„Aš nesu pesimistas ir noriu pasakyti kitus duomenis, kurie, manau, yra pagrindiniai, – „Eurostato“ duomenys rodo, kad 2014 m. skurdą ar socialinę atskirtį gavo patirti 11 proc. Lietuvos gyventojų mažiau nei 2013 m. Ta informacija yra skleidžiama visoje Europoje ir kitoms šalims yra prieinama“, – teigia A. Butkevičius.

Tačiau analitikai, remdamiesi statistika, pastebi, kad socialinė atskirtis Lietuvoje didėja.

Pasak DNB banko vyriausiosios ekonomistės Baltijos šalims Jekaterinos Rojakos, šiuo metu nuo 2006 m. atotrūkis tarp uždirbančių daugiausiai ir mažiausiai yra pats didžiausias.

Paklaustas, kaip tai paaiškinti, kai matome atsigaunančią ekonomiką ir vidutinio darbo užmokesčio augimą, A. Butkevičius sako, kad statistikos yra įvairios, o didžiausia socialinė atskirtis buvo prieš penkerius metus:

„Didžiausias pajamų nelygybės lygis Lietuvoje buvo 2010 m. – tada užėmėme pirmą vietą Europos Sąjungoje pagal pajamų pasiskirstymo koeficientą, kuris buvo 7,3. O gyventojų pajamų ir gyvenimo sąlygų tyrimo 2014 m. pajamų pasiskirstymo koeficientas nepakito, palyginti su ankstesniais metais, ir sudarė jau 6,1 proc.“, – tvirtina premjeras.

Be to, primena jis, pensijos yra padidintos bei didės ir ateinančiais metais.

„Bet yra viena didelė problema – mes Lietuvoje neišsivaduojame iš gyvenimo į praeitį. [...] dabar mes turime kompensuoti pensijas, nors kompensuojamas sumas būtume galėję nukreipti ir dar labiau didinti pensijas – tada socialinėje aplinkoje vėl turėtume kitokius skaičius. Darbo užmokesčio kompensavimas finansine išraiška irgi yra gyvenimas į praeitį“, – pabrėžia A. Butkevičius.