Šios dvi tarpusavy nesusijusios bylos buvo iškeltos beveik tuo pačiu metu – kad pinigai buvo pasisavinti, nustatė patys policijos pareigūnai. Vilniaus apygardos prokuratūros kontroliuoto ikiteisminio tyrimo medžiaga jau atsidūrė Vilniaus apygardos teisme – ar buvusiai policijos buhalterei ir laikinai nuo pareigų nušalintai tyrėjai kaltinimai dėl svetimo turto pasisavinimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi yra pagrįsti, aiškinasi teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė.

Mokėjo ir sau, ir kitiems

Dabar jau buvusi Policijos departamento Buhalterinės apskaitos valdybos buhalterė Snieguolė Bartkevičienė, įtariama, valstybės biudžeto lėšas pasisavino 2016-2017 m.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius sakė, kad per daugybę kartų S. Bartkevičienė sau ir kitiems policijos darbuotojams į banko sąskaitas pervedė didesnį nei priklauso atlyginimą – daugiau kaip 18,2 tūkst. Eur.

Patikrinę mokėjimo pavedimus pareigūnai pastebėjo, kad pervesdama sau atlyginimą arba avansą S. Bartkevičienė dažniausiai sumą padidindavo 200 Eur, o kai kada – ir daugiau. Be to, didesnis atlyginimas ir kiti mokėjimai ne kartą buvo pervesti ir kitiems darbuotojams, o viena pareigūnė gaudavo atlyginimą, nors tose pareigose jau nedirbo.

Tyrimas Policijos departamento Imuniteto skyriuje buvo pradėtas gavus Vilniaus apskrities policijos viršininko pateiktą informaciją.

Snieguolė Bartkevičienė
Baudžiamojon atsakomybėn patraukta S. Bartkevičienė neigia jai pateiktus kaltinimus ir teigia, kad negali būti kalta, jog prisijungusi prie Vilniaus apskrities policijos sąskaitos pateikdavo atlikti automatiškai suformuotus mokėjimus. Tiesa, ji pripažįsta, kad ir pati ne kartą gaudavo gerokai daugiau nei priklausė pinigų, dalį jų jau yra grąžinusi, o ir kitus, jeigu reikės grąžins.

„Esu kalta tik dėl to, kad nepatikrindavau savo sąskaitos“, – sakė buvusi Policijos departamento buhalterė.

Tuo metu ją ginantis advokatas Paulius Jablonskas aiškino, kad nors ir buvo nustatyta, jog S. Bartkevičienė pervesdavo pinigus, tačiau nėra nustatytas konkretus pinigų pasisavinimo mechanizmas, todėl teisme jis ketina siekti išsiaiškinti, kaip veikė programinė įranga ir ar niekas kitas negalėjo prikišti rankų prie pinigų pervedimų.

„Gal kažkas ir norėjo susidoroti, nes ne kartą kėliau klausimą dėl šios programinės įrangos“, – pridūrė kaltinamoji.

Užkliuvo aistra azartiniams lošimams

Tuo metu kitoje teisme pradėtoje nagrinėti baudžiamojoje byloje iki rugpjūčio vidurio nušalinta Vilniaus miesto Pirmojo policijos komisariato vyresnioji tyrėja Jolanta Taraškevičiūtė kaltinama svetimų pinigų pasisavinimu, dokumentų klastojimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi siekiant asmeninės naudos.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad policijos tyrėja dar 2016 m. atlikdama vieną iš jai pavestų ikiteisminių tyrimų, savo žinioje turėjo iš įtariamo asmens paimtus 4 456 eurus.

„Pažeisdama teisės aktų reikalavimus, šių pinigų ji be jokių objektyvių ir pateisinamų priežasčių neperdavė saugoti Materialinio aprūpinimo poskyriui, bet, remiantis ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, juos pasisavino – J.Taraškevičiūtė tyčia ignoravo teisės aktų reikalavimus, kad daiktiniai įrodymai – pinigai – turi būti saugomi policijos įstaigos finansų padalinio kasoje arba kitoje tam pritaikytoje vietoje“, – ikiteisminio tyrimo metu nustatė prokurorai.

Bylos duomenimis, siekdama nuslėpti ikiteisminiam tyrimui reikšmingų pinigų pasisavinimo faktą, J. Taraškevičiūtė į pranešimą apie tyrimo eigą įrašė žinomai melagingus duomenis, kad iš įtariamojo paimti pinigai yra perduoti Materialinio aprūpinimo poskyriui. Šį pranešimą ji pasirašė elektroniniu parašu.

„Taip suklastojusi tikrą dokumentą ir pateikusi jį kartu su baudžiamąja byla, J. Taraškevičiūtė suklaidino ikiteisminiam tyrimui vadovavusį prokurorą ir bylą nagrinėjusį teismą“, – kaltinamajame akte nurodė ikiteisminiam tyrimui vadovavę prokurorai.

„Pasisavindama jos žinioje buvusius įtariamojo pinigus, J. Taraškevičiūtė šiam asmeniui padarė turtinę žalą, nes sąmoningai neteisėtais veiksmais užkirto galimybę bent dalį įtariamojo padarytos žalos atlyginti iš jo paimtais pinigais, – teigė prokuroras. – Nors fiziniam asmeniui padaryta žala nesiekia 250 MGL, tačiau, atsižvelgiant į ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis apie įtariamojo, iš kurio paimti pinigai galimai buvo pasisavinti, turtinę padėtį, jam padaryta žala vertinama kaip didelė. Dėl tokio J. Taraškevičiūtės elgesio didelę neturtinio pobūdžio žalą patyrė ir valstybė, nes J. Taraškevičiūtė, būdama valstybės pareigūne, privalančia užtikrinti visuomenės saugumą ir viešąją tvarką, pati veikė nusikalstamai, priešingais tarnybai ir savanaudiškais interesais, tuo diskredituodama policijos pareigūno vardą ir sumenkindama policijos autoritetą.“

Pasak prokuratūros, teismui perduotoje baudžiamojoje byloje J. Taraškevičiūtė kaltinama ir dėl piktnaudžiavimo pasisavinant 133 Eur, paimtus iš kito įtariamojo kitame ikiteisminiame tyrime, kurio atlikimas jai taip pat buvo pavestas.

Ikiteisminio tyrimo metu policijos tyrėja nepripažino jai pateiktų kaltinimų. Tiesa, prieš perduodant bylą į teismą ji nurodė, kad kaltę jau pripažįsta iš dalies, bet parodymų nedavė.

Tirdami galimą pinigų pasisavinimą prokurorai apklausė ne tik įtariamuosius, kurių bylas tyrė J. Taraškevičiūtė, bet ir šios kolegas. Net septynių tomų baudžiamojoje byloje surinkta duomenų ne tik apie policininkės aistrą lankytis lošimo namuose, kuriuose, įtariama, ji ir pralošė galimai pasisavintus pinigus, bet ir apie įvairias skolas, kurias iš jo bando išieškoti antstoliai.

Kadangi policija pasisavintus pinigus buvo priversta grąžinti, į bylą civiliniu atsakovu yra įtrauktas policijos komisariatas, siekiantis pinigus prisiteisti iš kaltinamosios.