EK vadovas aukštai įvertino Lietuvos indėlį vykdant Europos Sąjungai (ES) tenkančius įsipareigojimus ir įgyvendinant europinės reikšmės infrastruktūros projektus.

Aptariant Europą sukrėtusius teroro išpuolius Paryžiuje, Lietuvos Vyriausybės vadovas pažymėjo, jog tai - išpuolis prieš demokratinio pasaulio vertybes.

Premjero A. Butkevičiaus teigimu, ES išorinių sienų saugumas yra visų jos narių atsakomybė.

"Šiuo klausimu negali būti išimčių ar pateisinimų dėl neveiklumo. Turime išlaikyti veikiančią Šengeno sistemą - išsaugoti tai, ką sukūrėme, kuo didžiuojamės ir visi naudojamės. Tikimės, kad EK užims stiprią poziciją šiuo klausimu", - sakė Ministras Pirmininkas.

Vyriausybės vadovas EK pirmininką informavo, kad Lietuva savo iniciatyva vykdo lietuvių kilmės ukrainiečių, gyvenančių Ukrainos rytuose, kur vyksta karinis konfliktas su Rusijos remiamais separatistais, bei Rusijos aneksuotame Kryme, perkėlimą į Lietuvą. Premjeras atkreipė dėmesį, kad metų pabaigoje turi būti įvykdyti Minsko taikos sutarimai, kurie padėtų išspręsti šį konfliktą. Tai esminė sąlyga, nuo kurios priklauso galimas sankcijų Rusijai režimo pakeitimas. Ministras Pirmininkas paragino EK toliau teikti paramą Ukrainai ir pradėti įgyvendinti laisvosios prekybos sutartį su ES.

A. Butkevičius padėkojo J. C. Junckeriu už politinę ir finansinę paramą strateginiams elektros ir dujų sistemų jungčių bei "Rail Baltica 1" projektams.

"Lietuvos dar laukia didelis darbas, stiprinant Baltijos regiono energetinį saugumą - turime sinchronizuoti elektros tinklus su žemyniniais tinklais, nutiesti dujotiekį Lietuva-Lenkija, kuris Europai užtikrintų naują tiekimo alternatyvą. Tam labai reikalinga tolesnė EK parama", - sakė Ministras Pirmininkas ir pakvietė EK vadovus atvykti į Lietuvos elektros jungčių su Lenkija ir Švedija atidarymo ceremoniją Klaipėdoje gruodžio 14 dieną.