Trys nuteistieji kreipėsi į teismą, prašydami uždrausti Teisingumo ministerijai pradėti vykdyti jų pargabenimą iš Danijos – esą gimtojoje Lietuvoje būtų pažeidžiamos jų teisės.

Kol byla yra neišnagrinėta, nuteistieji teismo prašė taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones – sustabdyti sprendimo vykdymą ir juos grąžinti į Lietuvą tik tuomet, jeigu galutiniu teismo sprendimu bus pasakyta, jog toks jų reikalavimas nepagrįstas.

Tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nutarė, kad kalinių iškeltos sąlygos yra visiškai nepagrįstos – jie bus sugrąžinti į tėvynę, nors sprendimas byloje dar ir nepaskelbtas.

Pasak teismo, reikalavimo užtikrinimo priemonės taikymas šiuo atveju būtų neadekvatus siekiamam tikslui, pažeistų proporcingumo principą, proceso šalių interesų pusiausvyrą, viešąjį interesą.

Tai bene pirmas atvejis, kai už užsienyje padarytus nusikaltimus bausmę svetur atliekantys lietuviai bandė užkirsti kelią jų kalinimui Lietuvoje.

Kreipdamiesi į teismą kaliniai nurodė, kad Lietuvoje yra gerokai prastesnės kalinimo sąlygos nei Danijoje, kur vienam nuteistajam suteikiamas ne mažiau kaip 4 kv. m plotas gyvenamojoje patalpoje atskaičiavus baldus. Be to, čia jie gali būti priskirtami prie lengvosios grupės bei išeiti į laisvę lygtinai atlikę vos pusę bausmės.

Nuteistieji taip pat mano, kad yra diskriminuojami – esą Europos Teisingumo Teismas turėtų išaiškinti, ar Teisingumo ministerijos taikoma praktika priimti Lietuvos piliečius bausmę atlikti Lietuvoje neprieštarauja ES Veikimo sutartyje numatytoms sąlygoms.

„Manome, kad taip diskriminuojami ES piliečiai jų valstybės narės pilietybės pagrindu“, – aiškino nuteistieji.

Jie taip pat pažymėjo, kad kalinių pargabenimas iš Danijos į gimtinę kirs per Lietuvos biudžetą – mokesčių mokėtojai turės padengti nuteistųjų ir juos lydinčių pareigūnų kelionės išlaidas. Be to, jeigu paaiškės, kad Lietuvos įkalinimo įstaigoje bus nežmoniškos, jie privalės būti grąžinti atgal į Daniją.

„Tokia operacija bus mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas“, – teismui įteiktame skunde aiškino kaliniai.

Perduoti Lietuvos piliečius atlikti bausmę gimtinėje Teisingumo ministerijos paprašė kolegos iš Danijos.

Atsižvelgusi į galiojančią Europos Tarybos Konvenciją dėl nuteistųjų asmenų perdavimo, ministerija šį prašymą patenkino.

Tuo pačiu jos atstovai nurodė, kad Lietuvoje klausimus su nuteistųjų lygtiniu paleidimu į laisvę svarsto teismas įstatymų nustatyta tvarka, todėl ministerija negali nurodyti konkrečios nuteistųjų lygtinio paleidimo tvarkos ir sąlygų.