Šiai progai skirtame minėjime kalbės Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo narys Liudas Jonaitis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Justas Vincas Paleckis, Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus. Iš parlamento tribūnos kalbės ir Seimo apdovanojimo laureatas Č. Juršėnas.

Iškilmingoje apdovanojimo ceremonijoje planuoja dalyvauti atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, Prezidentai Dalia Grybauskaitė ir Valdas Adamkus.

Beje, Seimo skaitykloje surengta Č. Juršėno 85-ečiui skirta jo knygų, straipsnių, nuotraukų ir asmeninių daiktų paroda, taip pat veiks Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus darbuotojo Žydrūno Mačiuko parengta paroda – „Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, Seimo Pirmininkui Česlovui Juršėnui – 85“.

Kaip tvirtina Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus, „būdamas Seimo Pirmininku ir eidamas kitas pareigas Seime, Česlovas Juršėnas visuomet atsižvelgdavo į mažumos teises, gerbdavo oponentus suteikdamas jiems galimybę pateikti savo nuomonę. Jaunai demokratijai tai buvo labai svarbu <...> Č. Juršėnas niekada neprarado tikėjimo tolerancija ir demokratija, buvo ir tebėra parlamentinės demokratijos šalininkas ir puoselėtojas.“

Seimas kovo 28 d. priimtu nutarimu paskyrė Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Česlovui Juršėnui ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui Ruslanui Stefančukui (Ruslan Stefanchuk).

Ukrainos parlamento vadovui R. Stefančukui šis apdovanojimas bus įteiktas vėliau.

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga, siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę. Apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

2022 m. pirmaisiais šio Seimo apdovanojimo laureatais tapo Prezidentas Valdas Adamkus ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Ričardas Džozefas Durbinas (Richard Joseph Durbin).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)