Tokio didžiulės bylos Lietuvos teismų istorijoje dar nėra buvę, todėl teko imtis neįprastų priemonių. Prie įėjimo dirba sustiprinta apsauga, tikrinami visų įeinančiųjų dokumentai. Nors posėdis turėjo prasidėti 9 val. 30. min., jo startas nusikėlė, nes suregistruoti visus kaltinamuosius tapo tikru galvos skausmu. Nė vienas iš kalbintų žmonių neprisiėmė kaltės, esą jie buvo tik žiūrovai ir nieko blogo nedarė.

Vienas įtariamasis Haroldas, paklaustas, kodėl čia yra, atsakė: „O ką aš žinau. Todėl, kad ten buvau“.

„Dujų kai jie pripurškė, pamatė, kad aš keliu, todėl kaltina, kad mečiau, nors nemečiau, – sakė jis ir pridūrė. – Vapšie stovėjau ir veidas mano tik nepatiko.“

Antanas Kandrotas-Celofanas kalbėdamas prieš posėdį sakė, kad nelabai supranta, kuo išvis yra kaltinamas.

„Mane kaltina pagal straipsnį riaušės. Aš konkliudentiniais veiksmais išprovokavau visus prieš policiją. Minčių pagalba... mane turėtų Kašpirovskiu vadinti - sakė Antanas Kandrotas. - Mane kaltina dar, kad ėjau per perėją ir autobusą sustabdžiau. Absurdų byla, absurdo teatras ir visi tą mato.“

Vėliau didžiulėje teismo salėje, talpinančioje 200 žmonių, Celofanas skėlė kalbą, ramindamas visus kaltinamuosius.

„Teistumas – gyvenimo diplomas“, - išmintimi dalinosi neseniai pats iš kalėjimo paleistas A. Kandrotas.

Beje, net ir tokioje didelėje salėje visi teisiamieji sunkiai tilpo, daliai teko sėdėti ant laiptų. Kai kas piktinosi, kad tokiomis sąlygomis byla negali vykti, o kažkas pajuokavo: tegul savo vietą užleidžia prokurorai.

Prie teismo pasirodęs teisiamasis Andrejus Lobovas pirmiausia ant trijų raidžių pasiuntė Nausėdą, o tada rėžė kalba susirinkusiai žiniasklaidai.

„Pas mus Jonavoje šaukia pensininkus, kad ateitų policijai padėti, nes nėra kam dirbti. Tai kokie čia vadai, kokia tautą turim? Ką mes išsirinkom, kažkokius transvestitus. Kiek 24, 26 proc. Seime homoseksualai. To mitingo metu prašiau nemėtyti, nieko nedaryti, bet tauta neatlaikė. Sekantis žingsnis Rusija, Rusija ateis ir paims“, – kalbėjo A. Lobovas.

Bylos startas – komplikuotas

Vos atėjęs teisėjų kolegijos pirmininkas Jeugenijušas Jaglinskis informavo visus susirinkusiuosius, kad kalbėti galima tik atsistojus.

„Klausimas! - pasigirdo šūksnis iš salės, bet posėdžio šeimininkas iškart nukirto. - Dabar jokių klausimų nebus.“

Ant teisėjų stalo sukrauti 136 išsipūtę aplankai, tiek tomų sudaro šią bylą. Celofanas prieš teismo posėdį dar mojavo 600 šimtų lapų kaltinamuoju aktu, šypteldamas, kad kalintiems už grotų šį dokumentą privalo atspausdinti, kiti jį gavo elektroninių paštu.

Tuomet teisėjas pradėjo įžanginę bylos procedūra: skaityti, kas ir pagal kokį BK straipsnį yra kaltinamas šioje byloje. Vien šis elementarus procesas užtruko 11 minučių. Po to kiekvieno jų buvo klausiama, ar jis yra teismo salėje. Tai už dar daugiau nei pusvalandį.

Paaiškėjo, kad nėra bent 10 kaltinamųjų, tačiau iš anksto suorganizuota, kad net ir nedalyvaujantys turėtų juos atstovaujančius gynėjus. Bet ir čia neapsieita be nesusipratimų, štai vienas advokatas prieš posėdį atsidūrė ligoninėje, o jį pakeisti turėjęs teisininkas apie tai nebuvo laiku informuotas.

Nedalyvavo ir riaušių organizavimu kaltinama Astra Genovaitė Astrauskė, ji turi nedarbingumą. Paskelbus jos pavardę, vienas žmogus salėje ėmė ploti, bet nesulaukęs pritarimo greit sustojo.

Vienas kaltinamasis gyvena Prancūzijoje ir atvykti į posėdį negalėjo, dalyvauti nuotoliniu būdu jis sutiko, bet šioje salėje galimybių taip pat nebuvo.

Kitas teisiamasis, kai paskelbta jo gynėja, ėmė garsiai piktintis, kas jam paskyrė advokatą, nes jis turi savo teisininką.

„Laikykitės tvarkos, klauskite, kai jums priklauso - po tokio pareiškimo pratrūko kitas teisėjas Mindaugas Striaukas ir dar subarė A. Kandrotą, kuris negalėjo nustygti vietoje. - Nereplikuokit ponas Kandrotas-Celofanas. Nereikia čia Celofano replikų!“

Galiausiai baigus šią procedūrą pasigirdo šūksniai, kad teisiamieji jau nori į tualetą, todėl reikia skelbti pertrauką. Tai ir buvo padaryta.

Per pertrauką Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė, teisėja Viktorija Šelmienė sakė, kad nereikėtų tikėtis, jog tokios apimties byla šiemet bus išnagrinėta.

Po pietų pertraukos teismas tęsė įžanginę procedūrą, kiekvieno kaltinamojo prisistatymą. Teisiamasis turi pasakyti savo vardą ir pavardę, gimimo datą bei vietą, šeimyninę padėtį, išsilavinimą, namų adresą ir teistumų skaičių.

Po šios procedūros išimties tvarka buvo išspręstas vieno teisiamojo prašymas leisti jam išvykti dirbti į Švediją.

„Jokių komandiruočių, jokių išvykų, jokių atostogų“, – priminė teisėjas, akcentuodamas, kad būtina dalyvauti visuose posėdžiuose. Tačiau šiuo atveju padarė išimtį, vyras jau dirbo Švedijoje tyrimo metu.

Prašo nušalinti teisėją

A. Kandrotas-Celofanas išreiškė prašymą nušalinti vieną iš kolegijos teisėjų Mindaugą Striauką, nes jis yra įkliuvęs girtas prie vairo.

„Man kažkoks pijokas aiškins, kaip gyventi? – žurnalistams piktinosi Celofanas. – Kur Nausėdė, čia girti teisėjai važinėja, toliau dirba ir čia viskas gerai.“

Teisėjas M. Striaukas policijos neblaivus prie automobilio vairo sustabdytas 2020-ųjų gegužės 19-osios rytą, apie 7.40 val., Vilniuje, tada jis įpūtė 0.61 prom. Už tai jam skirta 800 eurų bauda. Nors prezidentas Gitanas Nausėda norėjo, kad jis būtų atleistas kaip pažeminęs teisėjo vardą, Teisėjų taryba tokiam sprendimui nepritarė ir paliko jį pareigose .

„Teismas daro išvadą, kad teisėjo M. Striauko padaryti pažeidimai yra vienkartinio pobūdžio, teisėjas anksčiau drausmine tvarka nėra nubaustas. Iš byloje pateiktų dokumentų matyti, kad teisėjas turėjo ilgametę 15 metų teisėjo darbo patirtį, jo profesiniai gebėjimai ir asmeninės savybės vertinami tiktai teigiamai“, – tada nusprendė Teisėjų garbės teismas.

Pats teisėjas tada aiškino, kad vakare truputį išgėrė, o ryte sėsdamas prie vairo pasielgė neatsakingai.

Bus įdomu išgirsti Pocių ir Bilotaitę

Riaušių organizavimu kaltinamos A. G. Astrauskės gynėjas Erikas Pavlovičius sakė, kad kaltės ji nepripažįsta.

„Ką aš mačiau byloje, jai pareikšti kaltinimai tik iš jos viešų pasisakymų. Žurnalistai žino Astrą, ji emocionali moteris. Ji ten viešai kažką sakė, eikime, ginkime. Yra viešų, emocionalių pasisakymų. Ką matau aš, maksimaliai galima galvoti apie administracinę atsakomybę“, – kalbėjo jis.

Advokato padėjėjas kaip palyginimą pateikė pavyzdį, kai kas nors juokais pasako: aš dabar tave užmušiu.

„O to, kad būtų organizavę pogrindyje kažkur, tokių duomenų tikrai nėra, bent aš su tokiais nesusipažinęs“, – sakė jis.

Erikas Pavlovičius

Teisininkas akimis, tai – politinė byla, jis užsiminė apie jau anksčiau ne kartą keltas teorijas, esą dėl visko kalti ne mitingo dalyviai.

„Bus labai įdomu pasiklausyti pačios vidaus reikalų ministro ir buvusio Viešojo saugumo tarnybos vado Pociaus, kaip viskas prasidėjo, kas buvo pirminis atskirties taškas. Aš galvoju, susirinko žmonės politiškai, buvo mitingas, jis baigėsi. Po to žmonės buvo susirinkę prie Seimo, reiškė savo mintis ir prasidėjo tai, kas prasidėjo“, – kalbėjo E. Pavlovičius.

Beje, tyrimo metu A. G. Astrauskė kurį laiką prievarta buvo uždaryta į ligoninę, tirta jos psichika, nes pareigūnams kilo abejonių, ar ji suvokia savo veiksmus ir gali už juos atsakyti.

„Atliktos ekspertizės, susijusios su jos psichika, yra visiškai normalu. Net gynybos atžvilgiu tai gerai. Nėra taip vertintina, kad jei man atliekama ekspertizė, tai aš jau nesveikas. Išvadoje nieko bendro su psichinėmis ligomis, paminėta tik tai, kad ji – jautrus žmogus“, – sakė advokato padėjėjas.

Neeilinė byla

„Būtent dėl iš visos Lietuvos į teismo posėdį Vilniuje turinčių atvykti asmenų skaičiaus byla pripažinta galinčia užsitęsti baudžiamąja byla, - dar prieš dieną prieš bylos pradžią Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė. – Dėl dalyvių skaičiaus ši byla turi savo specifiką, tačiau dedame visas pastangas, kad jos nagrinėjimas minimaliai atsilieptų tiek kitoms byloms, tiek įprastam teismo darbo ritmui“.

Tvarką teisme taip pat padeda užtikrinti papildomos policijos ir Viešosios tarnybos pareigūnų pajėgos.

2021 m. rugpjūčio 10-ąją įvykusių riaušių organizavimu kaltinimai pateikti Astrai Genovaitei Astrauskei. Dėl įvairių protestų organizavimo išgarsėjusi mokytoja nedalyvavo vakarinėje dalyje, kai dešimtys smurtautojų puolė pareigūnus, būtent ji organizavo dieną vykusį mitingą, vėliau peraugusį į riaušes.

Tarp žinomų teisiamųjų taip pat yra Antanas Kandrotas, prisistatantis Celofano slapyvardžiu, išgarsėjęs didelio populiarumo sulaukusiomis tiesioginėmis transliacijomis, kuriose provokuodavo pareigūnus ir kritikuodavo pandeminius ribojimus.

Dar vienas žinomas veidas - kovotojas Arnoldas Misiūnas. Vaizdo įraše jis užfiksuotas per riaušes mėtantis akmenis. Iš pradžių jis bandė neigti, kad ten ne jis, tačiau nuo atsakomybės neišsisuko.

Teisiamas ir Andrejus Lobovas, riaušėse rėkavęs apie liberalfašistinę valdžią, pats ant telefono užsiklijavęs nacistinį lipduką, o ant peties išsitatuiravęs Adolfo Hitlerio atvaizdą. Į viešumą šis veikėjas iškilo per Garliavos skandalą, tapęs vienu aktyviausiu Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės šalininkų.

Nors „Šeimų sąjūdis“ griežtai atsiribojo nuo mitingo ir riaušių, tarp teisiamųjų yra viena šios organizacijos aktyvisčių Adelina Sabaliauskaitė.

Už riaušių organizavimą, pagal BK 283 str., gresia laisvės atėmimas iki 6 metų, o už dalyvavimą jose - areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Dėl kalbų nuo scenos kaltinimai pateikti ir pagal BK 122 str., čia numatyta atsakomybė už viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Taip pat kai kurie kaltinamieji teisiami dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ir šaltaisiais ginklais, narkotikais, mokėjimo priemon bei dokumentu. Dalis nelegalių daiktų rasta tyrimo metu, apsilankius įtariamųjų namuose.

Nukentėjusiaisiais pripažinti 27 asmenys, kurių 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Byloje kaltinami: Arturas Točilovas (Artur Točilov), Arnoldas Radzevičius, Žydrūnas Kamarovas, Jevgenijus Ivanovas (Jevgenij Ivanov), Audrius Kavaliauskas, Dominykas Ščeglovas, Gediminas Chaidakevičius, Karolis Pašilis, Kristina Baranovskienė, Mindaugas Genevičius, Saulius Vanagas, Oksana Pročkailo, Lukas Dolotovas, Vadimas Jalago, Rimas Mockus, Mindaugas Gudelis, Dmitrijus Kovaliovas (Dmitrij Kovaliov), Aurelijus Duoblys, Arūnas Slonkus, Imantas Alijevas, Mindaugas Jurkevičius, Tomas Janušauskas, Valdas Romas, Stanislavas Gaidulevičius (Stanislav Gaidulevič), Dovydas Kubričenka, Artūras Petrovskis, Jaroslavas Zareckis (Jaroslav Zareckij), Mantas Račkauskas, Vygantas Petkus, Mantas Stanionis, Erika Andriukaitienė, Vaclavas Kiselis (Vaclav Kisel), Mantas Čereškevičius, Haroldas Pasvenskas, Laurynas Jocys, Mindaugas Vasiliauskas, Artūras Rimša, Gvidijus Repšys, Sigita Repšytė, Rolandas Strež, Arnoldas Adomaitis, Arnoldas Kriskis, Vidmantas Venckus, Tomas Pūtys, Almantas Bimba, Robertas Polubinskis (Robert Polubinskij), Laura Leščinskaitė, Mariušas Kovalevskis (Mariuš Kovalevskij), Aretas Voslys, Aurimas Gudelaitis, Haroldas Tolvaiša, Arūnas Stungurys, Žydrūnas Patašius, Žydrūnas Ravinis, Edmundas Strukovskis (Edmund Strukovskij), Vladislavas Derkačius (Vladislav Derkač), Sajatas Tomejanas (Sajat Tomejan), Raimondas Šakalys, Kęstutis Razulis, Edita Bernotaitė, Edvinas Skulmis, Dmitrijus Vinogradovas (Dmitrij Vinogradov), Darius Birbalas, Dariušas Jurgilevičius (Dariuš Jurgilevič), Andrejus Lobovas, Antanas Kandrotas, Igor Siubarov, Arnoldas Misiūnas, Antanas Norvydas, Žydrius Bernotas, Antonas Matiukovas (Anton Matiukov), Karolis Jonikas, Eitvydas Galvydis, Arvydas Jasaitis, Karolis Cieminis, Viktoras Matesovičius, Adelina Sabaliauskaitė, Nerijus Stripeikis, Dainius Sobčukas, Giedrius Panka, Aleksandras Tarasenko (Aleksandr Tarasenko), Pavel Tarasenko, Mindaugas Slonkus, Vidas Mickevičius, Augustina Mieldažienė, Kęstutis Dėdinas, Astra Genovaitė Astrauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)