Tokių dirbtuvių iniciatorė – reabilitacijos centre dirbanti ilgametė darbuotoja, Resocializacijos skyriaus specialistė Jūratė Danielė sako, kad tokios dirbtuvės buvo jos sena svajonė ir pagaliau ji tapo realybe. Pati J. Danielė laisvalaikiu tapo paveikslus ir yra surengusi ne vieną savo darbų parodą. O pataisos namų meninėse-kūrybinėse dirbtuvėse gimsta unikalūs kartu su nuteistaisiais sukurti darbai – papjė mašė technika padarytos skulptūros.

„Tai bendras projektas – mano ir vieno bausmę atliekančio žmogaus, kuriam taip pat artima kūryba, be to jis turi ypatingą medžiagos ir formų pajautimą, patirties, nes laisvėje kūrė iš molio. Pataisos įstaigoje atradome paprastesnį ir pigesnį būda figūrų sukūrimui. Renkame senus laikraščius, popierių, smulkiname ir maišome su lipalu, taip išgauname masę, iš kurios gaminami mūsų kūriniai. Nuteistasis sukuria pačias skulptūrėlių formas, o aš – apdailą, tobulinu jas, padarau spalvingesnes“, - pasakoja Resocializacijos specialistė.

Pasak J. Danielės, papjė mašė technika (pranc. papier-mâché – „maltas popierius“), kai plastiška popieriaus skiautelių pavidalo žaliava arba masė, paprastai maišoma su klijais, naudojama tam tikriems gaminiams daryti. Pagamintas daiktas sutvirtėja, kai masė išdžiūsta.

Jūratė Danielė
„Mūsų tikslas, ne tik pritraukti kuo daugiau nuteistųjų, parodyti jiems įvairias technikas, prasmingesniu padaryti jų bausmės atlikimo laiką, bet taip pat norime pakviesti į menines-kūrybines dirbtuves kitų menininkų iš laisvės, kurie galėtų pasidalinti savo kūrybine patirtimi, ar gal ir daryti bendrus projektus su nuteistaisiais. Tuomet galėtumėme suorganizuoti parodas ir pasidalinti mūsų iniciatyvomis su visuomene“, - sako J. Danielė.

Pačios J. Danielės dirbančios Pravieniškių pataisos namuose gyvenimo ir karjeros istorija irgi ypatinga. Prieš keturiolika metų atėjusi dirbti į įkalinimo įstaigą vadinamąja prižiūrėtoja, Jūratė budėdavo su ginklu rankose apsaugos bokštelyje. Jau tuomet ji svajojo apie du dalykus, kad galėtų tapyti ir ta tapyba dalintis su kitais, o žiūrėdama į įkalintus žmones ji labai norėjo kažkaip padėti bausmę atliekantiems nuteistiesiems. Dabar Jūratei nereikia dirbti su ginklais – ji tapo ir kuria kartu su nuteistaisiais, pildydama savo svajones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją