Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pareigūnai pirmadienį pranešė apie ilgai trukusią itin slaptą operaciją – jos metu buvo sulaikyti aštuoni asmenys, įtariami prisidėję prie galimo sukčiavimo įgijant itin didelės vertės turtą.

Pareigūnai teigia, kad buvo atlikta daugiau kaip 50 teismo sankcionuotų procesinės prievartos veiksmų ne tik įvairiose bendrovėse, bet ir jų vadovų gyvenamosiose vietose ir kitose patalpose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. DELFI išsiaiškino, kad – Lenkijoje.

„Tai vienas pirmųjų tokio pobūdžio tarpvalstybinių ikiteisminių tyrimų, susijusių su Europos Sąjungos sunkių organizuotų nusikaltimų užkardymu aplinkosaugos ir atliekų tvarkymo verslo srityje“, – nurodė apie sėkmingą operaciją pranešę Policijos departamento ir Generalinės prokuratūros pareigūnai.

Anot jų, tyrimo metu buvo tiriamos atliekų tvarkymo sektoriuje veikiančios bendrovės, turinčios teisę išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus ir pažymas.

„Tiriamos aplinkybės dėl fiktyvių sandorių grandinių, kuriuose atvaizduotos apmokestinamų atliekų surinkimo, perdirbimo, pardavimo ir išvežimo į kitą ES šalį, dokumentų klastojimo, „dvigubų“ buhalterinių apskaitų, suklastotų dokumentų pagrindu gautų kelių šimtą tūkstančių eurų išmokų“, – teigia pareigūnai, užsimenantys, kad nusikalstamos veikos mastas gali siekti daugiau kaip pusę milijono eurų.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad dėl bendrininkavimo sukčiaujant stambiu mastu, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo dar spalio 21 d. įtarimai buvo pareikšti viešosios įstaigos „Pakuočių tvarkymo organizacija“ valdybos vicepirmininkui Aloyzui Gaudučiui.

Pareigūnai įtaria, kad nusikalstamas veikas jis galėjo padaryti nuo 2014 m. lapkričio iki 2017 m. spalio, kai buvo sulaikytas ir iki šiol yra suimtas.

Įtarimai krito ir ant Elektrėnų savivaldybėje registruotos bendrovės „EKO pagalba“, kuri užsiima antrinių žaliavimų supirkimu ir perdirbimu, akcininko ir vadovo Marko Masevičiaus – įtariama, kad būtent A. Gaudutis ir M. Masevičius sukūrė schemą, kaip klastoti „EKO pagalba“ apmokestinamų stiklo pakuočių atliekų surinkimą, pardavimą, perdirbimą ir išvežimą patvirtinančius dokumentus, kuriuos panaudojus vėliau iš „Pakuočių tvarkymo organizacijos“ buvo galima įgyti didelės vertės lėšas.

Į galimą šią aferą buvo įtraukti „EKO pagalba“ darbuotojai bei dviejų Lenkijoje veikiančių bendrovių savininkai.

Pareigūnai turi duomenų, kad vienos tariamos stiklo atliekų siuntos dokumentuose buvo nurodyta, kad Lenkijos bendrovei buvo išvežtos daugiau kaip 3 597 tonos stiklo pakuočių, kurios esą buvo perdirbtos, nors realiai nei stiklas buvo supirktas, nei perdirbtas, nei tuo labiau eksportuotas. Šių atliekų vertė – ne mažiau kaip 349 tūkst. Eur.

Šie pinigai vėliau iš „Pakuočių tvarkymo organizacijos“ A. Gaudučio nurodymu buvo pervesti į „EKO pagalba“ sąskaitą, o juos, anot pareigūnų, pasidalijo septyni asmenys.

Dar vienas atvejis, kai taip pat esą buvo neteisėtai gauti pinigai už stiklo pakuočių atliekas, užfiksuotas 2016 m. lapkritį – į šią aferą buvo įtraukta specialiai vieno iš aferoje dalyvaujančių asmenų įsigyta jokios veiklos nevykdanti Vilniuje registruota bendrovė „Odolis“.

Pareigūnai įtaria, kad tąkart per kitą Lenkijos bendrovę, panaudojant tą pačią schemą, tariamai buvo perdirbta daugiau kaip 3 tūkst. t stiklo atliekų, tik jų vertė šįkart buvo gerokai mažesnė. Kokia, pareigūnai dar aiškinasi.

Pareigūnai įtaria, kad „Pakuočių tvarkymo organizacijos“ vicepirmininkas A. Gaudutis iš šių aferų galėjo „uždirbti“ ne mažiau kaip 117 tūkst. Eur.

Pasak pareigūnų, vadovaujantis Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymu, gamintojai ir importuotojai, privalo pakuočių atliekų tvarkymo organizavimą pavesti gamintojų ir importuotojų organizacijai arba Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo nustatyta tvarka mokėti mokestį tiesiogiai į valstybės biudžetą, todėl tiriamos aplinkybės ir dėl taršos mokesčių praradimų į valstybės biudžetą.

Šiuo metu keturi asmenys yra suimti, keturi – laisvėje, tačiau, pareigūnų teigimu, įtariamųjų ratas gali plėstis. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai yra apriboję nuosavybės teisę į įtariamųjų turtą.

Atnaujinta lapkričio 28 d. 18.00 val.:

Po paviešintos informacijos apie atliekamą ikiteisminį tyrimą „Pakuočių tvarkymo organizacijos“ direktorė Bena Razbadauskienė DELFI pranešė, kad šiuo metu A. Gaudutis jau yra nušalintas nuo pareigų, taip pat sustabdyti jo įgaliojimai valdyboje.

„Esame šokiruoti, kad organizacijos valdybos narys A. Gaudutis galimai veikė nusikalstamoje grupėje ir apgaule pasisavino organizacijos pinigus, – rašoma redakcijai atsiųstame komentare. – Visiškai atsiribojame nuo A. Gaudučio galimai neteisėtos veiklos. PTO įtarimų nėra pareikšta, esame nukentėjusioji bei galimai žalą patyrusi šalis. Bet kokia nusikalstama veikla prasilenkia su PTO vertybėmis. Sužinojus apie esamą situaciją, imtasi griežčiausių Darbo kodekse numatytų priemonių – A. Gaudutis buvo nušalintas nuo direktoriaus patarėjo pareigų, taip pat suspenduoti jo įgaliojimai valdyboje.

Esame suinteresuoti sklandžia ir greita tyrimo baigtimi. Geranoriškai bendradarbiaujame ir toliau esame pasiruošę bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis. Jeigu bus nustatyta, kad organizacijai buvo sukelta žala, ketiname ginti savo narių interesus ir reikalauti žalos atlyginimo. Taip pat norime pabrėžti, kad su A. Gaudučiu susijęs tyrimas įtakos PTO veiklai neturi, organizacija ir toliau vykdo savo įprastinę veiklą.“