Sostinės prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje nukentėjusiąja pripažinta vilnietė pensininkė Marija Paškevič. Ji –Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Valerijaus Paškevičiaus, šiuo metu nagrinėjančio kelio žudynėms Kaune neužkirtusių Policijos departamento pareigūnų bylą, motina. Teisėjas yra nagrinėjęs ir daugiau rezonansinių bylų.

M. Paškevič sukčiams atidavė 666 Lt, be to, iš jos buvo pagrobtas pasas ir pensininko pažymėjimas.

Teisėjo motiną ir dar dvi moteris kaltinamas apgavęs vilnietis Piotras Pocikaila – jis sukčiavimo būdu iš kitos pensininkės užvaldė 3 tūkst., o dar kitos – 1 360 Lt.

„Buvau idiotas – naiviai elgiausi ir pakliuvau“, – paklaustas, kaip vertina jam pateiktus kaltinimus, DELFI sakė P. Pocikaila.

Jaunas vyras antradienio rytą turėjo praleisti Vilniaus rajono apylinkės teisme, tačiau į jį laiku neatvyko – baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėja Jolanta Bagdonienė ir į posėdį susirinkę proceso dalyviai nesėkmingai P. Pocikailos laukė beveik valandą.

Kaltinamasis į teismą atvyko tik tuomet, kai iš jo jau buvo išėję nukentėjusiomis pripažintos pensininkės, o teisėja jau buvo priėmusi nutartį P. Pocikailą į kitą posėdį atvesdinti. Tai turės padaryti policijos pareigūnai.

„Toks kaltinamojo elgesys – teismo negerbimas“, – įsitikinusi byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Ala Petrenko.

Pasak prokurorės, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad kaltinamasis vykdavo pas senyvo amžiaus moteris paimti pinigų, kurios atiduodavo gelbėdamos artimuosius nuo tariamai ištikusios bėdos. Šiuo metu atliekamas dar vienas tyrimas, kurio metu siekiama nustatyti, kaip veikė nusikaltimų organizatoriai.

„Man paskambino ir pasakė, kad anūkas pakliuvo į bėdą, kalbėjau ir su anūkėliu, ir policininku, ir su nukentėjusiuoju“, – sakė sukčiams 3 tūkst. Lt atidavusi viena nukentėjusioji. Moteris teigė, kad tik atidavusi pinigus suprato, jog buvo apgauta.

„O juk taip verkiau – tokia bėda buvo atsitikusi“, – ašaras teisme šluostė pensininkė. Ji labai nustebo, kad iš jos pinigų atėjęs paimti P. Pocikaila vis dar laisvėje: „Tai jis ir toliau kitus apgaudinėja?“.

Tuo metu teisėjo V. Paškevičiaus motiną į teismą atlydėjo kitas jos sūnus. Senyvo amžiaus moteris, atidavusi 666 Lt, šiandien jau gaili kaltinamojo. „Jai jau gaila to žmogaus, nors jis taip negražiai pasielgė“, – sakė teisėjo brolis.

Jo teigimu, sunkiai vaikščiojanti ir kalbanti jo motina sulaukė nepažįstamojo skambučio, kuris nurodė, jog jos anūkui atsitiko bėda ir norėdama jį išgelbėti nuo gresiančių nemalonumų turi susimokėti. Pensininkė išsigando ir sutiko su skambinančiojo reikalavimais – netrukus prie jos namų durų stovėjo jaunas vaikinas (vėliau paaiškėjo, jog tai – P. Pocikaila).

Kai senolė atidarė duris, jaunuolis net nieko neklausęs iš jos rankų griebė piniginę su pinigais, pasu ir pensininko pažymėjimu. „Ji buvo labai išsigandusi“, – sakė nukentėjusiosios sūnus.

Šis nusikaltimas buvo įvykdytas žiemą – pavasarį, nutirpus sniegui, M. Paškevič dokumentai buvo rasti prie namų.

Kaltę dėl pareikštų kaltinimų pripažįstantis P. Pocikaila DELFI sakė, kad gailisi dėl to, kaip pasielgė su senyvo amžiaus moterimis, tačiau, kaip ir kiti sukčių „pasiuntinukai“, teisinosi, jog nežinojo darantis nusikaltimą.

„Man paskambino ir pasiūlė darbą – nueiti ir paimti pinigus, o man tuo metu labai reikėjo pinigų“, – kaltinamasis teigė, kad nuo bendros paimtos sumos gaudavo 10 proc. atlygį. Kitą sumą jis pervesdavo į nurodytas sąskaitas bankuose.

„Nežinojau, kad tai – nusikaltimas, – kaltės kratėsi P. Pocikaila. – Aš tiesiog eidavau paimti skolos“.

Paklausus, kaip jis sutiko su nepažįstamųjų pasiūlytu darbu, kaltinamasis dėstė: „Kaip tai tokių dalykų nebūna? Būna, žiūrėkite, ir jums paskambins, tik nesutikite taip daryti“.

P. Pocikaila teigė, kad yra pasiryžęs nukentėjusioms moterims atlyginti žalą. „Dirbsiu ir kaip nors sugrąžinsiu tuos pinigus“, – sakė jis.