Teisėjas Olegas Fedosiukas teismo posėdyje teigė, kad kolegija paskelbimą nusprendė atidėti dėl bylos, procesinio sprendimo priėmimo sudėtingumo.

"Suprantame, kad klausimas labai jautrus, bet negalime priimti skuboto sprendimo", - sakė teisėjas.

LAT teisėjų kolegija nutartį turėtų skelbti kovo 23-iąją.
Gatajevai yra paprašę politinio prieglobsčio Suomijoje. Jie Lietuvoje buvo nuteisti dėl smurto prieš globotinius.

Grozno angelais vadinamą čečėnų porą teisėsaugai apskundė jų globotiniai.

Trys Gatajevų namuose gyvenę paaugliai našlaičiai - mergina ir du vaikinai - pasiskundė, kad globėjai juos neva reketuoja, o atsisakius mokėti muša ir grasina nužudyti. Iš vieno našlaičio esą paimta 400 JAV dolerių, o iš kitų - 350 ir 600 litų.

Praėjusių metų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Gatajevus pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems buvo skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Kauno apygardos teismas rugsėjį sugriežtino jiems bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo.
Buvo paskelbta kaltinamųjų paieška, kreiptasi dėl ekstradicijos. Gatajevai Suomijoje sulaikyti sausio pradžioje.

Kovo pradžioje Suomijos Aukščiausiasis Teismas kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) Teisingumo teismą išaiškinimo, kaip turėtų būti taikomas Lietuvoje M. ir Ch.Gatajevams išduotas Europos arešto orderis.
Patys pabėgėliai atsisako vykti į Lietuvą, teigdami, kad čia su jais buvo susidorota.

Suomijos teismai jaučiasi patekę į teisinę koliziją - jie turėtų vykdyti Europos arešto orderio reikalavimą, bet kiti teisės aktai draudžia išduoti asmenis neapsvarsčius jų prašymo dėl politinio prieglobsčio.
Sausio 25 dieną, kaip pirmadienį sakė Suomijoje gyvenanti ir esą dėl politinių priežasčių Rusiją turėjusi palikti žurnalistė, žmogaus teisių gynėja Oksana Čelyševa, Helsinkio teismas nusprendė neperduoti Gatajevų Lietuvai. Suomijos migracijos tarnyba atmetė sutuoktinių prašymą suteikti politinį prieglobstį. Šį migracijos tarnybos sprendimą Gatajevai apskundė.

Pirmadienį Gintautas Bukauskas, prisistatęs Gatajevų šeimos draugu, sakė, kad šiuo metu tris Gatajevų vaikus prižiūri Maliko brolio Zauro šeima, kiti nepilnamečiai vaikai yra "Vilniaus SOS vaikų kaime".

Trys pilnamečiai vaikai 2009-ųjų rudenį atvyko į Suomiją ir ten, kaip ir tėvai, paprašė politinio prieglobsčio. Dėl jų prašymo sprendimas dar nepriimtas, o Lietuva jų išdavimo nereikalauja.