„Valstybė priėjo nelengvą sprendimą, tikrai nėra labai puikus variantas, turint omenyje, kad per dešimt metų visuomenė ir valstybė buvo įstumta į aklavietę, iš principo yra nuspręsta, kad bent trys objektai „neįsipaišo“ į bendrą schemą ir bendrą planą ir turėtų būti nugriauti, kiti gali būti pataisyti, kad jie gali toliau stovėti“, - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Jis įsitikinęs, kad už šią situaciją turi atsakyti ir pareigūnai, kurie leido statyti minėtus pastatus su visais reikalingais leidimais.

„Kvailio vietoje neturi likti nei mokesčių mokėtojai, kuriems gali tekti atlyginti žalą, jei tokia bus nustatyta, nei valstybė“, - sakė R. Šimašius, pridurdamas, kad iki šiol nesėkmingai įrodinėjama pareigūnų kaltė. Tačiau jeigu bus įvardinti konkretūs nuostoliai, gali būti reikalaujama institucijų vadovų atsakomybės. Ji turėtų būti dalijama ir statytojams, kurie galėjo laikyti ne visų teisės aktų.

„Vyriausybė neįteisina jokių neteisėtų statybų. (...) Galutinius sprendimus dėl galimų taikos susitarimų, kurie gali būti realizuoti, jei investuotojai ar savininkai pastatų atsižvelgs į Vyriausybės išdėstytus pasiūlymus, galutinius sprendimus priims teismai“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Turėtų būti griaunami objektai esantys Rėzos adresu 1 - vadinamieji jachtininkų viešbučiai ir restoranas, druskų sandėlis ir vadinamieji Baobabai, trys pastatai Preilos buvusioje automobilių stovėjimo aikštelėje, patvirtinto Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė.

Neringos meras Antanas Vinkus prašė pastatų negriauti.
Piketas prie Vyriausybės

„Mes ir toliau laikome, kad griovimas – ne tas kelias. Kada žmonės aukojo laiką, turėjo leidimus, triūsdami kūrė pastatus, turėjo viziją. Ir praėjus po 5-6 metų „stebėjimo“ dabar atsibundama ir reikalaujama griauti. Mūsų nuomonė nesikeičia. Kad jeigu yra nors mažiausia galimybė sušvelninti situaciją, ištaisyti klaidas, jeigu yra nors ir mažiausia galimybė sumažinti nuostolius (...), kad kuo mažiau būtų tų nuostolių valstybei ir savivaldybei“, - žurnalistams kalbėjo A. Vinkus.

Vienos iš garsiausių užginčytų statybų yra krepšininko Arvydo Sabonio bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai“ Kuršių nerijoje, Preilos gyvenvietėje, pastatyti boteliai, kuriuos teismai nurodė nugriauti. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę per pusę metų nugriauti keturiolika neteisėtai pastatytų botelių, bet iki šiol jie nenugriauti. Jeigu bus sudaryta taikos sutartis, po rekonstrukcijos jie galės likti stovėti.