„Pripažįstu, kad galėjau atlikti veiksmus, apie kuriuos kalba prokuroras“, – Vilniaus apygardos teismui nagrinėjant baudžiamąją bylą pareiškė Rusijos pilietis Romanas Kruginas. Jis šiuo metu yra įkalintas Vilniaus pataisos namuose ir laukia jam iškeltos baudžiamosios bylos baigties.

Tuo metu valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Čepelionis sako, kad R. Kruginui kaltinimai yra pateikti dėl pasikėsinimo nužudyti du žmones itin žiauriai, plėšimo, sunkaus sveikatos sutrikdymo, didelės vertės turto sunaikinimo, pasikėsinimo tokį pat turtą sunaikinti, taip pat dėl neteisėto disponavimo nešaunamuoju ginklu.

1968 metais gimęs R. Kruginas liūdnai išgarsėjo dar 2019 m. balandžio 14 d., kai vakare įsiveržė į sostinės Lazdynų mikrorajone esančią parduotuvę „Iki“ ir čia bandė gyvas sudeginti dvi pardavėjas, taip pat pagobė parduotuvėje buvusius pinigus, o sprukdamas sužalojo dar tris prekybos centro darbuotojus bei apgadino čia esantį turtą.

Tik po šio vos tragiškai nepasibaigusio išpuolio paaiškėjo, kad tą pačią dieną R. Kruginas buvo padegęs ir parduotuvę „Ikea“ – degiu skysčiu apipylė prekybos centre esančias lentynas ir sunaikino čia buvusį turtą, kuris įvertintas daugiau kaip 70 tūkstančių eurų.

Būtent tokio dydžio ieškinį R. Kruginui pareiškė draudimo kompanija, kuri parduotuvės savininkams atlygino padarytą žalą.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras T. Čepelionis sakė, kad R. Kruginas ilgą laiką gyveno Lietuvoje, jam buvo išduotas laikinas leidimas gyventi su šeima, tačiau 2019 m. šis dokumentas buvo panaikintas ir tą balandžio 14-ąją, kai Rusijos pilietis ugnimi ir peiliu sėjo baimę parduotuvėse, jis turėjo išvykti iš šalies.

„Jis turėjo grįžti į Rusiją, bet žinodamas, kad jam ten grįžti nesaugu, tą dieną buvo susinervinęs, todėl suvartojo didelį kiekį svaiginamųjų vaistų, – sakė prokuroras. – Apklausos metu R. Kruginas sakė, kad tepamena tik tiek, jog tądien su šeima išėjo iš buto, kuriame gyveno, o daugiau nieko nepamena – teprisimena, kad buvo sulaikytas prie „Iki“ parduotuvės.“

Pasak T. Čepelionio, nors apklausos metu R. Kruginas pripažino visus jam pateiktus kaltinimus, tačiau vis tiek stebėjosi tokiu savo poelgiu – esą parduotuvės „Ikea“ ir „Iki“, kuriose jis siautėjo, buvo mylimiausios vietos, kuriose jis su žmona ir vaikais mėgo lankytis.

Rusijos pilietis taip pat pripažino kaltinimus dėl nešaunamojo ginklo laikymo – jis sakė, kad metalinį kardą ilgą laiką laikė savo automobilyje, nes esą nenorėjo „traumuoti šeimos“. Paklaustas, kam jam buvo reikalingas šis ginklas, R. Kruginas buvo lakoniškas: „Savigynai“.

Už nusikaltimus, kuriuos įvykdė R. Kruginas, prokuroras kaltinamąjį siūlo nuteisti 12 metų laisvės atėmimo bausme, ją atliekant pataisos namuose. Be to, valstybinis kaltintojas mano, kad kaltinamasis privalo atlyginti žalą dėl nusikaltimų, kurie jam yra inkriminuoti – daugiau kaip 120 tūkst. Eur.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad 2019 m. balandžio 14-osios vakarą, apie 21 val., R. Kruginas prekybos centre „Ikea“ atsineštu degiu skysčiu apipylė stelažuose sukrautas prekes ir jas padegė. Sukėlęs gaisrą, jis skubiai iš prekybos centro pasišalino, o nepraėjus nė valandai jis surengė dar vieną išpuolį Jonažolių g. esančioje parduotuvėje „Iki“. Įsibrovęs į parduotuvės tarnybines patalpas, kur dvi darbuotojos skaičiavo kasos pinigus, R. Kruginas degiu skysčiu apipylė abi darbuotojas, patalpoje esančius baldus bei ketino patalpą padegti – išsitraukė žiebtuvėlį ir bandė jį įžiebti, bet viena pardavėjų jam pasipriešino ir žiebtuvėlį išmušė iš rankų.

Toks moters elgesys papiktino R. Kruginą – jis moteriai savadarbiu kardu sudavė į kaklo sritį ir ją sužalojo.

Kilus sumaiščiai R. Kruginas pagrobė du kasos stalčius, kuriuose buvo 4 tūkst. 717 Eur ir mėgino pasišalinti iš tarnybinių patalpų. Bet jam kelią pastojo kiti trys parduotuvės darbtuotojai – parduotuvės koridoriuje jis uždegė du butelius su degiu skysčiu ir dalį pagrobtų pinigų, o grumtynių metu peiliu sužalojo „Iki“ apsaugos darbuotojus. Vienas jų buvo sunkiai sužeistas, kitiems dviem padaryti nežymūs sveikatos sutrikdymai.

Iš parduotuvės R. Kruginas išbėgo išlaužęs užblokuotas duris, tačiau jį netrukus prekybos centro mašinų stovėjimo aikštelėje sulaikė policijos pareigūnai.

Valstybinis kaltintojas neabejoja, kad R. Kruginas ketino abi pardavėjas sudeginti dar gyvas, o pagrindinis jo tikslas buvo pinigai, dėl kurių jis ir atėjo į prekybos centrą.

Pasak prokuroro, anksčiau R. Kruginas nebuvo teistas, tačiau baustas administracine tvarka, o tyrimo metu buvo suabejota jo sveikatos būkle, todėl buvo atlikta psichiatrinė ekspertizė. Bet medikai nustatė, kad jis sveikas ir gali atsakyti už savo veiksmus.

Iškilus abejonių, baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas dar kartą buvo paskyręs ekspertizę, tačiau šįkart stacionarią – jos metu medikai pakartojo savo išvadas ir pridūrė, kad R. Kruginas yra linkęs dramatizuoti savo poelgius, be to, ekspertai pažymėjo, jog vyrui yra nustatyti „simuliacijos požymiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)