Kaunietis Linas Hermanas, jau ne vienus metus teisme bandantis įrodyti nesipriešinęs pareigūnams ir už tai buvęs nubaustas nepagrįstai, nenuleidžia rankų. Jaunas vyras pateikė apeliacinį skundą, kurį nagrinėja Kauno apygardos teismas.

L. Hermaną ilgą laiką gynė valstybės finansuojama advokatė Regina Atkočaitienė. Tačiau kaunietis sužinojo, kad apeliacinės instancijos teisme ši gynėja jam nebegalės atstovauti.

Tokio pobūdžio bylose advokato dalyvavimas būtinas, todėl teismas kreipėsi į Kauno valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą (VGTPT) ir paprašė parinkti L.Hermanui kitą gynėją. Bylos detales gerai žinančią R.Atkočaitienę nuspręsta pakeisti advokatu Vaclovu Kaminskiu.

Patriotu save vadinantis L. Hermanas tokiu sprendimu pasipiktino. Kaunietis tvirtino, kad jo nuomonės apie šį advokatą niekas neklausė. V. Kaminskis, anot pašnekovo, yra atstovavęs su KGB siejamų asmenų interesams, todėl jo tinkamai ginti negalintis.

Apeliacinį skundą nagrinėjantis Kauno apygardos teismas sutiko, kad Kauno VGTPT advokatu nepatenkintam kauniečiui parinktų kitą gynėją.

Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Leonas Virginijus Papirtis sakė, kad nemokama teisinė pagalba mūsų šalyje teikiama jau daug metų, tačiau per pastaruosius penkerius metus gerokai pasikeitė tokios pagalbos skyrimo tvarka. Anot L.V.Papirčio, atsirado nereikalinga biurokratinė institucija - VGTPT.

„Tai dar vienas biurokratinis tarpininkas. Klientai galėtų kreiptis tiesiai į mus arba tiesiai į advokatą. Žinoma, gali skambėti keistai, kad prašomės papildomo darbo, bet tai, žvelgiant iš žmogaus perspektyvos, būtų teisingiausia", - pabrėžė L.V.Papirtis.

Jo manymu, Estijoje veikianti sistema gerokai efektyvesnė. Ten nėra jokių tarpininkų, o klientai patys renkasi iš patvirtinto gynėjų sąrašo.

Lietuvoje yra 80 advokatų, kurie teikia tik nemokamas konsultacijas įstatyme numatytiems asmenims. Jiems už darbą atlygina valstybė. Dar 500 gynėjų gali vykdyti šias funkcijas, jei turi laiko.

L.V.Papirčio teigimu, kol kas nelogiškas ir valstybės atlygis už tokių advokatų paslaugas. „Į rankas" jiems mokama apie 17 litų už valandą.