Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatas Karolis Rugys iš advokatų kontoros Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai.

Santuokos nutraukimo byloje reikalinga išspręsti visus sutuoktinių turtinių teisių ir pareigų klausimus, taip pat susijusius su įsipareigojimais kreditoriams, sudarant galimybę pagal byloje surinktus duomenis nustatyti sutuoktinių turto teisinę padėtį, tinkamai padalyti jų turtą ir nustatyti kiekvieno sutuoktinio civilinės atsakomybės kreditoriams ribas.

Sutuoktiniai, ketindami kreiptis į teismą dėl santuokos nutraukimo bendru sutikimu, privalo prieš tai raštu apie savo ketinimą pranešti visiems kreditoriams, o sutartyje dėl santuokos nutraukimo pasekmių nurodžius kreditorius susitarti dėl prievolių jiems įvykdymo.

Tokie santuokos nutraukimą reglamentuojančių teisės normų ypatumai leidžia daryti išvadą, kad kreditoriai, kurių teisės pažeistos išsprendus santuokos nutraukimo teisinių pasekmių klausimus, jas pirmiausia turi ginti kreipdamiesi dėl proceso atnaujinimo santuokos nutraukimo byloje. Ir tik nesant galimybių apginti pažeistas teises šiuo būdu, – reikšti ieškinį teisme kitais įstatyme nustatytais pagrindais.

Advokatas Karolis Rugys
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas taip pat yra pasisakęs, kad reikėtų įvertinti ir atsižvelgti į kreditoriaus reikalavimų, t.y. skolos atsiradimo, pobūdį.

Atskirais atvejais, kai byloje, kurioje sprendžiami santuokos nutraukimo ir jo teisinių pasekmių klausimai, kreditoriaus teisės gali būti iš esmės nepažeidžiamos, o jo reikalavimas gali būti patenkintas ir santuoką nutraukus (pvz., skolininkas skolingas ne asmeniškai, tačiau solidariai ir jo buvusi sutuoktinė arba nutraukus santuoką ir padalijus sutuoktinių turtą skolininkas turi pakankamai turto, į kurį gali būti nukreiptas išieškojimas), tai kreditorius, nors ir nebuvo įtrauktas į santuokos nutraukimo bylą, gali pasirinkti kitą pažeistų teisių gynimo būdą ir, neprašydamas atnaujinti proceso santuokos nutraukimo byloje, kreiptis į teismą su reikalavimu atskiroje byloje dėl skolos priteisimo.

Priešingu atveju, jei nutraukus santuoką ir teismui išsprendus dėl jos teisinių pasekmių kreditoriaus reikalavimas negali būti patenkinamas nekeičiant įsiteisėjusiu teismo sprendimu nustatyto sutuoktinių turto režimo, atsakomybės pagal turtines prievoles formos ir apimties, kreditorius privalo kreiptis į teismą dėl proceso atnaujinimo santuokos nutraukimo byloje ir tik išimtiniais atvejais gali reikšti ieškinį teisme kitais įstatyme nustatytais pagrindais.