G. Saboniui iškeltą baudžiamąją bylą dėl suklastoto dokumento panaudojimo ir melagingos informacijos pateikimo pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėjas Ovidijus Ramanauskas.

Valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje palaikanti Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorė Oksana Leontjeva teigė, kad G. Sabonis įgijo ir laikė netikrą Maskvos Lenino ordino ir spalio revoliucijos ordino energetikos institute išduotą aukštojo mokslo diplomą, kurį kovo 2-ąją pateikė Studijų kokybės vertinimo centrui. Taip kaltinamasis siekė gauti patvirtinimą, jog dokumentas yra prilyginamas analogiškam diplomui Lietuvoje.

Be to, pasak prokurorės, G. Sabonis Studijų kokybės vertinimo centrui pateikė melagingą informaciją, jog 1983-1987 m. studijavo Maskvoje.

Ikiteisminio tyrimo metu pripažinęs, jog Rusijoje niekada nesimokė, teisme G. Sabonis pateikė naują versiją, aiškindamas, jog vis dėlto Maskvoje studijavo.

„Jaučiuosi kaltas – 1983 m. buvau pakviestas tarnauti į armiją, mane komandiravo į CSKA sportinį dalinį, nes buvau raitelis, – teisme kalbėjo G. Sabonis. – Čia pasiūlė kaip sportininkui baigti aukštąją mokyklą, todėl įstojau į Maskvos Lenino ordino energetikos institutą, Technikos mechanikos fakultetą. Tai buvo privilegija. Sportuodamas tai lankiau, tai nelankiau paskaitas, egzaminus esu laikęs tik kai kuriuos, deja, negaliu prisipažinti, kad buvau uolus studentas“.

G. Sabonis sakė, kad 1987-ųjų pavasarį grįžo į Lietuvą, kur jau buvo prasidėjusi kova dėl nepriklausomybės.

„Neketinau daugiau Maskvoje tarnauti, bet vasarą man paskambino štabo vadas ir pakvietė atvažiuoti pakalbėti dėl atstovavimo CSKA, – sakė kaltinamasis. – Nuvažiavau, pasakiau, kad nebeatstovausiu klubui, o majoras man atnešė ir perdavė diplomą, nors egzaminuose nedalyvavau“.

Kaltinamasis teigė, kad gauto diplomo jam niekada nereikėjo ir jis niekur jo nepanaudojo – esą „diplomas šiandien nesukuria pridėtinės vertės“.

„Praėjusių metų pabaigoje netyčia jį radau savo tėvų namuose ir nusprendžiau nunešti į Studijų kokybės vertinimo centrą – pagalvojau, kad reikėtų pasitikrinti, nes turėjau įtarimų – viduje graužė kirminas, – sakė G. Sabonis. – Paskui patyriau šoką – mane iškvietė į policiją“.

Studijų kokybės vertinimo centro direktoriaus pavaduotoja Aurelija Valeikienė teisme sakė, kad dėl diplomų pripažinimo daugiausia sulaukia Rusijoje studijavusių asmenų prašymų, todėl G. Sabonio pateiktas diplomas ir jo priedai nebuvo kuo nors išskirtiniai. Tiesa, vėliau atliekant patikrinimą, iš Rusijos buvo gautas atsakymas, kad G. Sabonui aukštojo mokslo diplomas nebuvo išduotas.

Kaltę dėl netikro dokumento įgijimo ir melagingos informacijos pateikimo pripažįstantis G. Sabonis teismo prašo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir baudžiamąją bylą nutraukti. Su tokiu kaltinamojo prašymu nėra linkusi sutikti valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė.

„Laidavimas netenka prasmės, nes žmogus neprisipažįsta“, – sakė O. Leontjeva.

Vis dėlto teismas nusprendė šį prašymą apsvarstyti ir į teismą kvies už G. Sabonį laiduoti sutinkančią moterį. Jeigu teismas šio prašymo nepatenkins, G. Sabonui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.