Šias priklausomybes net ir patys nuteistieji pripažįsta tapus įstatymų pažeidimų priežastimi, nusikaltimus jie dažnai padaro apsvaigę arba neteisėtu būdu bandydami gauti pajamų svaigalams.

Kaip informuoja Kalėjimų departamentas, tokiems nuteistiesiems, atliekantiems bausmę, reikalinga reabilitacija, galimybės suteikti gydymą nuo priklausomybių. Neatsikratę jų šie žmonės ir toliau darys žalą sau ir visuomenei.

Kalėjimų departamente susibūrusi darbo grupė rengia Pagalbos suimtiesiems ir nuteistiesiems, vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas teikimo kalėjimuose, algoritmo aprašą.

Darbo grupė pakvietė Sveikatos ir Teisingumo ministerijų atstovus, Respublikinio priklausomybių ligų centro, Narkotikų tabako alkoholio kontrolės departamento ekspertus, Bendruomenės „Aš esu“ vadovą, Seimo narę Morganą Danielę pasitarimui, prašydami pagalbos kritiškai įvertinti dokumento projektą ir pateikti siūlymus bei korekcijas parengtam aprašui.

Bendrame pasitarime dalyvavo į Kalėjimų departamento komandą įsijungęs toksikologas Robertas Badaras ir kiti Kalėjimų departamento darbo grupės nariai.

„Pagalbos suimtiesiems ir nuteistiesiems, vartojantiems psichoaktyviąsias medžiagas teikimo kalėjimuose algoritmo apraše siekiama aiškiai sudėlioti, kaip turi veikti sistema, kad būtų užtikrintos prieinamos ir kokybiškos priklausomybių ligų prevencijos ir gydymo paslaugos bei žalos mažinimo priemonės laisvės atėmimo įstaigose bausmes atliekantiems asmenims“, - sakė darbo grupę iš Kalėjimų departamento ir kitų institucijų atstovų subūrusi Kalėjimų departamento direktoriaus patarėja Raimonda Čižauskaitė.

Planuojama taip pat parengti priklausomybių turintiems asmenims skirtų paslaugų organizavimo ir teikimo modelį, kiek galima artimesnį teikiamoms paslaugoms laisvėje.

Kol kas rengiamas teorinis modelis bet glaudaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo bus prašoma ir jį įgyvendinant. Numatytos priemonės galės būti įgyvendintos tik tuo atveju, jeigu jos bus pagrįstos žmogiškaisiais ir finansiniais resursais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją