Aštuoniems kokybės vadybos modelius besidiegiantiems Lietuvos teismams Nacionalinė teismų administracija (NTA) pristatė klientų aptarnavimo standarto teikiamą naudą ir planuojamus darbus.
 
„Teismų sistemos veidas yra kiekvienas darbuotojas, kurį sutinka atėjęs į teismą žmogus. Todėl būtina užtikrinti, kad į teismus besikreipiantys asmenys būtų sutinkami tinkamai, o išėję maloniai prisimintų bendravimą su įstaigos darbuotojais. Todėl šis standartas bus pagalbinė priemonė, padėsianti darbuotojams bei teismų vadovams nustatyti jų pageidaujamo elgesio su klientais gaires“, – NTA pranešime cituojama projekto vadovė Indrė Gylytė-Valienė.
 
Pasak jos, netinkamas, aplaidus, abejingas ir šiurkštus aptarnavimas lemia ne tik kliento, su kuriuo buvo pasielgta netinkamai, blogą nuomonę apie teismą, bet ilgainiui padaro gerokai daugiau žalos: kuriamas neigiamas visos teismų sistemos įvaizdis visuomenėje, mažėja žmonių pasitikėjimas ja.
 
„Šio standarto paskirtis – suvienodinti teismo darbuotojų, atsakingų už į teismą besikreipiančių asmenų aptarnavimą, žinojimą, ką ir kaip reikia daryti, bendraujant su klientu, o kas yra apskritai neleistina”, – sako I. Gylytė-Valienė.
 
Vienas iš pirmųjų uždavinių, diegiant minėtą standartą – parengti specialų leidinį, kuriame bus aprašytas teismo darbuotojų elgesys, išvaizda, kalba, kiti svarbūs aspektai, kurie kuria patikimos, stiprios, į žmogų orientuotos institucijos įvaizdį. „Esame įsitikinę, kad bendromis NTA ir teismų darbuotojų pastangomis užtikrinsime aukštą klientų aptarnavimo kokybę ir abipuse pagarba grindžiamus santykius su į teismą besikreipiančiais žmonėmis”, – sako I. Gylytė-Valienė.
 
Projekte dalyvaujančio Klaipėdos miesto apylinkės teismo pirmininkė Audronė Gaižutienė džiaugiasi dalyvaujanti tokios sistemos diegime: „Teismo darbuotojams labai reikia būtent tokių mokymų, kuriuose jiems būtų pateiktos rekomendacijos, kaip galima bendrauti su klientu, o kaip nedera, ypač su konfliktiškais, agresyviais asmenimis”.