Iš viso projekto metu šalies teismuose šiemet apsilankys 82 studentai.

„Per dieną, praleistą su teisėju, studentai gali susidaryti objektyvią nuomonę apie teisėjo darbą. Pačiam teisėjui naudinga išgirsti studentų pozicijas, jų nuomones, taip tobulėti ir atkreipti dėmesį į dalykus, apie kuriuos, galbūt, pagalvoti net užmiršta. Projekte dalyvaujantys studentai sumanūs, augantys šios srities profesionalai, kiekvienais metais vis žingeidesni ir drąsesni. O apie tokią jaunųjų teisininkų kartą mes ir svajojame“, – savo įspūdžiais dalinosi projekte jau ne pirmus metus dalyvaujantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Armanas Abramavičius. 

Pas šį teisėją šiemet apsilankė keturios teisę studijuojančios studentės.

Viena jų – Dinara Labukaitė, atkreipusi dėmesį į teismų įvaizdį visuomenėje: „Dažniausiai viešumoje girdime, kad žmonės nepasitiki teismais, tačiau tokie projektai parodo, jog čia žmogiškumo tikrai yra. Dažnai žmonės iš nežinojimo yra linkę turėti tam tikrą stereotipinę nuomonę, todėl gerai, kad teismai yra vis atviresni visuomenei“.

Projekte dalyvaujantys teisėjai sako, kad tokio pobūdžio edukaciniai projektai skatina jaunimo įsitraukimą į veiklas, kurios prisideda prie turimų įgūdžių tobulėjimo. Pasak jų, nors teismai – viena iš trijų Lietuvos valdžių, tačiau jų veikla visuomenei dažnai išlieka nepažinta ir šiek tiek paslaptinga. Šiame projekte tiek teisės, tiek žurnalistikos studentai ne vadovėliuose, bet realybėje pamato, kaip teismas funkcionuoja, savo turimas teorines žinias pritaiko praktikoje.

Pirmą kartą projekte dalyvaujanti VU teisės studentė Ieva Lozuraitytė mano, kad „Diena su teisėju“ – turbūt geriausia, kas iki šiol nutiko per studijų metus. 



„Lankiausi Lietuvos Aukščiausiajame Teisme ir dieną praleidau su teisėju prof. A. Abramavičiumi. Teisėjas papasakojo apie savo darbo specifiką, laisvalaikį ir pomėgius. Profesorius universitete yra dar ir mano dėstytojas, tad, kaip ir paskaitose, į kiekvieną klausimą jis žvelgia iš platesnės, ne tik teisinės, bet ir gyvenimo perspektyvos, tad diena pralėkė akimirksniu. Gaila, kad negalima jos pratęsti. Įspūdžių daug, tad kitus paliksime pristatymui finaliniame renginyje“, – teigė projekto dalyvė.

Projekte „Diena su teisėju 2017“ šiemet iš viso dalyvauja 82 Vilniaus universiteto (VU), Mykolo Romerio universiteto (MRU), Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) teisės bei VU žurnalistikos studentai, panorę pažinti teisėjo profesiją. Studentai, susijungę į grupeles, spalio ir lapkričio mėnesį lankosi pasirinktuose šalies teismuose.

Mažiau nei po mėnesio, lapkričio 28 d. Vilniuje kino teatre „Multikino“ vyks finalinis projekto „Diena su teisėju 2017“ renginys, kurio metu projekto dalyviai pristatys sukurtus video filmukus tema „Teisėjas studento akimis“. Vyks geriausių darbų apdovanojimai, kuriuos išrinks specialiai šiam projektui suburta komisija iš šalyje gerai žinomų teisininkų ir žiniasklaidos atstovų.

Komisiją sudaro Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė, DELFI.LT specialusis korespondentas Dainius Sinkevičius, Timūras Augucevičius radijo stoties „Radiocentras“ laidų vedėjas, Snieguolė Matulienė Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto prodekanė, laidos „Kultūros teismas“ vedėja, Audronė Nugaraitė Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros profesorė, Andrius Vaišnys Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto profesorius, Komunikacijos fakulteto dekanas, Vytautas Nekrošius Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesorius, Lina Jakučionienė Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos pirmininkė, Marius Bartninkas Kauno apygardos teismo teisėjas.

Daugiau informacijos apie projektą ir finalinį jo renginį rasite paspaudę šią nuorodą .

Projektas „Diena su teisėju“ rengiamas nuo 2014 metų. Jo metu studentai turi galimybę asmeniškai pabendrauti su juos dominančio teismo geriausiais šalies teisėjais ir teismų pirmininkais. Šią dieną studentai bendrauja su teisėjais, kurie dalijasi savo patirtimi, atsakinėją į studentams rūpimus klausimus bei išsamiai supažindina su savo vykdomomis funkcijomis bei teisėjo pareigomis. Kaip ir pernai, projektu siekiama skatina dialogą tarp žurnalistų bei teisininkų, todėl pas teisėjus lankosi mišrios teisininkų–žurnalistų komandos.