Vilniaus universiteto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre Europos teisės dienos proga unikalius protų mūšius su teisėjais surengusi Nacionalinė teismų administracija (NTA) devynioms advokatų, teisę ir žurnalistiką studijuojančių studentų komandoms parengė net penketą etapų: pagrindinis – teisė, na, o kiti, kaip ir priklauso, protų mūšiams: Lietuva, bendrosios žinios, vaizdai, muzikinis.
 
Protų mūšiuose teisėjus ir dalyvius sveikindamas teisingumo viceministras Paulius Griciūnas atkreipė dėmesį, kad šis renginys rodo teismų atvirumą, o tai yra bendras siekis visoje Europoje.
 
,,Kas susieja gyvenimą su teise, kiekviena diena kaip protų mūšis. Teisėjas išsprendžia vienaip, advokatas sprendžia kitaip, o žurnalistas mato savaip“, – renginio dalyviams linkėdama sėkmingos kovos sakė Teisėjų tarybos narė Diana Labokaitė.

Kad jaunoji Lietuvos ateitis turėtų iš ko semtis žinių, Teisėjų tarybos narė bibliotekai teismų vardu padovanojo teisinės literatūros. Prie jos prisidėjo ir Advokatų tarybos narė Džiolana Tarvainytė, įteikusi knygų nuo Lietuvos advokatūros, šiais metais prisijungusios prie šios dienos minėjimo.
 
Europos teisės dienos protų mūšiuose dalyviams reikėjo išgvildenti ne vieną suktą klausimą.
 
,,Protų mūšis – labai simboliška. Mūšyje tam tikra prasme vyksta varžytuvės. Rungtyniškumo principas, turbūt vienas iš svarbiausių civilinio proceso principų ir, manau, jis turi būti visą laiką. Kad ir kokios būtų varžytuvės, jos pagilina mūsų žinias ir  leidžia įvairius dalykus pamatyti skirtingu rakursu“, – sakė dalyvius Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre priėmęs Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. dr. Tomas Davulis.

Teismų komandai atstovavę Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai Egidijus Laužikas, Janina Stripeikienė, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Laimutis Alechnavičius, Vilniaus apygardos teismo teisėja Rūta Petkuvienė, Kauno miesto apylinkės teismo pirmininkas Mindaugas Šimonis, šio teismo teisėja D. Labokaitė, teisėjo padėjėja Indrė Veličkaitė, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų padėjėjai Ieva Jasinauskaitė, Tomas Janušauskis ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilnių bylų skyriaus pirmininko patarėjas Karolis Šimanskis įveikę visus protų mūšių turus galutinėje balų lentelėje užėmė pirmąją vietą.
 
Europos teisės dieną NTA Lietuvoje organizuoja jau ketvirti metai iš eilės. Kartu su kitų valstybių teismais Europos teisės dienos proga visuomenei atveriamos teismų durys. Nuo Vilniaus iki Lisabonos studentai, moksleiviai, visi besidomintys teise klausosi teisėjų paskaitų, stebi teismo posėdžius, dalyvauja ekskursijose po teismų rūmus.
 
Paprastai teisėjus žmonės mato teismo posėdžių salėse arba televizorių ekranuose. Europos teisės dieną sudaroma išskirtinė galimybė ateiti į teismą, pamatyti teisėjus gyvai ir su jais pabendrauti akis į akį. Lietuvoje aktyvesniam dialogui su visuomene jau ne pirmi metai ieškoma naujų bendravimo formų.
 
Šiemet teisėjai nusprendė patys ateiti į biblioteką, kur savo dienas ir naktis praleidžia jaunoji Lietuvos ateitis ir kartu su studentais, kolegomis teisininkais ir plunksnos broliais save išbandyti visai kitame amplua – Europos teisės dienos Protų mūšiuose.
 
Praėjusiais metais teismai jaunimą kvietė kurti trumpametražius filmus mediacijos tema ,,Ginčą sprendžiu TAIKIAI“.