pavyzdys. Pritrūko kelių šimtų tūkstančių, o sudėti milijonai“, - reziumavo Vyriausybės kancleris.