Kadenciją baigiantis ministras pripažino, kad šiuo metu "klausimas dėl praktikuojančių advokatų dalyvavimo VRK yra pagrįstai keliamas".

Pataisos numato, kad advokatas bei kūrybinės, pedagoginės ar mokslinės veiklos taip pat galėtų dalyvauti institucijų, kurių sąrašą tvirtina Lietuvos advokatūra, veikloje. Taip pat numatytas įpareigojimas, kad Lietuvos advokatūra, tvirtindama institucijų, kurių veikloje gali dalyvauti advokatas, sąrašą, turi įvertinti, ar advokato dalyvavimas šių institucijų veikloje yra suderinamas su advokato profesija, nekelia interesų konflikto, užtikrina advokato veiklos laisvę ir nepriklausomumą.

Ministras laikosi pozicijos, kad vienareikšmiško atsakymo į klausimą, ar praktikuojantys advokatai gali būti VRK nariais, nėra.

"Iš tikrųjų interpretacijų yra įvairių. Ir įstatymą skaitant paraidžiui, jis numato tokį draudimą. Bet interpretuojant jį plačiau, prisimenant argumentaciją priimant Advokatūros įstatymą, susiklosčiusią tradiciją, interpretacijų yra ir kitokių. Aš asmeniškai nematau nei vienos priežasties, kodėl advokatai negalėtų būti VRK nariais, ir todėl siekdamas išsklaidyti abejones teikiu tokias pataisas", - BNS antradienį sakė R.Šimašius.

Pataisos aiškinamajame rašte ministras nurodo, kad Advokatūros įstatyme nustatyti apribojimai advokatams užsiimti kita veikla, išskyrus mokslinę, kūrybinę, sudaro sąlygas užkirsti kelią galimiems konfliktams, vykdant advokato profesines pareigas, tačiau tuo pačiu metu "riboja galimybę advokatams dalyvauti valstybės ir visuomenės veikloje būnant kitų institucijų nariais, nors šių institucijų veiklos pobūdis būtų suderinamas su advokato profesija".

Advokatūros įstatymas šiuo metu numato, kad advokatas, įrašytas į Lietuvos praktikuojančių advokatų sąrašą, negali dalyvauti operatyvinėje veikloje, dirbti ar eiti kitas mokamas pareigas, išskyrus darbą Lietuvos advokatūroje ir mokslinę, kūrybinę ar pedagoginę veiklą, taip pat įstatyme atskirai nurodytą veiklą.

Aukščiau minėtas straipsnis numato, kad advokatas taip pat turi teisę už atlyginimą teisės aktų nustatyta tvarka teikti bankroto, restruktūrizavimo, turto ir palikimo administratoriaus, lobisto, likvidatoriaus, kuratoriaus, testamento vykdytojo, turto patikėtinio, patentinio patikėtinio paslaugas, būti arbitru, tarpininku, taikintoju ar teisės ekspertu, kai sprendžiami komerciniai ginčai. Advokatas gali būti juridinio asmens valdymo ar priežiūros organo nariu, tačiau už tai negali gauti jokio atlyginimo, išskyrus tantjemas.

Vienas iš dabartinės VRK narių, esančių praktikuojančių advokatų sąraše, Liberalų sąjūdžio į komisiją deleguotas Rokas Stabingis sako, jog draudimo advokatui dirbti VRK nelieka "įstatymą aiškinant pagal analogiją". "Advokatūros įstatyme yra įrašyta ir daugiau veiklų, kuriomis gai užsiimti advokatas - bankroto administravimas ir taip toliau, tarp to ir buvimas juridinio asmens valdymo nariu. Manau, kad įstatymą aiškinant pagal analogiją, tai ir leidžia advokatui dirbti VRK nariu, nors atlyginimas jam mokamas iš biudžeto, nematau čia nieko blogo", - BNS sakė R.Stabingis.

"Aš kiek žinau, buvo tokios Advokatūros įstatymo pataiso, kurios leistų advokatams dirbti visuomeninėse komisijose, tokiu būdu advokatai gali prisidėti prie valstybės reikalų užtikrinimo, tai, kiek žinau, remia ir Lietuvos advokatūra", - sakė R.Stabingis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas laikosi pozicijos, jog dabartinis Advokatūros įstatymas advokatams būti VRK nariams nedraudžia, tačiau sako, kad siūlomi patikslinimai suteiks daugiau aiškumo.

"Kadangi darbas VRK yra visuomeniniais pagrindais, aišku, jiems kažkiek sumokama už sugaištą laiką, bet tai nėra darbas, kur pasirašoma darbo sutartis, o Advokatūros įstatymas būtent draudžia dirbti kitą darbą, dabartinis įstatymas tikrai nedraudžia advokatams būti VRK nariais, nes tai nėra nuolatinis darbas. Aišku, tam tikri įstatymo patikslinimai gali būti padaryti", - BNS sakė TTK vadovas socialdemokratas.