Lietuva pirmąkart dalyvauja Europos teisminio mokymo tinklo programoje, pagrįstoje abipusiškumo principu. Šios programos pirminiu akcentu tapo rugsėjo 2 d. įvykęs jos dalyvių susitikimas VAAT.

Austrijos nepriklausomo senato teisėja Gabrielė Krafft, Miulūzo miesto (Prancūzija) teismo teisėja Marion Brulez ir Romos apygardos administracinio teismo teisėjas Emilianas Raganella susitikime-diskusijoje su programos dalyvėmis bei kolegėmis iš Lietuvos teismų M. Vainiene ir A. Naujokiene, Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininke Ina Kirkutiene ir teismo teisėjais aptarė mokymų Lietuvoje, truksiančių dvi savaites, eigą.

„Mums didelė garbė, kad dvi mūsų teismo teisėjos atrinktos dalyvauti EJTN programoje ir reprezentuoti Lietuvos teismų sistemą. Džiaugiamės turėdami galimybę supažindinti kolegas iš Austrijos, Prancūzijos ir Italijos su Lietuvos administracinių teismų sistema, su mūsų teismo darbu, teisėjais bei jų darbo sąlygomis ir sudarysime visas sąlygas, kad projekto dalyviams viešnagė mūsų teisme būtų naudinga ir turininga“, – sakė VAAT teismo pirmininkė I. Kirkutienė.

Teisėjai iš užsienio pasidalijo su kolegomis darbo patirtimi mokesčių teisės, baudžiamosios teisės ir administracinės teisės srityje, papasakojo apie savo šalių teismų kompetencijas, teisėjų darbo sąlygas, bylų nagrinėjimo ypatumus, informuoja VAAT.

Teisėjų mainų programos metu projekto dalyviai lankysis Vilniaus miesto apylinkės teisme, Konstituciniame Teisme, Nacionalinėje teismų administracijoje, Generalinėje prokuratūroje, Lietuvos apeliaciniame teisme, Vilniaus apygardos teisme, Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme, Kauno apygardos administraciniame teisme.

Rugsėjo 9–11 dienomis teisėja iš Austrijos Gabrielė Krafft ir teisėjas iš Italijos Emilianas Raganella turės galimybę stebėti teisėjų darbą, kaip žiūrovai dalyvauti teismo posėdžiuose Vilniaus apygardos administraciniame teisme, o teisėja iš Prancūzijos M. Brulez – Kauno apylinkės teisme.

Pasibaigus teisėjų mainų programos Lietuvoje daliai, programos dalyvės teisėjos M. Vainienė, R. Ragulskytė-Markovienė ir A. Naujokienė dar šiemet vyks dalyvauti atsakomojoje mainų programos dalyje užsienio valstybėse – Vokietijoje, Prancūzijoje ir Italijoje.