Kaip praneša Prezidentūra, remdamasi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto ir apygardos teismo sankcionuoto tyrimo metu surinktais duomenimis, liudijančiais, kad teisėjas A. Lisauskas šiurkščiai pažeidė Teisėjų etikos kodekso reikalavimus, teisingumo, nešališkumo ir nepriklausomumo principus, darė įtaką muitinės pareigūnams ir savo kolegai, toleravo kitų teisėjų įtaką jo nagrinėjamose bylose, šalies vadovė dar sausio mėnesį inicijavo teisėjo atleidimą iš pareigų.

Tuo metu A. Lisauskas atostogavo ir pateikė prašymą svarstymą atidėti, vėliau teisėjas su jam pateikta medžiaga susipažinti ir Teisėjų tarybos posėdžiuose dalyvauti negalėjo dėl ligos.

Už Teisėjų etikos kodekso neatitinkančius veiksmus ir šiurkščius teisėjų elgesio principų pažeidimus, neprocesinius santykius su advokatu ir neteisėtos pašalinės įtakos toleravimą prezidentė inicijavo ir Vilniaus apygardos teismo teisėjo R. Skirtuno atleidimą.

Pirmadienio posėdyje dalyvavęs R. Skirtunas neneigė nustatytų aplinkybių, o Teisėjų taryba vienbalsiai patarė atleisti šį teisėją iš pareigų dėl teisėjo vardo pažemi nimo. Praėjusią savaitę teisėjo R. Skirtuno neliečiamybę panaikino LR Seimas.

Abiems teisėjams bus taikomi darbinės veiklos bei socialinių garantijų apribojimai.