Šioje byloje keturiems vaikinams pateikti kaltinimai dėl ginkluoto tatuiruočių salono apiplėšimo bei bandymo iš ten pagrobti narkotikus bei tūkstančius eurų, taip pat viešosios tvarkos pažeidimo, disponavimo šaltaisiais ginklais bei pasipriešinimo pareigūnams ir jų sužalojimo.

Šiaip nusikaltimais įtariami Denis Salypa, Jonas Saryčevas bei broliai Justinas Baronas ir Oskaras Baronas.

Pastarasis pasižymėjo dar 2016 m. Tada su bendrininku O. Baronas apsimetę policininkais sulaikė „žolės“ prekeivį, surakino jį antrankiais, apklausė, padarė kratą jo namuose, išrašė baudą ir dar konfiskavo BMW. Nusikaltimas išaiškėjo tik tada, kai nukentėjęs vaikinas nuėjo į komisariatą ir paklausė, kur laikomas jo konfiskuotas automobilis.

1998 m. gimęs O. Baronas už tai buvo nuteistas dėl pareigūno vardo pasisavinimo, vagystės, neteisėto laisvės atėmimo bei sukčiavimo.

Atlikęs laisvės atėmimo bausmę jis, panašu, vėl prisidirbo. 2022 metų pavasarį figūravo net ne vienoje rezonansinėje istorijoje.

Keistas išpuolis

2022 kovo 17-osios vakarą neeilinis incidentas užfiksuotas Upės gatvėje, prekybos centro „Cup“ stovėjimo aikštelėje: iš autobusiuko iššokę trys užpuolikai peiliu subadė „Mercedes“ padangas, paskui iš pneumatinio ginklo paleido šūvius į „Porsche“ priekinį stiklą.

Vairuotojas, sprukdamas nuo užpuolikų, atbulomis rėžėsi į autobusiuką. Per šį išpuolį „Porsche“ padaryta 3200 eurų žala.

Iškart po to įtariamieji paspruko ir pasislėpė, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Pagal kaltinamąjį aktą, dėl šio nusikaltimo įtariami Oskaras bei Justinas Baronai bei D. Salypa. Tiksliai dar neaišku, koks šio išpuolio motyvas, įtariamieji parodymus sutiko duoti tik apklausus visus liudytojus.

Tikėjosi rasti narkotikų

Praėjus kelioms savaitėms nuo šių įvykių, balandžio 5-ąją, ginkluoti ir kaukėti plėšikai įsiveržė į tatuiruočių saloną Karoliniškių rajone, papurškė darbuotojai į veidą ašarinių dujų ir atėmė jos rankinę.

Prokuratūros duomenimis, tai padarė O. Baronas, J. Baronas, D. Salypa bei J. Saryčevas.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, ketveriukė tikėjosi nemažo grobio: tatuiruočių salone jie ieškojo seifo, kur tikėjosi rasti kanapių bei kokaino, taip pat – maždaug 10 tūkst. eurų.

Nusikaltimui vaikinai iš anksto ruošėsi: nusipirko veidą dengiančias kaukes, dujų balionėlį, išsinuomojo „VW Passat“. Nuo daugiabučio kieme pastatyto tos pačios markės automobilio pavogė numerius ir uždėjo juos ant nuomoto VW.

O. Baronas savo sėbrus nuvežė iki Asanavičiūtės gatvės ir laukė grįžtant. Į tatuiruočių saloną, teisėsaugos duomenimis, žengė kaukėti D. Salypa ir J. Saryčevas. Pastarasis papurškė dujų klientui bei darbuotojai į veidą, o D. Salypa ieškojo seifo, tačiau jo nerado. Vaikinai pagrobė tik rankinę ir paspruko.

Įtemptos gaudynės

Pareigūnams prireikė dar kelių savaičių nustatyti ir rasti įtariamuosius, jų sulaikymo operacija pradėta vykdyti balandžio 20-osios vakarą.

Bet gražiuoju jie pasiduoti nenorėjo. Įtariamieji buvo užklupti prie Sietyno gatvėje esančių garažų. Oskaras Baronas bandė sprukti pėsčiomis, bet įstrigo prie užrakintų vartų ir atsidūrė aklavietėje. Į kampą užspeistas jaunuolis išsitraukė peilį, nukreipė jį į pareigūnus ir žengė žingsnį link jų, bet ašarinėmis dujomis bei kovinių imtynių veiksmais buvo neutralizuotas.

Kiti įtariamieji šoko į BMW ir „Mercedes“, prasidėjo įtemptos gaudynės po visą Vilnių.

Prie „Mercedes“ vairo, įtariama, sėdėjo J. Baronas, jis bėgdamas partrenkė du pareigūnus ir apdaužė tarnybinį „Renault“.

Sužaloti pareigūnai dar išsitraukė ginklus ir šūviais bandė sustabdyti bėglį, bet nesėkmingai.

Kulkos paleistos ir į BMW automobilio padangas. Jo vairuotojui pavyko dingti iš akiračio, nusikratęs pareigūnų vairuotojas numetė automobilį prie televizijos bokšto, ten jį nuleistomis padangomis ir rado policija.

O „Mercedes“ vairuotojas net su peršauta padanga sugebėjo nuvažiuoti iki Žvėryno, kur galiausiai buvo sustabdytas Kęstučio ir A. Mickevičiaus gatvių sankryžoje.

Bėglius persekiojantis vienas pareigūnų automobilis buvo sudaužytas: Sėlių gatvėje su įjungtais švyturėliais jo nepraleido vairuotoja, tuo metu jai degė žalias šviesoforo signalas.

Po sulaikymo pas įtariamuosius rasta ir dujinių pistoletų, už tai jie kaltinami dėl neteisėto disponavimo ginklais.


Kaltę pripažįsta tik vienas

Šios bylos nagrinėjimas kol kas stringa dėl kaltinamųjų neatsakingumo. Dukart posėdžiai žlugo, nes vieną kartą nepasirodė D. Salypa, kitą – J. Saryčevas.

D. Salypa teisinosi, kad posėdį tiesiog pramiegojo, nes dirba naktimis. J. Saryčevas aiškino susirgęs, bet tą įrodančios pažymos neturėjo.

„Poliklinikoje pažymos nedavė, net nepriėmė apžiūrėti. Esu bedarbis, užsidariau individualią veiklą, todėl nesu užregistruotas „Sodroje“, – teisinosi J. Saryčevas.

Vienintelis iš ketveriukės kaltinimus pripažino D. Salypa. J. Saryčevas prisiėmė tik dalį kaltės, prisipažino buvęs kartu tatuiruočių salone per apiplėšimą, bet tvirtino nieko nedaręs.

„Buvau išgąsdintas, neteisėtai apkaltintas, kad priešinausi policijai“, – pareiškė jis.

O. Baronas jokios pozicijos išvis neišsakė, jo advokatė prašė teismo skirti vaikinui psichiatrinę ekspertizę.

„Jis nesupranta, kas vyksta“, – tvirtino gynėja. Pats O. Baronas nereaguodamas į teismo klausimus plėšė lapukus iš užrašų knygutės, krovė juos į krūvą, o pabaigęs pareiškė: „Štai – sudėjau!“

Ar tikrai O. Barono būklė tokia prasta, suabejojo prokuroras Rolandas Jurkevičius: „Man kyla šiokių tokių abejonių, ar jis nevaidina pablogėjimo, ar nėra apsvaigęs, nevartojęs vaistų ar kokių nors narkotinių medžiagų.“

Organizuotų nusikaltimų tyrimo skyriaus prokuroro įsitikinimu, psichiatrinė ekspertizė O. Baronui nėra būtina, dėl to tyrimo metu jau pasisakė specialistai.

Kaip toliau tęsis šios bylos nagrinėjimas, spręsis artimiausiuose posėdžiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)