Šiuo metu Advokatūros įstatymas numato, kad asmeniui, įrašytam į Lietuvos praktikuojančių advokatų sąrašą, yra išduodami du dokumentai - teisės verstis advokato veikla liudijimas ir advokato pažymėjimas. Teisės verstis advokato veikla liudijimo išdavimo diena laikoma advokato teisės verstis advokato veikla suteikimo diena.

Anot įstatymo projekto rengėjos - Teisingumo ministerijos, šiuo metu įstatymas nustato reikalavimus darbo vietai, tačiau dalis iš jų nėra aktualūs, taip pat galėtų būti pakeičiami pažangesnėmis priemonėmis (reikalavimas turėti priimamąjį, telefoninį ryšį). Ūkio ministerijos nuomone, įstatyme įtvirtinti reikalavimai advokato darbo vietai nėra būtini ir proporcingi, jie neturėtų būti privalomi ir įtvirtinti įstatymo lygmeniu. Be to, įstatyme nėra reglamentuota advokatų darbo vietų registravimo tvarka.

Įstatymo projektu siūloma supaprastinti teisės suteikimo verstis advokato veikla tvarką ir atsisakyti dviejų dokumentų, patvirtinančių advokato statusą, išdavimą. Įstatymo pakeitimais numatoma, kad teisę verstis advokato veikla patvirtintų vienas dokumentas- advokato pažymėjimas. Taip pat pratęsiamas iki 10 dienų darbo dienų advokato pažymėjimo išdavimo terminas, įvertinus šio pažymėjimo užsakymo, gamybos ir pristatymo Lietuvos advokatūrai terminus.

Pakeitimais įtvirtinami bendrieji reikalavimai advokato darbo vietai ir numatoma, kad Lietuvos advokatūra nustato pavyzdinius reikalavimus advokato darbo vietai. Be to, atsižvelgiant į tai, kad pagal įstatymą Lietuvos advokatūra tvarko advokatų darbo vietų sąrašą, siūloma siekiant aiškumo numatyti, kad Advokatūra nustato advokatų darbo vietų registravimo tvarką, kurioje, be kita ko, būtų reglamentuotas ir pranešimas apie advokato darbo vietos adresą ir jo pasikeitimą.

Manoma, kad įstatymo projektas turės teigiamos įtakos verslo sąlygoms, nes supaprastinama teisės verstis advokato veikla suteikimo tvarka, mažinama administracinė našta ir atsisakoma neproporcingų reikalavimų advokato darbo vietai.

Šiems siūlymas trečiadienį dar turės pritarti Ministrų kabinetas, vėliau - Seimas.