Kas ir kaip gali kreiptis dėl teisminės mediacijos?

Dėl teisminės mediacijos gali kreiptis proceso šalys, kurių civilinė byla nagrinėjama Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme. Ginčą teisminei mediacijai, kai yra abiejų šalių prašymas arba sutikimas, nutartimi perduoda civilinę bylą nagrinėjantis teisėjas. Ta pačia nutartimi bylos nagrinėjimas atidedamas nustatant tikslų kito posėdžio laiką.

Teisminės mediacijos trukmė ir tvarka

Teisminė mediacija vyksta su šalimis suderintu laiku teismo patalpose ir trunka iki 3 valandų. Mediatorius šalių susitikimu šį laiką gali pratęsti. Mediacijos metu pagrindinis dėmesys skiriamas šalių savitarpio supratimo, bendrų interesų ir poreikių paieškoms.

Skatinamos ir vyksta abiems šalims priimtino ginčo sprendimo būdo paieškos. Teisminė mediacija vyksta už uždarų durų. Jos metu gali dalyvauti tik mediatorius, dalyvaujantys byloje asmenys ir tik tie kiti asmenys, su kurių dalyvavimu šalys sutiko.

Teisminė mediacija vyksta pagal Teismų tarybos patvirtintas Teisminės mediacijos taisykles, laikantis Europos mediatorių elgesio kodekso nuostatų.

Teisminė mediacija yra nemokama.

Bet kuri šalis gali pasitraukti iš teisminės mediacijos. Pasitraukimo priežastis nurodyti nebūtina. Pasitraukimo atveju mediacija užbaigiama ir civilinė byla nagrinėjama toliau.

Teismo mediatoriams keliami griežti nešališkumo reikalavimai. Nepavykus pasiekti taikaus susitarimo, teismo mediatoriumi buvęs teisėjas arba teisėjo padėjėjas negali dalyvauti, kaip teisėjas ar teisėjo padėjėjas nagrinėjant civilinę bylą toliau.

Visa informacija, susijusi su mediacija, įskaitant pasiūlymus dėl taikaus ginčo sureguliavimo, šalių išreikštas nuomones bei mediacijos metu šalių pristatytą informaciją, negali būti panaudota kaip įrodymas teisme.

Jeigu šalims teisminės mediacijos metu pavyksta susitarti dėl abipusiai priimtino ginčo sprendimo būdo, tai įforminama taikos sutartimi. Taikos sutartis pateikiama tvirtinti bylą nagrinėjančiam teisėjui.

Teismo patvirtinta taikos sutartis yra privaloma ir gali būti vykdoma priverstinai, t.y. jos pagrindu galima prašyti teismo išduoti vykdomąjį raštą, su kuriuo galima būtų kreiptis į antstolį.