Dabar jau buvusi Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja Virginija Kazlauskienė buvo kaltinama tuo, kad veikdama su savo sūnumi Edvinu, norėdami padėti jo bičiuliui administracinėje byloje išvengti atsakomybės už du pažeidimus arba būti nubaustam mažesne nuobauda, sukurstė kaltinamąjį Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėją Žilviną Astrauską piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

V. Kazlauskienė kolegai davė patarimus, kaip išspręsti administracinę bylą, padėjo piktnaudžiauti, dėl ko Ž. Astrauskas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi priimdamas sprendimą administracinėje byloje K. J. atžvilgiu, ir tokiais kaltinamųjų veiksmais buvo pažemintas teisėjo vardas, pakenkta teismo autoritetui ir tuo pačiu padaryta didelė žala valstybei.

Palenkęs Ž. Astrauską padaryti šį nusikaltimą buvo kaltinamas ir K. J., tačiau įrodymų, patvirtinančių jo dalyvavimą nusikalstamos veikos padaryme, nenustatyta, todėl jis išteisintas.

V. Kazlauskienė buvo kaltinta ir tuo, kad kavinėje už pageidaujamą sprendimą, kad asmens civilinė byla būtų paskirta pageidaujamam teisėjui, bylų skirstymą vykdančiam Telšių rajono apylinkės teismo pirmininkui Rimantui Žilevičiui davė mažesnės negu 1 MGL vertės kyšį – alkoholinio gėrimo butelį.

Byloje buvo kaltinamas ir R. Žilevičius, tačiau 2014 m. gegužės 7 d. jo atžvilgiu byla nutraukta suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.

Be to, V. Kazlauskienė kaltinta tuo, kad piktnaudžiaudama ir naudodamasi tarnybine padėtimi, siekdama asmeninės naudos, telefonu paskambino Šiaulių rajono apylinkės teismo teisėjai ir prašė neskirti jos sūnui Edvinui kardomosios priemonės suėmimo, kurio klausimą sprendė minėta teisėja, taip ji pažemino teisėjo vardą, pakenkė teismo autoritetui ir tuo pačiu padarė didelę žalą valstybei.

Kaltinamieji savo kaltę neigė, tačiau jų kaltė padarius inkriminuojamas nusikalstamas veikas yra įrodyta liudytojų parodymais ir kitais byloje esančiais įrodymais, pranešė Kauno apygardos teismas.

Skiriant bausmes kaltinamiesiems atsižvelgtina į kiekvieno iš jų padarytas nusikalstamas veikas, jų sunkumą ir mastą, pavojingumą visuomenei, vaidmenį šių nusikalstamų veikų padaryme. Kaltinamųjų padarytas piktnaudžiavimas tarnyba baudžiamojo įstatymo priskiriamas prie apysunkių nusikaltimų, papirkimas – prie baudžiamųjų nusižengimų. Atsižvelgta ir į kiekvieno iš kaltinamųjų asmenybę, juos charakterizuojančius duomenis.

Teismas V. Kazlauskienę pripažino kalta ir paskyrė galutinę subendrintą bausmę vienus metus ir šešis mėnesius laisvės atėmimo, o jos sūnų pripažino kaltu ir paskyrė laisvės atėmimą trijų mėnesių laikotarpiui. Paskirtos bausmės vykdymas jiems atidėtas vieniems metams ir nustatyta baudžiamojo poveikio priemonė bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiui – neišvykti už gyvenamos vietos ribų ilgiau kaip septynioms paroms.

Teismo nuomone, kaip asmenybės jie gali būti pataisyti neizoliuoti nuo visuomenės.

Ž. Astrauskas pripažintas kaltu padarius nusikalstamą veiką ir jam paskirta bausmė atėmimas teisės dirbti valstybės tarnyboje trejus metus.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

V. Kazlauskienės ir Ž. Astrauskas iš teisėjų pareigų savo noru pasitraukė 2011-ųjų gegužės pabaigoje. Ž. Astrauskas pareiškė, kad teisėjo mantiją nusivelka dėl sveikatos būklės, o V. Kazlauskienė priežasčių nenurodė, tik prašė atleisti savo noru.

Teisėja V. Kazlauskienė iš darbo išėjo tuomet, kai buvo sulaikytas jos sūnus. Gegužės pabaigoje Šiaulių apygardos prokuratūra patvirtino, kad sulaikyta organizuota plėšikų grupė, kurioje galimai buvo ir Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėjos sūnus E. Kazlauskis.

Telšių teismo pirmininkas iš pareigų pasitraukė 2011-ųjų lapkritį.