Prieš tris mėnesius Šalčininkų rajone, netoli Petroškų kaimo, pasieniečiai pastebėjo įtartiną „Mercedes“. Kai pareigūnai pradėjo stabdyti automobilį, vairuotojas šoko lauk ir spruko į miškus, likimo valiai palikęs 8 keleivius – migrantus iš Irako.

Vairuotojas N. Beselia prasislapstė tik vieną naktį, o sučiuptas iškart prisipažino, ką padarė. Už tai, kad rengėsi neteisėtai gabenti žmones per valstybės sieną, jam grėsė įkalinimas iki 8 metų.

Gruzino bylą kontroliavusi prokurorė prašė kur kas švelnesnės bausmės, ji siūlė kaltinamajam skirti 2 metų laisvės atėmimą.

O bylą nagrinėjusi teisėja buvo dar atlaidesnė, ji nusprendė už sunkų nusikaltimą N. Beseliai skirti 6 mėnesių laisvės atėmimą. Pusę bausmės jis jau atliko, kadangi yra suimtas nuo liepos vidurio.

Tikėjosi lengvų pinigų

Pats N. Beselia teisme pasakojo, kad 3 metus dirbo fabrike pietvakarių Lenkijoje, čia per mėnesį gaudavo maždaug 780 eurų. 31-erių metų gruzinas ieškojo galimybių užsidirbti daugiau pinigų, nes norėjo grįžti į tėvynę ir slaugyti sergantį tėvą.

„Vieną dieną pietaudamas „Telegram“ grupėje radau skelbimą, kad siūlomas darbas vairuotojams. Parašyta, kad uždarbis – nuo 12 tūkst. eurų, – Vilniaus apygardos teisme pasakojo N. Beselia. – Buvo parašyta, kad ieško įmonė „Group“, galvojau, kad tai didelė krovinių pervežimo kompanija. Parašiau ir paklausiau, kas tai per darbas.“

Maždaug po 40 minučių gruzinas sulaukė rusakalbio vyro skambučio, kuris neslėpė, kad teks nusižengti įstatymams, tačiau net įkliuvus didelių problemų nekils.

Nika Beselia

„Pasiūliau susitikti, bet jis kategoriškai pasakė ne, viską aptarsime telefonu. Jis pasakė, kad darbas – žmonių pervežimas. Jei mane pagaus, tai gausiu tik 500 eurų baudą, daugiau nieko. Už vieną kelionę žadėjo sumokėti 1200 eurų“, – prisiminė N. Beselia.

Pasiūlymas vyrą suviliojo, todėl jau kitą dieną jis nuėjo į darbovietę ir pareiškė, kad išeina iš darbo ir išvažiuoja iš šalies. Netrukus iš mįslingo naujojo darbdavio N. Beselia gavo instrukcijas – jam liepta važiuoti į Varšuvą, nurodyta vieta, kur ras „Mercedes“ automobilį prancūziškais numeriais.

Sėdęs į traukinį gruzinas nusigavo iki Lenkijos sostinės, ten rado paliktą automobilį su rakteliais viduje. Tai buvo liepos 15-osios popietė. Suvedęs jam atsiųstas koordinates į navigaciją N. Beselia patraukė į kelionę ir jau vakare atsidūrė Lietuvos miškuose.

Pasiekus nurodytą vietą iš tamsos išniro 8 figūros – tai buvo neseniai neteisėtai sieną su Baltarusija kirtę migrantai iš Irako.

Už kelionę – 300 eurų

Jie patys teisėsaugai pasakojo, kad liepos 7-ąją lėktuvu atskrido į Baltarusijos sostinę Minską.

„Irake, iš kur atvykome, gyventi buvo labai sunku, neturėjome nei vandens, nei elektros, todėl nusprendėme keliauti į bet kokią saugią šalį“, – duodami parodymus kalbėjo migrantai.

Irakiečiai sakė Baltarusijos viešbutyje praleidę maždaug savaitę, ten iš jų atėmė pasus. Būdami viešbutyje susipažino su žmogumi, kuris už 300 JAV dolerių pasiūlė nugabenti juos į Europą.

„Naktį mus išvežė iš viešbučio, nuvežė mus prie sienos ir parodė kryptį link Lietuos. Visi ėjome ten, priėjome kažkokį kaimą. Tada nusiuntėme savo koordinates ir mums liepė laukti. Pralaukėme visą dieną, kol prie mūsų privažiavo automobilis“, – apie savo kelionę pasakojo atvykėliai.

Visi jie susėdo į atvažiavusį „Mercedes“, tačiau kelionę ilgai netruko. Įtartiną po miškus važinėjantį automobilį su prancūziškais numeriais pastebėjo ir patruliavę pasieniečiai.

Įjungę švyturėlius pareigūnai liepė vairuotojui sustoti, tačiau jis tiesiog apvažiavo pasieniečius ir nurūko tolyn. Tačiau dideliu greičiu lėkęs „Mercedes“ netrukus nuskriejo į pievą, o vairuotojas, metęs automobilį spruko pėsčiomis ir paragino keleivius padaryti tą patį.
Tiesa, irakiečiai bėgti niekur neplanavo, jie pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje, o šiuo metu jų prašymai dar tebėra nagrinėjami.

Teks pasėdėti už grotų

Vairuotoją surasti irgi nebuvo sunku, kadangi jis automobilyje paliko savo pasą bei kitus dokumentus. N. Beselia visą naktį praklaidžiojęs miškuose, prašvitus rado autobuso stotelę, ten atsisėdo ir ten buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Vyras nebandė išsisukinėti – jis iškart visą istoriją papasakojo pareigūnams ir pripažino kaltę. Tardamas paskutinį žodį teisme gruzinas gailėjosi dėl savo poelgio ir prašė skirti kuo švelnesnę bausmę.

„Labai pasiilgau savo šeimos, noriu greičiau nuvykti pas juos. Prašau kuo greičiau mane paleisti. Savo kaltę dar kartą pripažįstu ir ačiū jums už viską“, – prašė jis.

Teisėja Ugnė Gailiūnienė

Kaltinamojo advokatas prašė N. Beseliai pritaikyti išimtį ir skirti švelnesnę nei įstatyme numatytą bausmę bei nesodinti jo į kalėjimą. Tačiau bylą nagrinėjusi teisėja Ugnė Gailiūnienė neįžvelgė priežasčių taip elgtis.

„Pažymėtina, kad bausmė gali būti švelninama tik išimtiniais atvejais, nustačius aplinkybes, dėl kurių sankcijoje nurodytos bausmės skyrimas akivaizdžiai negalėtų būti laikomas teisingu, – rašoma nuosprendyje. – Teismas tokios išimtinių aplinkybių visumos, suteikiančios pagrindo švelninti bausmę, šioje byloje nenustatė, todėl N. B. skirtina laisvės atėmimo bausmė. N. Besialia padarė sunkų nusikaltimą. Jo pavojingumas, įvertinus konkrečias veikos aplinkybes, nėra ypatingai mažesnis. Jis vežė net 8 neteisėtai sieną perėjusius asmenis, nusikalstamai veikai ruošėsi (pasiėmė automobilį Varšuvos mieste, juo važiavo nemažą atstumą iki nusikaltimo padarymo vietos), sutikęs pareigūnų automobilį nesustojo, vėliau įvažiavęs į griovį išlipo iš automobilio ir naktį slapstėsi miške. Priešingai, nei nurodo gynėjas, kaltinamojo turtinė padėtis nebuvo sunki, jis turėjo nuolatinį, neblogai apmokamą darbą, iš kurio išėjo savo noru, sutaręs dėl nelegalių migrantų gabenimo.“

Visgi teisėja nematė pagrindo ir itin griežtai gruziną bausti – ji pastebėjo, kad nusikaltimas, pareigūnų dėka, buvo laiku užkardytas, migrantai toli nukeliauti nespėjo, o pats kaltinamasis iškart prisipažino, gailėjosi ir anksčiau niekada nebuvo teistas.

Be to, N. Beselia sutartą 1200 eurų atlygį turėjo gauti tik pristatęs keleivius į Varšuvą, todėl iš nusikaltimo jis nieko neuždirbo. Todėl jam skirta 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, o dėl prisipažinimo ji sumažinta trečdaliu – iki pusmečio.

Teismas nusprendė konfiskuoti ir „Mercedes“, kurį pripažino nusikalstamos veikos padarymo priemone. Kas yra automobilio savininkas taip ir nepavyko nustatyti.

Suaktyvėję kontrabandininkai

Kartu su migrantu krize suaktyvėjo ir žmonių kontrabandininkai. Šiemet dėl šio nusikaltimo jau pradėtą 40 tyrimų, kai pernai per tą patį laikotarpį tokių buvo 7.

Iš viso nuo šių metų birželio 1 d. už neteisėtą asmenų gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną yra nuteista 14 asmenų. Vienas iš jų nubaustas 1,5 metų laisvės atėmimo bausme, aštuoni – baudomis nuo 5100 iki 15 000 eurų, penki – areštu nuo nuo 39 iki 90 parų. 12-ai iš jų skirtos bausmės buvo sumažintos trečdaliu.

Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą nuo birželio 1 d. du asmenys nubausti 2550 eurų ir 5000 eurų baudomis, dar 6 – areštu nuo 18 iki 75 parų. Visiems šiems kaltinamiesiems teismo baudžiamuoju įsakymu bausmės buvo sumažintos trečdaliu.

Šiuo metu įtarimai dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pareikšti 63 asmeniui, atliekami 25 ikiteisminiai tyrimai.

Pareigūnai aktyviai stebi įtartinus automobilius, ypač pasienyje bei prie migrantų stovyklų. Tikrinamos transporto priemonės su užsienietiškai numeriais, taip pat mikroautobusai.

Dažniausiai visa schema organizuojama ne Lietuvoje. Gabendami neteisėtus migrantus sučiumpami užsienio piliečiai, dažniausiai kalbantys rusiškai iš Gruzijos, Ukrainos ar Baltarusijos. Jie, kaip ir N. Beselia, paprastai pasakoja tik susivilioję pasiūlymu užsidirbti, bet kas už viso to stovi – nežino.

Taip pat žmonių gabenimu užsiima ir migrantai jau legaliai gyvenantys Vokietijoje ar kitose Vakaru Europos valstybėse. Paprastai jie bando padėti savo giminaičiams, draugams ar pažįstamiems.

Lietuvoje įkliuvę neteisėtai sieną kirtę migrantai paprastai net neslepia, kad jų kelionės tikslas – Vokietija ar kita Vakarų Europos šalis.

Apie meilę Lietuvai ir norą čia pasilikti jie prabyla tik atsidūrę stovyklose ir supratę, kad kalbėdami kitaip jie greičiausiai negaus prieglobsčio ir bus deportuoti į kilmės šalį.

Per šią vasarą Lietuvoje sulaikyta apie 4 tūkst. neteisėtai sieną kirtusių migrantų. Užsieniečių antplūdis vertinamas kaip Baltarusijos pradėtas hibridinis karas, kruopščiai suplanuotas diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimo. Migrantai šiame kare – tik įrankis.
Skelbiama, kad iš stovyklų Lietuvoje jau pabėgo 708 žmonės, o sulaikyta jų buvo tik 146.

Neaišku, kiek jų per Lietuvą į Vakarų Europą sugebėjo prasmukti nepastebėti, neoficialiais duomenimis, tą pavyksta padaryti bent 5 proc. atvykėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)