Psichologai, psichoterapeutai, psichiatrai ar kitų specializacijų gydytojai neabejotinai susiduria su asmenų, patyrusių smurtą artimoje aplinkoje, pasekmėmis, tačiau dažnu atveju šeimos teisės bylose (ir ne tik) naudojamo vienas kito (ar vieno iš partnerių) atžvilgiu smurto „liudininkais“ tampa ir advokatai, į kuriuos asmenys kreipiasi teisinės pagalbos.

Vienos smurtinių santykių aukos delsia kreiptis į teisėsaugos institucijas, advokatus ar kitus specialistus pagalbos dėl vienokių ar kitokių priežasčių sąmoningai slėpdamos faktines aplinkybes apie juos supančią smurtinę aplinką ir net kurį laiką pateisindamos smurtaujančio partnerio veiksmus (pvz., prigimtiniu agresyvumu ar polinkiu į poligamiją), kitos – dėl informacijos stokos ar socialinių įgūdžių negeba atpažinti smurtinių santykių bei savalaikiai priimti racionalių sprendimų.

Tam, kad asmenys gebėtų atpažinti smurtą artimoje aplinkoje ir savalaikiai priimtų sprendimus, peržvelkite smurto artimoje aplinkoje požymius teisiniu aspektu.

Kas yra smurtas artimoje aplinkoje ir kaip jį atpažinti

Smurtas artimoje aplinkoje – tai sutuoktinio, sugyventinio ar kito asmens, susijusio su auka artimais socialiniais ryšiais bei gyvenančio ir vedančio bendrą ūkį, aktyviais veiksmais ir/ar neveikimu daromas tyčinis fizinis, psichinis, seksualinis ar finansinis (ekonominis) poveikis, ko pasekoje patiriama fizinė, materialinė ir/ar neturtinė žala. Pabrėžtina, jog smurtas nesirenka lyties. Taigi, smurtautoju artimoje aplinkoje, taip, kaip ir smurto auka, gali būti tiek moteriškos, tiek ir vyriškos lyties asmenys. Už smurtą artimoje aplinkoje yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, reglamentuota ne viename Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) straipsnyje (BK 129 str., 135 str., 138 str., 140 str., 149 str., 150 str., 153 str. ir kt.).

Apkaltinamuoju nuosprendžiu pripažinus smurtautoją (vieną iš sutuoktinių) kaltu, pagal galiojantį teisinį reguliavimą ir formuojamą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką santuoką yra pagrindas nutraukti dėl vieno iš sutuoktinių (smurtautojo) kaltės su visom iš to išplaukiančiomis pasekmėmis.

Fizinis smurtas identifikuojamas nesunkiai, kadangi pasireiškia aktyviais smurtautojo veiksmais, t. y. tyčiniu sveikatos sutrikdymu, fizinio skausmo sukėlimu ar nežymiu sveikatos sutrikdymu, auką žalojant (mušant, spardant, stumdant, badant ir pan.), arba nužudymu, naudojant ginklą (-us) ar kitus daiktus (pvz., naudojamus buityje). Smurtautojas, naudodamas fizinį smurtą, siekia sukelti aukai fizinį skausmą, sužaloti ar nužudyti, tokiu būdu galimai pabrėždamas savo fizinį ar socialinį pranašumą ir/ar patenkindamas savo poreikius (pvz., seksualinius).

Seksualinis smurtas – tai vertimas mylėtis prieš asmens valią ir/ar mylėtis nepriimtinu būdu, apsaugos priemonių prieš partnerio valią nenaudojimas ir pan., naudojant fizinę prievartą, bauginimą arba pasinaudojant tuo, kad asmuo negali duoti tam savo sutikimo (dėl bejėgiškos būsenos ligos atveju ir kt.). Šio pobūdžio smurtas dažnai (nors ne visais atvejais) yra lydimas fizinio, o taip pat ir psichologinio smurto apraiškų. Seksualinis smurtas šeimos santykiuose, galintis pasireikšti, kaip minėta, tiek moteriškos, tiek ir vyriškos lyties asmenų atžvilgiu, yra jautri tema, kurią tik visai neseniai imta viešai eskaluoti. Nepriklausomai nuo lyties, auka, patirianti seksualinės prigimties smurtą artimoje aplinkoje, dažniausiai dėl tam tiktų suprantamų priežasčių (vaikų, kitų artimųjų, bendradarbių, draugų) vengia kreiptis į teisėsaugos institucijas ir advokatus teisinės pagalbos ar, juolab, kitu būdu šias aplinkybes viešinti.

Psichologinis smurtas – aukos ar aukai artimų žmonių (giminaičių, draugų) atžvilgiu nepagarbių žodžių vartojimas (įskaitant ir prie kitų asmenų), niekinimas, bendravimo ribojimas su aukai artimais asmenimis, kontroliavimas, atvira arba slepiama neištikimybė, apie kurią auka sužino vėliau bei kurį laiką tai „toleruoja“ ir pan. Smurtautojas, naudodamas psichologinį smurtą, sąmoningai nukreipia savo agresiją, kuri gali pasireikšti atvira, agresyvia forma arba „tyliai“ (per „pajuokavimą“ intymioje aplinkoje ar draugų kompanijoje) į aukai jautrią aplinką, susijusią su aukos religiniais, moraliniais, politiniais įsitikinimais ar kultūriniu bei socialiniu požiūriu, aukos darbu (karjera), laisvalaikio pomėgiais ir pan.

Beje, smurtautojai, kaip rodo praktika šeimos teisės bylose, yra linkę manipuliuodami aukų jausmais, versdami auką jaustis kalta/kaltu ir atsiprašinėti dėl įtemptų santykių, iš esmės pasireiškiančių dėl pačio smurtautojo nederamo aukos atžvilgiu elgesio. Aukos, ne kartą atleisdamos smurtautojams ir vis delsdamos nutraukti smurtinius santykius arba nutraukusios santykius, vėl juos sutikdamos atnaujinti, pasmerkia ne tik save gyventi toksiškame mikroklimate, tačiau ir su jais gyvenančius artimuosius (pvz., vaikus). Negebėjimas atpažinti smurtinių santykių arba nenorėjimas jų savalaikiai pripažinti, manytina, yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl aukos, patirdamos psichologinį smurtą, ilgą laiką taikstosi su tokia situacija.

Finansinis smurtas – tai smurtautojo aukos atžvilgiu sukuriama finansinė priklausomybė, apribojant naudotis šeimos pinigais, nepagrįstai, be pagrindo kontroliuojant ir ribojant išlaidas (dažniausiai, aukos asmeniniams poreikiams tenkinti), susijusias su aukos gaunamomis darbinėmis pajamomis ir pan. Taip pat smurtautojas auka draudžia siekti išsilavinimo, įsidarbinti, o įsidarbinus – siekti karjeros. Siekdamas kontroliuoti savo auką, smurtautojas, sukurdamas aukos nuo jo finansinę priklausomybę, atimą galimybę aukai priimti savarankiškus sprendimus, disponuoti asmeniniu arba šeimos turtu.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad daugiausiai Lietuvoje oficialiai yra fiksuojamas fizinis smurtas, retais atvejais – psichologinis bei finansinis, o tik pavieniais atvejais – seksualinis smurtas. Taigi, galima daryti pagrįstą išvadą, kad psichologinio ar finansinio smurto apraiškos yra sunkiai įrodomos arba sunkiau atpažįstamos, o apie patiriamą seksualinį smurtą aukos, kaip minėta, dėl subjektyvių priežasčių, nors ir esant įrodymams, vengia viešinti. Smurtas artimoje aplinkoje vis dar išlieka paslėptas reiškinys, kurio tiksliems skaičiams nustatyti trūksta duomenų (dažniausiai dėl patiriamo smurto kreipiasi teisinės pagalbos moterys ir tik pavieniais atvejais – vyrai).

Smurtas – pagrindas nutraukti santuoką dėl vieno arba abiejų sutuoktinių kaltės

Esminės sutuoktinių tarpusavio pareigos yra įtvirtintos Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (CK) trečioje knygoje – sutuoktiniai privalo būti vienas kitam lojalūs ir vienas kitą gerbti, taip pat vienas kitą remti moraliai bei materialiai ir, atsižvelgiant į kiekvieno jų galimybes, prisidėti prie bendrų šeimos ar kito sutuoktinio poreikių tenkinimo (CK 3.27 straipsnis). Sutuoktinis pripažįstamas kaltu dėl santuokos iširimo, jeigu jis iš esmės pažeidė savo, kaip sutuoktinio, pareigas, nustatytas CK normose, ir dėl to bendras sutuoktinių gyvenimas tapo negalimas (CK 3.60 straipsnio 2 dalis). CK 3.60 straipsnio 3 dalyje išvardytos teisinės prezumpcijos, kai pripažįstama, kad santuoka iširo dėl sutuoktinio kaltės (preziumuojama, kad santuoka iširo dėl kito sutuoktinio kaltės, jeigu jis yra nuteisiamas už tyčinį nusikaltimą arba yra neištikimas, arba žiauriai elgiasi su kitu sutuoktiniu ar šeimos nariais, arba paliko šeimą ir daugiau kaip vienerius metus visiškai ja nesirūpina). Esminiu sutuoktinio pareigų pažeidimu pripažintinas sutuoktinio elgesys, kuris nepriimtinas teisės ir moralės požiūriu.

Taigi, apkaltinamuoju nuosprendžiu teismui pripažinus asmenį kaltu (ir) dėl smurto artimoje aplinkoje, yra teisinis pagrindas, nagrinėjant civilinio proceso tvarka bylą dėl santuokos nutraukimo, santuoką nutraukti dėl vieno iš sutuoktinių kaltės su visais iš to išeinančiais teisiniais padariniai (teismui pripažinus vieno iš sutuoktinių kaltę dėl šalių iširusios santuokos, gali būti nukrypstama nuo sutuoktinių turto lygių dalių padalinimo principo, apribota tėvo/motinos valdžia į nepilnamečius vaikus, maksimaliai sumažintas tėvo/motinos bendravimas su nepilnamečiais vaikais ir pan.).

Nedelsiant ieškoti pagalbos

Kas lemia vieno iš sutuoktinių (sugyventinių) arba abiejų sutuoktinių (sugyventinių) vienas kito atžvilgiu smurto naudojamą – visuomenėje susiformavę ir vis dar gajūs lyčių stereotipai (pvz., asmens „pareiga“ aptarnauti kitą buityje, mylėtis su vyru ir auginti vaikus) ar charakterio savybės, nulemtos/susiformavusios dėl tam tikrų veiksnių (atsinešto „archajiško“ požiūrio iš šeimos, vaikystės traumų ir pan.), matyt, galėtų į šiuos klausimą atsakyti sociologai, psichologai ar psichiatrai – psichoterapeutai. Nors, pripažintina, nevalia kištis į sritį, kurioje nesi profesionalas, tačiau advokatai, prieš suteikdami kvalifikuotą teisinę konsultaciją, dažnai nevalingai atlieka ir psichologo funkciją, išklausydami savo klientus (galimai smurtinių santykių aukas) ir paskatindami juos nedelsiant ieškoti pagalbos (ir ne tik teisinės).

Taigi, matant ar nujaučiant santykyje su savo gyvenimo partneriu (sutuoktiniu ar sugyventiniu) smurtinio elgesio apraiškas, patartina nedelsti ir pasikonsultuoti su specialistais, tame tarpe ir su advokatais, bei savalaikiai priimti sprendimui, siekiant išvengti nepataisomų padarinių ar pasekmių, paliksiančių ženklią žalą savo ir artimųjų psichinei ir/ar fizinei sveikatai.

Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)