Teismas konstatavo, kad priteisiama vaikams po 10 tūkst. eurų ir po 10 tūkst. tėvams, priskaičiuojant palūkanas nuo 2018 metų. Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėja Vida Stonkuvienė vaiko teisių sprendimą atimti abu vaikus iš šeimos įvardijo kaip neatsakingą Kretingos vaiko teisių apsaugos skyriaus sprendimą.

„Buvo remtasi neįgalaus vaiko pasakojimu. Taip, kaip buvo paiimti vaikai iš šeimos, daryti negalima“,– sakė V. Stonkuvienė.

Anot šeimos advokato Aliaus Galmino, vaikai iki šiol dar reaguoja jautriai, kai į jų kiemą atvažiuoja nepažįstamas automobilis, jiems reikia laiko pasimiršti.

Precendento neturinti byla, anot advokato, šeimai yra pergalė, mat jie buvo laikomi įtariamaisiais, atėmus be pagrindo vaikus, berniukams buvo padaryta didžiulė žala. Ar šeima sieks didesnio finansinio žalos atlygio, advokatas sako galės pasakyti tik pasitaręs su kretingiškiais, tačiau teismo pasisalymai ir tai, kad byla nebuvo atmesta, tai jau yra didžiulė pergalė.

Asmeninės Vaiko teisių apsaugos specialistų atsakomybės šeima nesiekė, kaip atsakovas teisme buvo nurodytas Kretingos rajono savivaldybė. Tuo metu savivaldybėse veikė savivaldybei pavaldūs vaiko teisių apsaugos skyriai, bet jie neturėjo jokios atsakomybes ar pavaldumo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

Septynis mėnesius tėvams teko kovoti, kad Vaiko teisių specialistai pripažintų sūnaus ligą ir tai, kad tėvai savo penkerių metų sūnaus nemušė. Be to, kol vyko ikiteisminis tyrimas, iš šeimos buvo paimtas ir antras – tuomet dar nė dvejų metų neturėjęs sūnus. Pirmasis berniukas buvo paimtas tiesiai iš darželio, antrąjį vaiko teisių specialistai tiesiog išplėšė iš tėvų rankų, kai atvyko su pareigūnais.

Visa istorija užvirė dėl to, kad darželio auklėtojos pranešė pastebėjusios sužalojimus ant vaiko kūno. Neseniai Lietuvą buvo sukrėtusi Kėdainiuose tėvų mirtinai sumušto Matuko istorija, tad darželio auklėtojos jautė pareigą informuoti Vaiko teisių apsaugos specialistus.

Tik po ilgų mėnesių atskirai nuo tėvų berniukui buvo pripažinta autizmo forma, dėl kurios jis save žalojo. Tą patvirtino ir Vaiko raidos centro specialistai. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, o vaikai po septynių mėnesių pagaliau buvo atiduoti tėvams.

Moteris su sutuoktiniu neslepia, kad ilgi mėnesiai atskirai šeimos gerovei padarė daug žalos. Šeima moralinę žalą įvertino 120 tūkstančių eurų. Apie įtarimus, kad vyresnėlis serga autizmu, moteris pasakė specialistams iškart, kai tik berniukas buvo paimtas. Anot moters, tada jos niekas neklausė, o kai pagaliau berniuko ligą pripažino, tiesiog atidavė vaikus.