Administracinio teisės pažeidimo bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad P. Jurkaitis Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio atstovams nurodytu laiku nepateikė prašytų dokumentų, DELFI sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

Jo teigimu, teismo priimtą nutarimą Tytuvėnų piligrimų centro direktoriaus pareigas laikinai einantis P. Jurkaitis dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

Paveldosaugininkai į teismą kreipėsi, kai jiems nepavyko gauti oficialaus ir išsamaus Tytuvėnų piligrimų centro atsakymo, paaiškinimo, kas ir kokiomis aplinkybėmis į vienuolyno patalpose veikusį muziejų suvežė eksponatus, kas juos priėmė. Visi eksponatai sausio 26 dieną sudegė Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje kilus didžiuliam gaisrui.

P. Jurkaitis teisme teigė, kad savo kaltės nepripažįstąs, pasak jo, pareigūnams reikiama informacija buvusi pateikta laiku ir net anksčiau, nei teigia Kultūros paveldo departamento atstovai.

Administracinę bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad Kultūros paveldo departamentas teisėtai skubiai reikalavo pateikti kilnojamųjų daiktų, turinčių kultūrinę vertę, sąrašą.

Pasak teismo, P. Jurkaitis nepateikė dokumentų, susijusių su kultūros vertybėmis. Į pakartotinį paveldosaugininkų raštą jis pateikė atsakymą ir duomenis pavėluotai – elektroniniu paštu pateiktas atsakymas pavėlavo 2 darbo dienas o atsakymas paštu, su pasirašytomis ir patvirtintomis kopijomis išsiųstas departamentui tik kovo 23 dieną, t. y. pavėluota pateikti dokumentus dviem savaitėmis.

Nors P. Jurkaitis nurodė negalįs paaiškinti, kodėl dokumentai išsiųsti departamentui žymiai vėliau, negu nurodyta lydraštyje, nes jis tik pasirašo dokumentus, o kitas darbuotojas turi juos išsiųsti, tačiau šie jo parodymai yra vertinami kaip siekimas išvengti atsakomybės. Pasak teismo, P. Jurkaitis yra laikinai einantis direktoriaus pareigas ir yra atsakingas už viso Tytuvėnų piligrimų centro veiklą, t. y. ir už atsakymų į raštus ir dokumentų pateikimą.