„Taip, turėjau informuoti, bet neinformavau“, – DELFI prisipažino N. Kuprijanovas.

Kodėl nutylėjo garbės nedarančią ir kelią valstybės tarnyboje užkertančią istoriją, VMVT Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo pavaduotojas negalėjo paaiškinti.

„Tai yra mano asmeninis reikalas“, – pareiškė jis. O paklaustas, ar poziciją pakeis, patikino, kad dabar jau informuos VMVT vadovybę apie padarytus nusikaltimus.

„Žinoma, kad informuosiu“, – patikino jis, kurį teismas pripažino kaltu dėl keturių nusikaltimų – dėl neteisėto svetimos mokėjimo kortelės pagrobimo, laikymo ir panaudojimo bei neteisėto prisijungimo prie informacinės sistemos, taip pat svetimo turto įgijimo apgaule.

Vis dėlto, aukštas pareigas užimantis valstybės tarnautojas atsipirko gana švelnia bausme – baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nutarė N. Kuprijanovui skirti 8 MGL (301,28 eurų) baudą. Teismas iš nuteistojo būtų priteisęs ir žalą bažnyčiai bei kunigui, bet šis ją atlygino dar ikiteisminio tyrimo metu.

Istorija, dėl kurios N. Kuprijanovas turėjo nemalonumų, yra gana banali – su tokiomis Lietuvos policija ir teismai susiduria kasdien.

Bylos duomenimis nustatyta, kad N. Kuprijanovas dar kovo 20 d., apie 11.30 val., Prienų rajone, Skriaudžių Šv. Lauryno parapijos namuose, iš metalinės nerakintos dėžutės, buvusios ant knygų lentynos, pagrobė Kazlų Rūdos savivaldybėje esančios Ąžuolų Būdos Šv. Antano parapijos ir šiose dviejose parapijose dirbančio kunigo Arūno Simonavičiaus vardu išduotą mokėjimo kortelę ir jos apsaugos kodą bei elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis.

Šią kortelę N. Kuprijanovas panaudojo tą pačią dieną – atvažiavęs į Vilnių nuėjo į Ozo g. esantį prekybos centrą „Akropolis“, kur apie 15.25 val. išgrynino 600 Eur, kuriuos pats buvo pervedęs iš Ąžuolų Būdos Šv. Antano parapijos sąskaitos į kunigo A. Simonavičiaus sąskaitą.

Dar po savaitės N. Kuprijanovas vėl nuvyko į Prienų rajoną, Skriaudžius, kur vietinėje parduotuvėje pardavėjos paprašė „Perlo“ terminale nuimti dar 40 Eur. O kai kortelė buvo tuščia, ją tą pačią dieną padėjo į knygų lentyną, iš kurios buvo pavogęs.

Kad iš sąskaitos dingo pinigai, kunigas sužinojo tik po mėnesio, kai atvykęs į Prienuose esantį „Swedbanko“ filialą panoro sužinoti, kiek tiksliai yra pinigų – banko darbuotoja nurodė, kad sąskaita yra visiškai tuščia.

Kunigas dėl pinigų vagystės kreipėsi į policiją, o tyrimą pradėję pareigūnai netrukus peržiūrėjo vaizdo įrašus ir pamatė, kaip pinigus iš dvasininko kortelės nusiima N. Kuprijanovas. Jis – labai geras kunigo A. Simonavičiaus pažįstamas.

Kunigas DELFI prisipažino, kad su N. Kuprijanovu kartu studijavo Kunigų seminarijoje, tik šis nepriėmė šventimo – pasuko kitais keliais. Tačiau studijų draugai iki šiol dažnai bendraudavo.

Kad būtent N. Kuprijanovas galėjo pavogti bažnyčiai priklausančius pinigus, tokia mintis kunigui nė į galvą nebuvo šovusi. Jis prisipažino, kad po šios nemalonios istorijos, nors ir nelaiko jokios nuoskaudos, bet su N. Kuprijanovu daugiau nėra bendravęs.

„Išsiaiškinome ir toliau ramiai gyvename, – sakė dvasininkas. – Bet su N. Kuprijanovu po to mes daugiau nebuvome susitikę ir nebendravome – gal susitiksime ir jis paaiškins.“

Tuo metu N. Kuprijanovas DELFI kalbėjo visiškai priešingai – esą su A. Simonavičiumi iki šiol bendrauja, ir „vienas kitam nejaučiame jokios skriaudos“.

Tačiau kodėl nutarė pagrobti banko kortelę ir sąskaitose buvusius pinigus, N. Kuprijanovas negalėjo pasakyti.

„Net nežinau, ką jums atsakyti – įvyko kaip įvyko, – sakė VMVT darbuotojas. – Nelabai galėčiau ką nors pakomentuoti šiuo klausimu, manau, tai yra asmeninis reikalas.“

N. Kuprijanovas tikino, kad apie tai, jog jis paėmė kortelę ir pinigus, kunigas esą žinojo.

„Tai įvyko ne dėl finansinių dalykų, buvo tam tikros priežastys ir tai įvyko tam asmeniui apie tai žinant“, – sakė nuteistas valstybės tarnautojas. Tiesa, vėliau jis patikslino, kad apie tai jis studijų draugui papasakojo tik tuomet, kai šis kreipėsi pagalbos į policiją.

Tuo metu per apklausą policijoje N. Kuprijanovas aiškino, kad kunigą A. Simonavičių pažįsta nuo 2000 m., pas jį dažnai nuvažiuoja į namus.

„Būdamas A. Simonavičiaus namuose mačiau, kur šis yra pasidėjęs banko kortelę ir elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus“, – sakė N. Kuprijanovas. Ir paaiškino, kaip paėmė kortelę, atliko bankinius pavedimus ir pinigus išgrynino.

Kodėl taip pasielgė, Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo pavaduotojas negalėjo paaiškinti.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip pasielgiau, suprantu, kad naudojausi svetima banko kortele ir svetimais duomenimis, žinau, kad to daryti negalėjau – dėl savo poelgio labai gailiuosi“, – sakė N. Kuprijanovas.