Vilniaus apygardos teismas trečiadienį paskelbė, kad 57 metų dvasinininką pripažįsta kaltu dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo – teisėjai dvasininkui skyrė 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Tiesa, jos vykdymas atidėtas metams.

Per nelaimę bažnyčioje suluošintai merginai teismas priteisė 50 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą – jį turės sumokėti Šv. Ignaco Lojolos parapija. Be to, ji taip pat turės sumokėti beveik 10 tūkst. Lt Valstybinei ligonių kasai už nukentėjusiosios gydymą.

„Įvyko nelaimė, kažkas už tą nelaimę turi atsakyti – net jeigu jis savo namuose tuos darbus būtų atlikinėjęs, jis taip pat turėtų atsakyti“, – pabrėžė teisėjų kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Stasys Lemežis.

Pasak jo, kunigas nesilaikė elementariausių saugumo reikalavimų. „Laimė, kad žmogus po visų tokių sužalojimų liko gyvas“, – skelbdamas nuosprendį sakė teisėjas.

Teisėjų kolegijos pirmininkas taip pat pažymėjo, kad nukentėjusioji ateityje dar galės kreiptis į teismą, jeigu reikės atlikti jai kokias nors operacijas dėl patirtų sužalojimų.

„50 tūkst. Lt priteista atsižvelgus į tai, kad neatsargus nusikaltimas, mergaitė sunkiai sužalota, pasekmės jai išliks visam gyvenimui, – sakė S. Lemežis. – Žinoma, parapija neturi lėšų, turės rinkti pinigus iš gyventojų, bet parapija turi savo pastatų, gal dar padės Vyskupija“.

Teisėjo teigimu, langus valyti atsisakė suaugusios moterys, tačiau sutiko nepilnametė, kai jai kunigas pasiūlė.

Nelaimė Želvos Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje įvyko 2010-ųjų liepos 31-ąją, apie 12 val., kai valant langus nuvirto pastoliai ir kopėčios, ir nepilnametė nukrito iš maždaug 4,50 m aukščio. Sunkiai sužalotai merginai prireikė medikų pagalbos – ji ilgą laiką buvo gydoma ligoninėje.

Liepos 31-ąją, kai įvyko nelaimė, yra oficialiai minima Šv. Ignaco Lojolos diena.

Po šio įvykio policijoje buvo pradėtas tyrimas, dar vėliau baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas klebonas P. Avižienis. Pareigūnų pateiktuose įtarimuose, o vėliau ir kaltinimuose buvo nurodyta, kad klebonas, kaip parapijos vadovas savo iniciatyva organizavęs bažnyčios vidinių langų valymo darbus, pažeidė įstatymuose numatytus reikalavimus, nenumatė ir nenustatė langų valymo darbų eigos, neužtikrino apsaugos priemonių, nepasirūpino, kad pastolis būtų apsaugotas nuo slydimo, dėl ko dėl neatsargumo langus valiusiai nepilnametei buvo padarytas sunkus sveikatos sutrikdymas.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad langus valyti klebonas išvakarėse buvo paprašęs nukentėjusiosios motinos – ši į bažnyčią atsivedė ir savo dukrą.

Anksčiau teismas P. Avižienį buvo išteisinę, tačiau nukentėjusioji nesutiko su tokiais verdiktais – galop Lietuvos Aukščiausiasis Teismas dvasininko bylą grąžino nagrinėti iš naujo.