JAV federaliniai pareigūnai – teisėja Virginia Kendall ir prokuroras Danas Weissas Nacionalinėje teismų administracijoje (NTA) mokė Lietuvos teisėjaus, kaip kovoti su prekyba žmonėmis.

Mokymai buvo skirti atkreipti dėmesį į probleminius prekybos žmonėmis aspektus ir pasidalyti JAV patirtimi kovojant su šia problema. JAV ekspertų klausėsi apie 70 teisėjų, teisėjų padėjėjų, nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Anot Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Olego Fedosiuko, prekyba žmonėmis – gilias socialines šaknis turinti problema. 

„Kovodami su šia problema JAV ekspertai didžiausią dėmesį skiria ne pažeidėjų bausmei, bet visų pirma aukų nustatymui, jų apsaugai ir pagalbai, padedant grįžti į normalų gyvenimą“, – kalbėjo teisėjas.

JAV ambasados atstovas Jonathanas Herzogas pabrėžė, jog JAV ir Lietuvos ekspertų dalijimasis patirtimi ir savo šalių praktika yra labai svarbus žingsnis, siekiant kuo efektyviau kovoti su prekybos žmonėmis problema.

Mokymų metu JAV ekspertai dalyviams pristatė prekybos žmonėmis formas, problemos apimtį pasauliniu mastu, JAV kovos su prekyba žmonėmis įstatyminę bazę, atliekamus tyrimus ir jų metu kylančius sunkumus, teisėsaugos ir nevyriausybinių organizacijų partnerystės aspektus. Antrosios dalies – praktinės sesijos – metu buvo atliekama atvejų analizė, aptariami praktiniai prekybos žmonėmis aukų apklausos pavyzdžiai ir aukų atpažinimo kriterijai.

Kovą tokie mokymai Lietuvoje buvo organizuojami ir prokurorams (organizavo JAV ambasada Lietuvoje ir Generalinė prokuratūra). Jais susidomėjo ir Latvijos teisėsaugos atstovai, todėl planuojama, kad tokie mokymai įvyks ir mūsų kaimyninėje šalyje.