LKF bylos tyrimas vyksta trejus metus.

Panevėžio miesto apylinkės teismas ne kartą nagrinėjo proceso dalyvių skundus. Paskutiniai nagrinėjimai vyko dar ir rudenį, taip pat ir Panevėžio apygardos teismas nagrinėjo. Konstatavo, kad jokių vilkinimo požymių nėra. Nutartyse aiškiai pasisakyta, kad pareigūnai racionaliai naudoja visas priemones, imasi visų veiksmų, kad ikiteisminis tyrimas būtų paspartintas“, - trečiadienį BNS teigė A.Gališanskytė. Neseniai teismas taip pat pasisakė, kad nėra jokių pagrindų nušalinti nuo tyrimo A.Gališanskytę ar kitus prokurorus.

Generalinė prokuratūra pranešė atliekanti tarnybinį patikrinimą dėl Panevėžio apygardos prokurorės A.Gališanskytės tiriamų bylų trukmės.

Prokurorė BNS teigė, kad Generalinė prokuratūra ją tik žodžiu informavo, kad atliekamas tarnybinis patikrinimas.

„Tačiau dėl ko, kokioje apimtyje informacijos neturiu, todėl negaliu pakomentuoti “, - BNS sakė A.Gališalnskytė. Ji teigė, jog nėra nušalinta nuo pareigų.

Prokurorė BNS pasakojo, kad teismai yra nurodę, dėl ko užsitęsė LKF tyrimas - proceso dalyviai naudojasi teise apskųsti. Tokią teisę numato įstatymai. Teismams nagrinėjant skundus, pateikiama ikiteisminio tyrimo medžiaga, tai objektyviai apsunkina greitą ikiteisminio tyrimo atlikimą.

„Aš nagrinėjau virš šimto skundų, kiekvienas mano nutarimas buvo skundžiamas aukštesniam prokurorui arba teismui. Teismo nutartis būdavo skundžiama aukštesniam teismui“, - teigė A.Gališanskytė.

Be to, buvo atliekamas LKF ūkinės-finansinės veiklos tyrimas. Jis buvo paskirtas 2013 balandį, tai yra po kelių mėnesių, kai buvo pareikšti įtarimai asmenims. Paskutinė ūkinės-finansinės veiklos tyrimo specialisto išvada buvo gauta 2014 metų rugsėjo pabaigoje.

Tarnybinis patikrinimas buvo pradėtas spalį.

„Buvo susirūpinta dėl ikiteisminio tyrimo trukmės. Tarnybinis patikrinimas pradėtas dėl kelių jos bylų. Bus aiškinamasi, ar nepažeistas reglamentas“, - BNS trečiadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė. Ji pažymėjo, kad tarnybinio patikrinimo atlikimas savaime nereiškia, kad prokurorė padarė kokius nors pažeidimus, tiesiog norima įsitikinti, ar tikrai bylos galėjo būti tiriamos tiek laiko.

Pasak E.Martinonienės, atliekant tarnybinį patikrinimą LKF byla perduota Šiaulių apygardos prokuratūrai.

A.Gališanskytės tvirtinimu, iš LKF bylos buvo atskirtas tyrimas vieno asmens atžvilgiu. Iš viso šioje byloje buvo dešimt asmenų, tačiau dėl vieno asmens pareigūnai negalėjo baigti ikiteisiminio tyrimo ir išsikviesti kelis mėnesius procesiniams veiksmams atlikti ir užbaigti.

„Pagrindinėje byloje tyrimas buvo užbaigtas ir perduotas Šiauliams. Kadangi tai jau ne mano kontroliuojamas tyrimas, komentuoti negaliu. (..).Koks sprendimas bus kito prokuroro, kokie planai, negaliu atsakyti, ne man klausimas“, - sakė A.Gališanskytė.

Prokurorė taip pat priminė, kad iš šio didelio tyrimo buvo atskirtos dar trys didelės bylos, kurios pirmosios instancijos teisme buvo baigtos apkaltinamaisiais nuosprendžiais, jose nuteisti verslininkai.

Birželio viduryje prokuratūra pranešė, kad LKF pateikti įtarimai tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo.

Įtarimai LKF pateikti ikiteisminiame tyrime dėl sukčiavimo Lietuvoje organizuojant 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą.

Prokuratūros teigimu, įtarimus šiai organizacijai nuspręsta pateikti todėl, kad federacijos naudai buvo panaudota dalis galbūt apgaule iš Panevėžio miesto savivaldybės biudžeto užvaldytų 2 mln. 735 tūkst. litų (beveik 793 tūkst. eurų).

Birželį vienam iš įtariamųjų, buvusiam LKF generaliniam sekretoriui Mindaugui Balčiūnui buvo įteikti galutiniai įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai taip pat pateikti kitiems LKF darbuotojams, buvusiam Panevėžio miesto merui Vitalijui Satkevičiui, buvusiam mero padėjėjui bei dviem savivaldybės tarnautojams.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnai šį ikiteisminį tyrimą pradėjo 2012 metų gegužės mėnesį. Pareigūnus sudomino 2010 metų tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir Lietuvos krepšinio federacijos pasirašyta daugiau kaip 2,5 mln. litų (apie 724 tūkst eurų) vertės sutartis dėl 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugos pirkimo.

Vasarą buvo skelbta, kad ikiteisminį tyrimą, kurio medžiagą sudaro daugiau nei 50 tomų, netrukus ketinama baigti. Pateikus galutinius įtarimus, įtariamiesiems bus skirtas laikas susipažinti su bylos medžiaga, o po to bus priimtas procesinis sprendimas dėl bylos perdavimo į teismą. Tačiau byla teismo kol kas nepasiekė.