G. Kryževičiaus sprendime pradėti tyrimą pabrėžiama, kad būtina išsiaiškinti, ar teisme laikomasi tvarkos skirstant baudžiamąsias bylas naudojantis informacinėmis technologijomis pagal Teisėjų tarybos patvirtintas taisykles.

Šią komisiją tarybos pirmininkas sudarė po generalinio prokuroro Dariaus Valio pareiškimo Seime, kai jis pareiškė, jog teisėjas R. Skirtunas ėmėsi veiksmų, kad būtent jam būtų paskirta nagrinėti verslininko Laimono Jurgelevičiaus baudžiamoji byla apeliacine tvarka.

Bylas Vilniaus apygardos teismo teisėjams skirstantis Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas V. Dovidaitis stebisi tokiais generalinio prokuroro teiginiais ir kategoriškai neigia, kad R. Skirtunas ar kas nors kitas būtų jo prašęs paskirti L. Jurgelevičiaus bylą.

„Nei jis pas mane, nei kas nors kitas nebuvo atėjęs, nei aš girdėjau, kad yra tokia byla, atvirai sakant, tikrai nežinau“, – sakė skyriaus pirmininkas.

Pasak jo, yra numatytos bylų skirstymo taisyklės, kuriomis privaloma vadovautis skirstant bylas.

Viktoras Dovidaitis
„Tą dieną buvo paskirtos buvo 9 bylos kovo 13 d. nagrinėjimui, buvo sudarytos trys kolegijos – iš pradžių buvo sudaryta viena kolegija, bet vienas teisėjas negalėjo nagrinėti dėl dalyvavimo ikiteisminiame tyrime, todėl buvo pakeista kolegija, – sakė V. Dovidaitis. – Tada teisėja L. Ulbienė buvo paskirta pranešėja, o kolegijos nariais tapo R. Skirtunas ir teisėja Virginija Švedienė”.

V. Dovidaitis sakė, kad L. Jurgelevičiaus bylą teisėja L. Ulbienė gavo sausio 24 d. – ji iš karto kreipėsi į skyriaus pirmininką ir pranešė, jog yra iš anksto įsigijusi kelialapį atostogoms. Tą pačią dieną ji parašė pareiškimą išleisti atostogų kovo mėnesį.

Pasak Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko, L. Ulbienei kovo 13-ąją buvo paskirtos dvi apeliacinės bylos, todėl jas teko perskirstyti – vieną skirti V. Švedienei, o kitą – R. Skirtunui. Kadangi V. Švedienės pirmininkaujama byla turėjo būti nagrinėjama 8.30 val., pagal teismo taisykles, ji negalėjo pirmininkauti L. Jurgelevičiaus byloje, kurioje posėdis buvo numatytas 9 val. Būtent dėl to dabar jau į korupcijos skandalą pakliuvusio verslininko byla buvo paskirta R. Skirtunui.

„Formalus pažeidimas gal ir yra, bet jo nematau – norėjau tinkamai organizuoti mūsų kolegijų darbą, kuo mažiau į kolegijas įtraukiame žmonių, tuo greičiau ir paprasčiau nagrinėjamos bylos“, – sakė V. Dovidaitis.