Latvijos administracinių teismų teisėjų delegacija į Lietuvą atvyko Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo ir Vilniaus apygardos administracinio teismo kvietimu. 35 teisėjų delegacijos, vadovaujamos Latvijos regioninio administracinio teismo pirmininkės Zitos Kupcės, sudėtyje – Latvijos administracinių teismų teisėjų asociacijos pirmininkas Janis Neimanis, Rygos apygardos administracinio teismo pirmininkė Ilzė Freimanė, Latvijos Aukščiausiojo Teismo Administracinių teismų departamento teisėjai.

Gegužės 2 d. svečiai iš Latvijos dalyvavo susitikime-diskusijoje su Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininke Ina Kirkutiene bei šio teismo teisėjais, diskutavo apie administracinių teismų veiklą ir administracinės teisės perspektyvas, administracinių teismų teisėjų vaidmenį ginant žmogaus teises.

VAAT pirmininkė I. Kirkutienė pasidalijo mintimis apie didėjantį bylų skaičių, bylų nagrinėjimo terminus. Teisėjus iš Latvijos domino teisėjų karjeros galimybės Lietuvoje, vertinimo tvarka.

Teisėjas Henrikas Sadauskas papasakojo svečiams apie administracinių ginčų nagrinėjimą Lietuvoje ikiteismine tvarka, apie piliečių skundus teismui dėl administracinių ginčų komisijos sprendimų. Teisėjų tarybos narė Rūta Miliuvienė supažindino su Teisėjų tarybos funkcijomis ir vaidmeniu sprendžiant visam teisėjų korpusui aktualias problemas, užtikrinant teisėjų ir teismų nepriklausomumą.

Teisėja Nijolė Žalnieriūnienė papasakojo apie administracines bylas dėl prieglobsčio suteikimo. Svečiai pateikė nemažai klausimų apie teisėjų darbo krūvių paskirstymą, jų užimtumą, bylų kategorijas, diskutavo teismų veiklos tobulinimo klausimais, aptarė bylų nagrinėjimo terminų sutrumpinimo, teisminio proceso supaprastinimo, efektyvesnės procesinių sprendimų paieškos užtikrinimo galimybes.

Latvijos teisėjams buvo surengta ekskursija po Vilniaus apygardos administracinį teismą, jie turėjo galimybę užsukti į teisėjų kabinetus ir su jais pabendrauti, taip pat apžiūrėjo teisme vykstančią teisėjos Nijolės Sušinskienės tapybos darbų parodą.

Gegužės 3 d. Latvijos teisėjų delegacija lankėsi Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme, susitiko su teismo pirmininku Ričardu Piličiausku, teismo teisėjais bei darbuotojais, pranešė VAAT atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.