Pareiškėjas - Lietuvos apeliacinis teismas - teigia, kad genocidas kaip nusikaltimas reglamentuojamas tiek tarptautiniu, tiek nacionaliniu lygiu, o baudžiamoji atsakomybė už šį nusikaltimą numatoma ir pagal Lietuvos, ir pagal tarptautinės teisės normas. Baudžiamojo kodekso 99 straipsnyje įtvirtinta genocido nusikaltimo sudėtis reglamentuojama plačiau nei pagal tarptautines normas, kuriose numatyta atsakomybė už šį nusikaltimą.

Kodekso 3 straipsnio 3 dalyje numatyta, kad genocido nusikaltimą reglamentuojančios teisės normos turi grįžtamąją galią, o pareiškėjo ginčijamame 95 straipsnio 5 dalies 1 punkte nustatyta, kad genocido nusikaltimui netaikoma senatis.

Taigi pagal Baudžiamąjį kodeksą senatis netaikoma ne tik tarptautinėje teisėje kaip genocidas kvalifikuojamiems veiksmams prieš visus ar dalį žmonių, priklausančių bet kuriai nacionalinei, etninei, rasinei, religinei grupei, bet ir tik nacionalinėje teisėje kaip genocidas kvalifikuojamiems veiksmams prieš socialinę ar politinę grupę, kurie tarptautinės teisės požiūriu niekada nebuvo ir nėra laikomi genocidu ir nėra priskiriami prie nusikaltimų žmoniškumui ar karo nusikaltimų.

Pareiškėjas teigia, kad, ginčijamu kodekso teisiniu reguliavimu išplėtus genocido nusikaltimo ribas ir kartu nustačius visos tokios normos taikymo grįžtamąją galią bei senaties instituto netaikymą, gali būti pažeistas ne tik konstitucinis teisinės valstybės principas, bet ir Konstitucijoje įtvirtinta asmens, padariusio nusikaltimą, teisė, kad jo bylą teisingai išnagrinėtų nepriklausomas ir nešališkas teismas ir kad bausmė būtų skiriama ar taikoma tik remiantis įstatymu.

Lietuvos apeliacinio teismo manymu, kodekso 99 straipsnyje nustačius platesnę genocido nusikaltimo sudėtį, buvo nukrypta nuo tarptautinių sutarčių nuostatų, o tai reiškia, kad nesilaikyta minėtų Konstitucijos nuostatų.

Pareiškėjas teigia, kad tokie veiksmai, kurie pagal kodekso 99 straipsnį laikomi genocidu, jų padarymo metu tarptautinės bendrijos nebuvo pripažinti nusikaltimu, taigi, pareiškėjo manymu, negalima už juos bausti taikant įstatymo grįžtamąją galią.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo kaltinamas padaręs kodekso 99 straipsnyje numatytą nusikaltimą.

Asmuo, būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros – Lietuvos TSR valstybės saugumo ministerijos (MGB) agentas smogikas, agentūriniu slapyvardžiu "Aidas", žinodamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pagrindinį tikslą fiziškai sunaikinti dalį Lietuvos gyventojų, priklausančių atskirai politinei grupei – pasipriešinimo sovietų okupacinei valdžiai dalyviams Lietuvos partizanams, 1952-1960 metais dalyvavo suimant ir fiziškai sunaikinant Vytauto apygardos Tigro rinktinės, Ignalinos rajone veikusio Gabrio Kirdeikos, slapyvardžiu Gabriukas, partizanų būrio ir Švenčionių rajone veikusio partizanų būrio narius.