Draugą padegęs Č. Leščevskis ketvirtadienį nepasirodė teisme, kur už žvėrišką poelgį prokuroras jam siūlė keturiskart griežtesnę bausmę nei skyrė žemesnės instancijos teismas.

Kaip rašė DELFI, būdamas 17-os metų jis tėvų garaže padegė keturiolikmetį Tomašą Selezniovą, kuris nudegė 62 proc. kūno ir 10 proc. kvėpavimo takų. Vos atsigavęs po 6 savaites trukusios komos, paauglys per dvejus metus iškentė net 13 operacijų, valstybei kainavusių apie 350 tūkst. litų. Pasak gydytojų, tai dar ne pabaiga. Dėl randų jaunuolis negali užsičiaupti ir tai tik dalis problemų, kurias reikės spręsti.

Pirmos instancijos teismas Č. Leščevskiui skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau prokuroras Tomas Čepelionis nuosprendį apskundė.

„Apeliaciniu skundu siūlau griežtinti bausmę, nes ji yra per švelni. Sunkinančia aplinkybe siūlau pripažinti faktą, kad nusikaltimą jis padarė būdamas apsvaigęs nuo benzino garų“, - DELFI sakė prokuroras. Kaip priminė valstybės kaltintojas, 14 metų nukentėjusysis ir 17-os Česlavas ėjo į garažą svaigintis benzino garais ir būtent apsvaigimas iššaukė tokias tragiškas pasekmes. Nukentėjusysis, nesuprasdamas, ką daro, apsilaistė benzinu, o Č. Leščevskis, apsiuostęs benzino, sugalvojo pažiūrėti, kas bus, jei padegs draugą.

„Teismas įžvelgė, kad jis specialiai nenorėjo sužaloti draugo, bet leido toms pasekmėms kilti, kai padegė jį, apsipylusį benzinu. Apsvaigimo pirmosios instancijos teismas nelaikė sunkinančia aplinkybe, nors būtent dėl to įvyko nelaimė“, - sprendimą skųsti nuosprendį motyvavo prokuroras T. Čepelionis.

Spruko pavogtu mopedu

Palikęs degantį draugą likimo valiai, Č. Leščevskis bėgdamas iš įvykio vietos išplėšė kaimyno garažą ir pavogė mopedą. Dėl įsibrovimo į negyvenamą patalpą ir vagystės surašytas atskiras nusikalstamos veikos epizodas.

„Apeliaciniu skundu aš prašau pakeisti kaltinimą į sunkesnį, nes nebuvo inkriminuota aplinkybė, jog sužalojimas padarytas daugeliui pavojingu būdu. Vis dėlto, padegimas garaže, kai aplink gyvenamieji namai, lauke – vaikai, suaugusieji, ir kitiems asmenims galėjo sukelti pavojų, - sakė T. Čepelionis. - Dar vienas punktas, kuris nebuvo inkriminuotas ir aš prašysiu tai padaryti, kad nepilnametis žiauriai sužalotas bejėgiškos būklės, nes tuo metu buvo apsvaigęs nuo benzino garų“.

Šaukimas atvykti į teismo posėdį buvo įteiktas Č. Leščevskio seseriai, taip pat buvo nusiųstas Pabradės vaikų globos namams, kuriuose iki pilnametystės augo nuteistasis. Kaip vėliau paaiškėjo, vaikų namuose jis nebegyvena, sulaukęs pilnametystės grįžo gyventi į Šalčininkų rajoną, pas tėvą.

Į teismo posėdį neatvykusį kaltinamąjį prokuroras siūlė atvesdinti į teismą. „Pirmos instancijos teisme buvo akivaizdu, kad pats Č. Leščevskis abejingas tam, kas vyko, į teisėjo užduodamus klausimus atsakinėjo labai trumpai. Teismas padarė išvadą, kad jis gailisi, tačiau valstybės kaltintojo nuomone, teismo procese Č. Leščevskis jaudinosi dėl vieno – bausmės dydižio, o gailesčio dėl to, kas atsitiko, nebuvo matyti“, - sakė T. Čepelionis.

Paklaustas, kokia bausmė būtų adekvati šiuo atveju, prokuroras minėjo ketverius metus šešis mėnesius nelaisvės subendrinus siūlomas bausmes už abi veikas.

„Pirmosios instancijos teismas jį yra nuteisęs vieneriems metams. Tai – pati minimaliausia bausmė. Tačiau aš nesutikau su teismo padarytomis išvadomis dėl bausmės dydžio. Jei kalbėtume apie vagystę, Č. Leščevskis tai padaro ne pirmą kartą, jau du kartus už tai yra teistas anksčiau. Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, šio nusikaltimo pasekmės T. Selezniovui – labai didelės, kaip rašė DELFI, jam teko daryti 13 operacijų ir dar labai daug reikės daryti ateityje“, - sakė prokuroras.

Tomašo tėvas: visi supranta, iš kur tie randai

Kaip rašė DELFI, garaže padegtas Šalčininkų rajono gyventojas Tomašas Selezniovas išgyveno 13 operacijų ir, kaip sako ortopedas traumatologas Dainius Geležauskas, tai ne pabaiga.

Tikras stebuklas, kad 62 proc. kūno ir 10 proc. kvėpavimo takų išdegęs paauglys liko gyvas. Pasak gydytojo, odos persodinimams nebuvo iš kur imti sveikos odos.

Vaikino tėvas Michailas Selezniovas DELFI sakė, kad sūnų į ligoninę vežė gruodį, vėl veš vasarį. Vyro žodžiais, Tomašas jaučiasi normaliai, eina į mokyklą, nors dėl operacijų praleido vienerius mokslo metus ir dabar yra devintokas.

„Draugai stipriai nuo jo nenusisuko, mokykloje viskas normaliai – juk žmonės supranta, kas atsitiko, iš kur tie randai ir nesityčioja“, – kalbėjo tėtis.

Prieš daugiau nei dvejus metus gegužės 28 d. kriminalų suvestinėse pasirodęs pranešimas apie keturiolikmetį, dėl 3-io laipsnio kūno nudegimo paguldytą į ligoninę, M. Selezniovui nėra „eilinė“ žinia. Tądien apie 15 val. Šalčininkų rajono Keidžių kaime, savo tėvų garaže, benzinu apsipylusį jo sūnų padegė pažįstamas septyniolikmetis, kuris iš įvykio vietos pabėgo.

Iš komos būsenos pabudo per savo gimtadienį

„Teko važiuoti slaugyti sūnaus, nes jo mama tuo nesirūpino“, - sakė ne tik sunkiai sužalotą sūnų, bet ir jaunesnę dukrą po nelaimės iš mamos paėmęs auginti vyras. - Oficialiai mes nebuvom susituokę, bet iki tos nelaimės su ja apie 3 metus nebegyvenau. Važinėjau dirbti į Tauragę. Ten ir sužinojau, kad sūnus komos būsenos“.

Jo paties, galima sakyti, ir nepamatė, nes visas buvo subintuotas. Komos būsenos. „Tik po šešių savaičių atgavo sąmonę. Buvo jo gimtadienis. Pabudęs nieko nematė, nes akys dar buvo užbintuotos. Kalbėti tai dar ilgai negalėjo. Bet po truputį atsigavo, atsistojo ant kojų“, - prisiminė Tomašo tėtis.

Apie sūnaus ateitį vyras kalba atsargiai: „Galima daug planuoti, bet ims ir viskas pasikeis“.

Būklė – kraštutinai sunki

Kaip prisimena Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės ortopedas traumatologas D. Geležauskas, stipriai apdegęs keturiolikmetis buvo atvežtas iš Šalčininkų rajono, greitosios medicinos pagalbos automobiliu.

„Vakare buvau iškviestas į ligoninę. Kai atvykau, jis jau buvo reanimacijoje, šoko būklės. Nudegę 65 proc. kūno paviršiaus – būklė grėsminga gyvybei, kraštutinai sunki. Pacientų su panašiu nudegimų plotu ir gyliu mano praktikoje buvo pasitaikę tik pora“, – pasakojo Tomašą operavęs gydytojas.

Dainius Geležauskas

Šiam vaikinui paviršiniai nudegimai buvo tik 2 proc. kūno, o gilaus – net 60 proc. Nudegė kvėpavimo takai, nudegimo žaizdos – visa galva, kaklas, krūtinė, dalis nugaros, abi rankos, abi kojos. Pavojingiausios vietos – kaklas, veidas, skalpas. Viskas buvo sudegę.

Būklę sunkino tai, kad apdegė ir kvėpavimo takai, nudegimo plotą padidinę dar 10 proc., iki 72 proc. Daktaro D. Geležausko žodžiais, tokius nudegimus patyrę žmonės išgyvena retai. Tačiau Tomašas išgyveno.