Ši higienos norma privaloma Valstybiniam patologijos centrui bei visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, vežantiems žmonių palaikus, projektuojantiems, įrengiantiems, rekonstruojantiems ir eksploatuojantiems laidotuvių biurus, teismo medicinos ekspertizės skyrius ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų patologijos skyrius.

Pateikiame trumpą informaciją, kurioje išvardinti pagrindiniai šios normos aspektai.

Vykdantiems laidotuvių biurų veiklą reikalingas leidimas-higienos pasas. Tai reglamentuoja minėta higienos norma ir Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro įsakymas „Dėl ūkinės komercinės veiklos rūšių, kuriomis versdamiesi fiziniai ir juridiniai asmenys privalo turėti leidimą-higienos pasą, sąrašo bei leidimo-higienos paso išdavimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr.41-1319). Dėl leidimo-higienos paso įgijimo būtina kreiptis į teritorinius visuomenės sveikatos centrus.

Žmonių palaikai pervežami tik specialiuose skysčiams nepralaidžiuose, nepermatomuose maišuose, užtraukiamuose arba užsegamuose kibiomis juostomis ar specialiuose konteineriuose-neštuvuose arba karstuose ir tik specialia žmogaus palaikų pervežimo transporto priemone. Speciali žmogaus palaikų pervežimo transporto priemonė turi būti uždara ir aprūpinta specialia įranga: vežimėliu, neštuvais (kietais ir lanksčiais), dėže (sandariu sarkofagu), specialiais skysčiams nepralaidžiais nepermatomais maišais, specialia šaldymo įranga.

Normoje išdėstyti pagrindiniai reikalavimai žmogaus palaikų pervežimo transporto priemone ekipažui. Ekipažas turi dėvėti kostiumą arba kombinezoną, vienkartines pirštines, o jei reikia ir kitas apsaugos priemones. Vežant įtariamo sirgus ar sirgusio ypač užkrečiamąja liga žmogaus palaikus būtina ekipažui dėvėti asmenines apsaugines priemones Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002-04-23 įsakymo Nr. 186 nustatyta tvarka.

Laidotuvių biurams būtinos sanitarinės apsaugos zonos. Taip pat normoje išdėstyti pagrindiniai reikalavimai laidojimo biurų, teismo medicinos ekspertizės skyrių ir patologijos skyrių patalpų įrengimui bei jų priežiūrai.

Taip pat norma reglamentuoja laidojimo biurų personalo sveikatos saugos ir darbo higienos reikalavimus. Dirbantis personalas turi būti mokomas ir atestuojamas saugos darbe klausimais, turi būti paskiepytas nuo užkrečiamųjų ligų darbdavio lėšomis bei aprūpintas asmens apsaugos priemonėmis.